Mersinli köylü kadın Londra'da alkışlandı

A -
A +
Adı Muazzes Özer. İlkokul mezunu. Evli ve iki çocuk annesi.  Mersin-Mezitli Kale Mahallesi'nde yaşıyor ve dokuma işi yapıyor. Londra'da gerçekleştirilen Vodafone Connected Women Zirvesi'nde konuştu ve ayakta alkışlandı. Onun başarı hikâyesini kendi ağzından veriyorum:
"Dokuma ve el işi yapıyor ve işimi çok seviyorum. Bizim Mezitli'nin özel bir bezi var. Kendi tezgâhımda dokuyor ve o bezden ürettiğim masa ve sehpa örtülerini  komşu köylere götürüp satarak geçimimi sağlıyorum. Her türlü çeyiz dikişi de yaparım.
Üretmek kolaydı ama satmak zordu.  Pazarlamayı bilmiyordum. Halk Eğitim'in açtığı kursa yazıldım. Kursa katılırsam satışımı arttıracağımı düşündüm. El işini zaten biliyordum, bu kursa katılmaktaki maksadım; ürünlerimi sergilemek kendimi tanıtmaktı. Öyle de oldu. Sergiyi ziyaret eden Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nun dikkatini çektim. İşlerimi beğenen Valimiz bana 'Ankara'da bir sergi var. Seni oraya götüreyim' dedi.  Kaçırır mıyım? Hemen kabul ettim.
Ankara'daki sergi benim için milat oldu. Orada Vodafone ile tanıştım. Onların 'Önce Kadın' programı çok işime yaradı. 'Önce Kadın' programı sayesinde internet üzerinden ürünümü nasıl pazarlayacağımı öğrendim.
Ben daha Mezitli'ye dönmeden siparişler yağmaya başlamıştı. Satışlarım kısa sürede beş kat arttı. Siparişleri vaktinde yetiştirebilmek için komşu kadınlara iş vermeye başladım. Onların yaptığı işleri kontrol etmeyi hiç ihmal etmedim. Beni mahcup etmelerine müsaade edemezdim.
Bu arada boş durmadım tabii. Kursa yazıldım ve bilgisayar kullanmayı öğrendim. Onu da tıpkı akıllı telefon gibi kısa sürede kavradım. İşlerim büyüdükçe büyüdü. Şimdi 200 köylü kadına iş veriyorum. Onlar da kazanıyor, ben de..."
Muazzes Özer'e eşinin bu duruma ne dediğini sordum. "Ne desin" dedi. "Sigorta primini ödüyorum. Keyfi yerinde."
Peki akrabaların? "Hepsine iş verdim. Biz beş kardeşiz. 'Küçük kız kardeşime hadi sen de öğren bu işleri' dedim. 'Yapamam' dedi. Benim gibi konuşamayacağını söyledi. Şimdi para kazanıyor ve şakır şakır konuşuyor. Para dilini açtı."
Modellerini arttırman lazım. Onu nasıl yapıyorsun? "Mersin Üniversitesi'nden destek alıyorum. Sağ olsunlar hem dokumada hem tasarımda bana yardımcı oluyorlar."
Niye iki çocuk? Bu soruma çok güldü ve "Aslında çok çocuğum olsun isterdim ama kariyer yapacağım derken ikide kaldı" dedi.
Bir hayalin var mı? "Fabrika kurup kadınlara daha fazla iş vermek."
Muazzes Özer'in başrı hikâyesi böyle de Vodafone Grup Bölge CEO'su Serpil Timuray'ın hikâyesi farklı mı sanki? Onun performansı da muhteşem. Timuray Vodafone'un Bölge CEO'su oldu ve 17 ülkenin sorumluluğunu başarıyla yürütüyor. Ki, Orta Doğu, Asya, Yeni Zelanda ve Afrika ülkeleri var bu ülkeler arasında.
Vodafone sosyal sorumluluk projeleri arasına kadını, eğitimi, sağlığı ve güvenliği aldı. Serpil Timuray, "Önce Kadın programımız başarıyla yürüyor" dedi ve 2020 yılına gelindiğinde bu programdan faydalanan 8 milyon 700 bin kadına ulaşacaklarını ve o kadınların ekonomiye senede 6 milyar 600 milyon dolar katkı sağlayacağını söyledi...
300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.