İtalyanları önce korkutan sonra sevindiren Türk

A -
A +
Borgo Val Di Taro İtalya'nın Parma şehrine bağlı mütevazı bir belde. Halkı tarımla iştigal ediyor. Mantar en önemli geçim kaynakları. Bir de seramik fabrikası var. Ki, esas konumuz o. Belde halkının geçim kapısı olan bu fabrika vakti zamanında 125 milyon euro tutarında üretim kapasitesine ulaşmış ama krizle birlikte sıfıra kadar inmiş bu üretim.
İtalya'daki kriz diğer sektörleri olduğu gibi seramik sektörünü de etkiledi. Borgo Val Di Taro'daki fabrika, kriz ve sahibinin yaşlanması nedeniyle satışa çıktı ve bu fabrikayı Kale Grubu satın aldı. Kale malum Avrupa'nın üçüncü büyük seramik firması. 20 ülkeye ihracat yapan Kale, bu fabrikayı satın almakla Avrupa'daki pazar payını daha da arttırdı.
Kale Grubu mevcut Kale, Kalekim, Kalebodur, Çanakkale Seramik ve İda markalarına İtalya'daki fabrikayı satın almakla Edilcuoghi, Edilgres ile Campani markalarını da ekleyerek; marka sayısını sekize çıkarmış oldu.
İtalya'da bir Türk firmasının fabrika satın almasının nasıl bir etki yaptığını düşünebiliyor musunuz? Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur, "İlk başta herkes ayağa kalktı" dedi. Nasıl kalmasınlar ki? Bölge küçük bir bölge. Seramik sektöründe daha önce hiç fabrika satılmamış. Kale Grubu tanınmıyor. Zeynep Bodur, "Fabrikayı söküp gideceğimizden korktular" diye sürdürdü sözlerini. İşini kaybetme söz konusu!
Fakat kısa sürede iş tatlıya bağlanmış. Kale Grubu tanımış adamlar. Hele satın aldıktan sonra ciddi yatırımlar da yapınca, korku yerini sevince bırakmış tabii ve şimdi hem çalışan mutlu, hem de sektörün aktörleri. Taze kan gelmiş; mutlu olunmaz mı?
İtalya'da fabrika satın almak Kale Grubu'nu da mutlu etmiş. Birlikte yaptığımız ziyaret esnasında fabrikayı gezerken Zeynep Bodur, "İtalya'yı gördük ve onların penceresinden bakmaya başladık" dedi. Sanayici için kaçırılmaz bir fırsat bu. Pazarı tanıyor ve tüketicinin taleplerini yerinde alıyor bir kere. Ayrıca Sassulo Bölgesi dünyanın en ciddi seramik merkezi. İtalya'nın önemli markalarının hemen hepsinin birer showroomu var bu bölgede. Kale de açmış bir showroom. Çok şık ve gösterişli bir mekan. Hem İtalya'da hem de Türkiye'de ürettiği ürünleri teşhir ediyor. 60 bin metrekare stok alanı var ayrıca.
Kale Grubu 800 milyon TL ciro yapan bir şirketler topluluğu. 30 milyon dolar civarında yatırım yapıp seramikle ilgili bir Ar-Ge merkezi kurdu. Dünyadaki gelişmeleri an be an takip ediyor. 3 metreye 1 metre ebadında ürettiği seramik mesela; sektörde bir ilkti. 3 santim kalınlıkta olması bu ürüne ayrı bir özellik kazandırdı ve çok talep gördü.
Zeynep Bodur, 20 ay önce İtalya'da satın aldıkları fabrikaya daha sonra da yatırım yaptıklarını bildirdi ve toplam yatırımlarının 30 milyon euroyu bulduğunu ifade etti. Tamamen yenilenen bu sene 25 milyon euro tutarında üretim yapmayı hedeflediklerini söyleyerek; "Bu rakamı önümüzdeki senelerde yine 100-150 milyon euro ciroya ulaştıracağız" dedi.
Kale'nin bu satın alma eyleminin Türk firmalarının yurt dışında hüsnükabul görmesini kolaylaştıracağını söyleyip kapatayım mevzuu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.