Kastamonu marka şehir olur mu?

A -
A +

Kastamonu'yu uzaktan uzağa; "Ayı çıkabülü, daş düşebülü" tekerlemesiyle tanıdık bugüne kadar. Buna "devlet guşu gonabülü"yü de eklemenin tam vakti.
10 ay önce havalimanının açılışıyla birlikte "uzak" Kastamonu "yakın" oldu ve tüm güzelliğini cömertçe sergilemeye başladı ziyaretçilerine. Yemyeşil bir tabiat... sayısız tarihî eser... lezzetli yemekler ve sıcakkanlı insanlar. Bir tarafında Karadeniz'in mavi suları, diğer tarafında dağlarının uçsuz bucaksız yeşilliği.
Kastamonu 1927 Yılı Genel Nüfus Sayımında 337 bin nüfuslu bir kentti ve Türkiye'nin ikinci büyük şehriydi. Sınırları Üsküdar'ı içine alacak kadar genişti. Bugünkü nüfusu 368 bin. Kastamonu en fazla göç veren illerimizden biri. İstanbul'da 1 milyondan fazla Kastamonulu yaşadığı tahmin ediliyor.
Kastamonu halkı uçak seferlerinin başlamasıyla birlikte heyecanlandı. Şehirlerinin sahip olduğu değerleri fark ettiler ve dünya ile paylaşmanın yollarını aramaya başladılar. Kastamonu'yu yaşanır bir şehir yapmayı ve göçü tersine çevirmeyi planlıyorlar.
Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, şehrin kış sporlarına uygun olmasının yanı sıra tabii güzellikleriyle de önemli bir cazibe merkezi olduğuna dikkat çekti. Kastamonu gerçek bir turizm merkezi.
Ilgaz Dağı tünel çalışması tüm hızıyla devam ediyor. 2015 yılında devreye girecek olan bu tünel projesi Kastamonu'yu Ankara ve İstanbul'a yakınlaştırdığı gibi kente, yetiştirdiği orman ve tarım ürünlerini taşıma imkânı da veriyor.
Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Arslan ise İnebolu Limanı'nın bir an önce aktif hale getirilmesini istedi. Ki, çok haklı bir talep bu. Ilgaz Tüneli'nin faaliyete girmesiyle birlikte Karadeniz'le Akdeniz birleşmiş oluyor. Ama liman olmadan olmaz bu birleşme.
Kastamonu'nun bugüne kadar ihmal edilmişliğini avantaja çevirmek lazım. Şehir "Şehzadeler Şehri." Cem Sultan başta olmak üzere birçok şehzade Kastamonu'da yaşamış. 900'e yakın konak var ve önemli bir kısmı sağlam bu konakların. Vali Bektaş, ilk etapta 500 konağı restore edip ekonomiye kazandıracaklarını söyledi. Ayrıca, "kentsel dönüşüm" projesi uygulamasıyla; konakların etrafındaki yapıları yıkacaklarını ve o konakları eski haliyle meydan çıkaracaklarını bildirdi.
Kastamonu baştan sona tabiat zenginlikleriyle dolu. PanParks sertifikasına sahip mesela. Ki, dünyada ender yerlerden biri. 37 bin 753 hektar genişliğinde bir alanda yapılaşma ve konaklama yok. Macera turizmi için ideal bir alan yani. İl sınırları içinde 250'yi aşkın endemik bitki bulunuyor ayrıca.
Kastamonu maden yönünden de zengin. Küre Madenleri 60 milyon tonluk yeni bir bakır rezervi buldu. Mermerde iddialı.
10 yıl önce yılda 200 bin turist çeken Kastamonu bugünlerde bir milyona yakın turist ağırlıyor. Kastamonu kalkınma stratejilerinin en başına turizmi oturttu. Turizm yatırımcılarının bölgeye akın ettiği bir dönem. Tabii güzellikleri bozulmazsa şehir turist kaynar. Çok güzel çünkü.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.