Türkiye son senelerde önemli projelere imza attı ve bölgenin
sağlık merkezi oldu.
Doğu komşuları, ülkelerindeki sağlık hizmetlerinin yetersiz olmasından dolayı
Türkiye'ye geliyor.
Batı ise fiyatların düşüklüğünden...
Sağlık turizminin artması Türkiye'nin döviz kazanmasına sebep oldu. Türkiye "cari açık"la başı dertte olan bir ülke. Sağlık turizminden elde edilen döviz geliri, hastanelerin artmasına yaradığı gibi Türkiye'nin "cari açık"la baş etmesine de imkân veriyor.
Bugün Türkiye'de her türlü tedavi ve cerrahi operasyon başarıyla yapıldığı gibi hemen hepsi Avrupa standardında veriliyor bu hizmetlerin. Estetik cerrahi de dahil buna.
Şimdi Türkiye yeni bir sağlık alanında daha iddialı hâle geldi: Kök hücretedavisi... 2000 yılında 290 kemik iliği nakli gerçekleştirilmişken bugün 2 bin 900 oldu bu rakam. Ki, dünyanın hiçbir ülkesinde böyle 10 katı artış yok.
Vücuttaki organlar malum, hücrelerini yeniliyorlar. Eskiden beynin yenilenmediği sanılıyordu, şimdi onun da yenilendiği biliniyor. Yaşlandıkça, hücre yenilenmesi yavaşlıyor ve dolayısıyla vücudun hastalıklara direnci azalıyor.
Kök hücre tedavisi işte tam burada önem kazanıyor ve vücuttan alınan hücre ya da donör nakli ile hücre yenileniyor ve hasta eski sağlığına kavuşuyor. Bu tedaviden sonuç almak daha kolay ve ayrıca maliyeti ve yan etkileri ilaçla tedaviden daha az.
Kalp, beyin, karaciğer, akciğer, Alzheimer, diyabet hastalıklarında ve tabii en başta kanserhastalıklarında başarılı sonuçlar alınmaya başlandı. Fakat hemen belirtmek lazım ki, yaygın bir uygulama henüz yok. Hücresel Tedavi ve Rejeneratif Tıp Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan, "Türk tıbbı dünyadan geri değil" dedi ve kök hücre naklinin geleceğin tedavi kategorisinde yer aldığını söyledi.
Tıp camiası her ne kadar "bizim işimiz meselenin bilimsel yönü" deyip kendisini mümkün olduğu kadar uzak tutsa da kök hücre tedavisiestetik alanında da fazlasıyla kullanılacağa benziyor.
İster tedavi olsun, ister estetik. Bundan sonra sıkça karşılaşacağız bu mefhumla. Yeter ki kaliteli ve ahlaki olsun.
Kök hücre nakli ister tedavi maksadıyla, ister kozmetik nedenlerden dolayı olsun geleceğin tedavi yöntemlerinden biri. Dolayısıyla tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de gereken ilgiyi görüyor. Sağlık Bakanlığı ve SGK bu konuda ciddi yatırımlar yapıyor. 18 tıp fakültesinde kök hücre toplulukları kuruldu. Halk bu konuda bilinçlendiriliyor ve kemik iliği bağışlamaları sağlanıyor.
TÜBİTAK'ın da kök hücre naklini kolaylaştırıcı ve yaygınlaştırıcı teşvikleri var. 30 proje başladı. Laboratuvar çalışmaları bittikten sonra klinik uygulamalarına geçileceğini söyledi Prof. Dr. Osman İlhan.
Prof. İlhan "Dünyada 400 bin dolara gerçekleştirilen bir kök hücre nakli, Türkiye'de çok daha ucuza mal oluyor" dedi ki, bu da Türkiye'nin bu konuda ciddi bir alternatif olacağı anlamına geliyor. Döviz kazanmanın bundan dahi iyi yolu mu olur?