Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından tertiplenen
"Kartepe Zirvesi" onuncu yılını doldurdu. Geçen hafta sonu gerçekleştirilen zirvede konuşan
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu,
her sene olduğu gibi geçen seneyi değerlendirdi ve eldeki verilere
bakıp ekonominin bu sene nasıl bir seyir izleyeceği hakkında bilgi
verdi.
Hisarcıklıoğlu, "İç kavgaları bırakıp dünya nereye gidiyor, ona bakmamız lazım" diye başladı konuşmasına ve ardından da dünyanın gidişatını değiştiren yedi değişimi anlattı. Bu yedi madde iyi tahlil edildiğinde dünyanın Mersin'e giderken, Türkiye'nin tersine gittiğini görüp "eyvah" dememek elde değil ama Hisarcıklıoğlu ümitli. "Türkiye bunun da üstesinden gelir" dedi.
İşte Hisarcıklıoğlu'nun yedi maddesi:
1- Dünyanın finans haritası değişiyor. 2002-2007 arasında dünya likidite bolluğu yaşadı. 2008-2009'da kriz vardı, 2010-2012karantina dönemiydi. 2013azalanfinansman dönemi oldu. Dünya 2002'den bugüne toparlanma dönemi yaşadı ama bu arada "cari açık" konusunda önemli bir gelişme oldu: Eskiden cari açıkta bir puanlık artışla bir puanbüyüme sağlanıyordu. Şimdi 2puan "cari açık" gerekiyor.
2- Ticaretin kuralları değişiyor. ABD ve AB'nin kendi aralarında gerçekleştirecekleri Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) ile ABD ve Pasifik Okyanusu'na komşu olan 12 ülkenin başlattığı Trans Pasifik Ortaklığı Anlaşması (TPP) dünya ticaretini değiştiriyor. Bu ülkeler gümrükleri
kaldırıp ticaretlerini arttırmayı düşünüyorlar. Ki, dünya ticaretinin
üçte ikisi büyüklüğünde bir potansiyel söz konusu olan. Türkiye GB üyesi olduğu için TTIP anlaşmasına dahil edilmek isteniyor. Bu şansı iyi kullanması lazım.
3- Enerjide dünya haritası değişti. En önemli değişiklik ise kaya gazında oldu. ABD kaya gazı rezervlerini işlemeye başlayıp ezberleri bozdu. Enerji maliyeti yüzde 70 ucuzladı. ABD 10 yıl içinde enerji ihraç eden ülke durumuna gelirse, şaşmamak lazım. İyi tarafı, Türkiye'de de önemli rezervlerin olması. Dünya şimdi "ABD Doğu'ya taşıdığı yatırımlarını geri çeker mi" sorusunun cevabını arıyor.
4- Ekonomiler iyileştikçe orta sınıf artıyor. Toplumlar zenginleşiyor. Her sene 150 milyon kişi orta gelir grubuna dahil oluyor. Bu da tüketim demek ki, üretici için önemli bir unsur bu.
5- Şehirler öne çıkıyor. Dünyanın 600 büyük şehrinde 1 milyar 500 milyon insan yaşıyor ve 30trilyon dolarlık bir tüketim gerçekleştiriyor bu şehirler. Rekabet şehirler arasında olacak yani.
6- Ülkeler arasındaki rekabette girişimcilik ana unsur haline geldi. Silikon Vadisi'nde şirketlerin yüzde 52'si ABD şirketi olmadığı gibi çalışanların yüzde 25'i yabancı. Nitelikli gençlere sahip ülkelerin kazanacağı, olmayanlar kaybedeceği bir dönem başlıyor.
7- İnternet ekonominin bel kemiği haline geldi. E-ticaret ülkelerin olmazsa olmazı. İngiltere'deki satışların yüzde 14'ü internet üzerinden yapılırken, Türkiye'de bu oran yüzde 1. E-ticaret başta KOBİ'ler olmak üzere şirketler için çok önemli halbuki.
Son söz: Dünya iletişim çağını yaşıyor. Bir gün önce bilgi alan, rakibinden bir gün öne geçiyor.