Marifet iltifata tabidir

A -
A +
Türkiye'de müteşebbis insanların çok olmasıyla övünüyoruz. İnovasyondan söz ediliyor ama destek verilmiyor! Hani, marifet iltifata tabiydi?

Ha bire "Ar-Ge" ve "İnovasyon" diyoruz. Demesine diyoruz da bir gün gelip bu kavramların da içini boşaltıp çöpe atacağımızdan korkuyorum. Çok örneği var çünkü? Gecekonduya "saray", işini yapana "süper", birazcık yeteneği olana "kral", azıcık yetenek sahibine "imparator" dedik ve zayi olup gitti o canım değerler.
Ar-Ge, araştırma-geliştirme demektir. İnovasyon ise yenilik, yenilikçilik anlamına geliyor. Ekonomik bir değerinin olması şartıyla tabii. Bilhassa inovasyon sözcüğü ile tanışalı 10 sene kadar oldu. Fakat henüz gerçek manasını kavramış değil Türkiye. Siz bakmayın her yerde kullanıldığına ve bu başlık altında kongreler düzenlendiğine; yerinde kullanmıyor benim güzel ülkem bu iki kavramı.
İki örnek vererek açıklayayım bu tezimi.
Avrupa'nın hemen her ülkesi bol yağmur alıyor ve geniş meralarında hayvancılık yapıyorlar. Bir yerde hayvancılık varsa, etsüt ve peynircilik var demektir. Avrupa ülkelerine gidenler bilir, peynirin âlâsı oradadır. Etin en ucuz ve en lezzetlisi orada yenir. Sütten elde edilen enva-i çeşit ürün olmasına rağmen süt stoklarını eritmekte zorlanmış Avrupa ülkeleri.  
Sütü dökecek halleri yok ya? Ne yapalım diye düşünmüşler ve çikolata yapmaya karar vermişler. Amerika, Afrika ve Hindistan'ın kakaosunu, Türkiye'nin fındığını alıp kendi sütleri içine koymuşlar ve dünyanın en büyük çikolata fabrikalarının sahibi olmuşlar. Özel imalat yapıp ünlerini dünyaya yaymışlar. Bu bir.
Bir diğer örneğim ise elma meyvesi ile sembolleşen "Apple" firması. 1976 yılında Kaliforniya'da faaliyete geçen bu şirket 2007 yılında akıllı telefon dediğimiz "Iphone"u piyasaya sürdü. Apple'ın yaptığı çok basit bir şeydi aslında.
Piyasada cep telefonu vardı. Bilgisayar vardı. Televizyon vardı. Monitör vardı. Şarj cihazı vardı. Yazılım vardı. Bilgi vardı. Apple bunları bir araya getirdi ve akıllı telefon yaptı.
Bugün dünyada milyarlarca akıllı cep telefonu var ve trilyonlarca dolar ödendi bu aletlere. Bu paranın önemli bir kısmı Apple'ın ve benzer üretici firmaların kasasına girdi.
2013 yılında Samsung 314 milyon, Apple 154 milyon, Huawei 49 milyon, LC 48 milyon, Lenovo 45 milyon, Others 395 milyon adet akıllı telefon sattı ki, toplamda 1 milyar 5 milyon adet ediyor. 2014 yılında daha da arttı tabii bu rakam.
Bu söylediklerim inovasyonun ta kendisi.
En başa dönüp bir daha bakalım. Türkiye de "inovasyon" diyor ama iki şeyi bir araya getiremiyor. Yaptığı tek şey: Laf. Laf. Laf.    
"Lafla peynir gemisinin yürümeyeceğini" bilen bir milletiz ama buna rağmen lafı seviyoruz.
Lafı bırakmamız lazım. Apple'ın yaptığını yapacak zekâya sahip çok insan var bu ülkede ama onlara destek veren yok!
Halbuki, marifet iltifatı tabidir. Marifet "inovasyon" ya da "Ar-Ge" ise iltifat da "para"dır. Ar-Ge ve İnovasyon istiyorsan parayı vereceksin. Para değil de laf verirsen, havanı alırsın! Ne kadar para, o kadar inovasyon yani.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.