Birçok genel kurul gördüm ama bu kadar sakin geçenini ilk defa gördüm. Gündem okundu, faaliyet raporu ve bütçe itirazsız onaylandı. Genel sekreterlik tahsis edilmesi kabul edildi. Oylar kullanıldı ve Namık Ekinci yeniden Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı seçildi. Hepsi oy birliğiyle oldu.
Sıradan bir genel kurul değildi bu. Toplam yatırımı 15 milyar doları bulan bir sektörün genel kuruluydu ve çok da önemliydi. Buna rağmen sakin geçti. Analize tabi tutulması gereken bir konu.
Namık Ekinci o koltukta, "adres belli olsun" diye oturmadı; bunun altını çizmek lazım bir kere. Sektörün sahip olduğu fırsatları ve karşılaştığı engelleri tespit edip her birisiyle bizzat ilgilendi. Kurduğu ekiple fırsatları arttırmanın, engelleri aşmanın yollarını aradı.
Sektör temsilcileri ile bire bir iletişim içinde olduğu için onları her gelişmeden haberdar etmekte zorlanmadı.
Sektör hızlı büyümenin bir sonucu olarak kalifiye eleman sıkıntısı çekiyordu. Devreye soktuğu meslek okulları ile bu ihtiyacı karşılamayı başardı. Diğer eğitim imkânlarını da sisteme dahil edip sektörün insan kaynaklarını güçlendirdi.
Demir çelik sektörü yeni tesislerden oluşuyor ama teknoloji hızlı gelişiyor ve sürekli Ar-Ge yatırımı yapması gerekiyor. Namık Ekinci sektörün rekabet gücünü arttırmak için TÜBİTAK'tan üniversiteye kadar birçok kurumla Ar-Ge konusunda iş birliği gerçekleştirdi.
Pazar da önemliydi tabii. Çelik İhracatçıları Birliği bu konuda da aktifti. Yeni pazarlar buldu. Sektörün Orta Doğu'dan Afrika'ya kadar birçok ülkeye ihracat gerçekleştirmesine önayak oldu.
Pazarın bulunması yetmezdi. Sürdürülebilir olması da gerekiyordu. Çelik İhracatçıları Birliği, önümüzdeki senelerde hangi ülkelerde çelik tüketiminin artacağı, hangi ülkelerde azalacağı hususunda raporlar hazırlayıp çelik ihracatçılarını bilgilendirdi.
Türkiye ekonomisi son senelerde inşaat ve altyapı yatırımlarıyla büyüdü. Ancak 2013 yılında inşaat ve otomotiv sektörlerinde yaşanan durgunluğa TL'deki değer kaybı da eklenince piyasadaki belirsizlik arttı. Bu duruma bir çare bulmak gerekiyordu. Namık Ekinci'nin ekibi onu da formüle etti.
Gelişmekte olan ülkelerde inşaat sektörü gelişmekte, gelişmiş ülkelerde ise otomotiv sektörünün ağırlığı artmaktaydı. Makineye duyulan talebin arttığı ülkeler de dahil beyaz ve kahverengi eşya ihraç etme imkânı olan ülkelerin hepsi tespit edildi ve üreticilere bir rapor hâlinde sunuldu.
Demir çelik sektörünün en önemli problemi hiç şüphe yok ki, enerji maliyetleri. Namık Ekinci, bir taraftan hükümet ile temasa geçti, bir taraftan da alternatif enerji kaynakları üzerinde araştırma yaptı. Kaya gazı önemli bir alternatifti ve Türkiye zengin kaya gazı rezervine sahipti. Bu alanda yatırım yapan firmalarla temasa geçti ve ciddi mesafeler aldı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) çatısı altında birçok birlik var ve önemli bir kısmı çok iyi performans gösteriyor. En başta da TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi. Türkiye 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat gerçekleştirecekse, işte bu ekip sayesince gerçekleştirecektir.