Türkiye'nin kendisi ile yüzleşme vakti geldi. İstanbul Sanayi Odası (İSO) 15 Haziran'da gerçekleştireceği "12. Sanayi Kongresi"nde bunu yapmaya hazırlanıyor. Ana teması "21. Yüzyılla Büyük Yüzleşme" olan Kongre'de ülkede yaşanan vasatlığa dikkat çekeceklerini bildiren İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan "Türkiye'nin dikkatini krizlerden, olumsuzluklardan, skandallardan bir an önce uzaklaştırıp; geleceğimiz için en büyük tehdit olarak gördüğümüz ve giderek yapısal bir hale dönüşen her alandaki vasatlığımızı ortaya koymayı hedefliyoruz" dedi ve Kongre'de verecekleri mesajların manifesto niteliğinde olacağını söyledi.
Gayet yerinde bir karar ve tam vakti. Türkiye eğitimde vasat! Sanayi üretiminde vasat! İhracatta vasat! Tarımda vasat! İnsan kaynaklarını değerlendirmede vasat! Demokraside vasat! İnsan haklarında vasat! Kültür ve sanatta vasat! İşin en vahim tarafı ise bu vasatlığın "öğrenilmiş çaresizlik" hâline geliyor olması!!!
Türkiye'nin bu dar alandan çıkması ve zincirlerini kırması lazım. Bu konuda kamuya olduğu kadar, özel sektöre, STK'lara ve de fertlere ayrı ayrı görevler düşüyor.
Türkiye'de yüzleşme oldu ama bu yüzleşmeler hep aynayı karşısındakine tutma şeklinde oldu. Halbuki problemin değil, çözümün bir parçası olmak gerekiyor. Şayet Türkiye çözüm üretemez, ya da gecikirse; baş döndürücü bir hızla değişen yeni dünyada yerini almakta zorlanır. Bu da ülke geleceğinin riske atılması anlamına geliyor ki, ne kamumun ne de toplumun böyle bir lüksü yok. Türkiye'nin eğitimiyle, ekonomisiyle, hukukuyla, insan hakları ve demokrasisiyle medeni kriterlerle ölçülebilir bir yapıya kavuşturulması gerekiyor ve bunun için her kesimin seferber olması şart.
Erdal Bahçıvan Sanayi Kongresi'ne Stanford Üniversitesi Siyasal Bilimler Profesörü Francis Fukuyama ile Çin-Hindistan Enstitüsü Yönetici Ortağı Haiyan Wang'ı konuşmacı olarak davet ettiklerini bildirdi. Fukuyama, "dünyanın en etkili sosyal ve siyasi filozofu" olarak tanınıyor. Ekonomi ile sosyal sermayenin demokratikleşmeyi nasıl etkilediği ve bilgi ekonomisine geçişin sosyal sonuçları üzerine kitapları ve sayısız makaleleri bulunan Fukuyama'nın "Kalkınma modelleri ve jeopolitiğin geri dönüşü" başlıklı bir sunum yapması bekleniyor.
Haiyan Wang ise "Çin'i ve Hindistan'ı iyi anlamak" kitabının yazarı ve küreselleşme ve küresel girişimcilik uzmanı. Wang'ın Türkiye'nin yeni dünyada nasıl bir pozisyon alması gerektiği hakkında ipuçları veren bir konuşma yapması bekleniyor.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) "Vasatlıkla yüzleşme ve bundan çıkış yolları"nın ele alınacağı Kongre'ye iyi hazırlandı. Bugüne kadar dört çalıştay yaptı ve buradan çıkan talep ve tekliflerin ele alınacağı paneller de hazırladı.
Türkiye mevcut yapısıyla ağır aksak gidiyor. Dünyadaki değişime bu hâliyle ayak uydurması neredeyse imkânsız. Yargıda, iş ahlakında, finansmana erişim konusunda reform yapması gerekiyor. Demokratik hakların kullanılmasından korkmaması lazım. Bunları yapmadan yabancı yatırım çekmesi mümkün görünmüyor.
Son söz: Türkiye her türlü reformu yapacak güce sahip. Yeter ki kendisiyle yüzleşmeyi başarsın.