Türkiye'nin "güney" komşuları "Arap Baharı" yaşadı, yaşıyor. Türkiye için de çok önemliydi bu bahar; ilgilendi. Burnunun dibindeydi bir kere. Nasıl ilgisiz kalabilirdi ki? Ayrıca, bu ülkeler Türkiye'nin pazarıydı.
Irak pazarı senede yüzde 30 büyüdü ve Türkiye'nin ikinci büyük pazarı oldu. Yaşanan olumsuzluklardan dolayı yüzde 10'lara düştü bu büyüme ama buna rağmen Irak hâlâ Türkiye'nin ikinci pazarı olma özelliğini sürdürüyor. Sınır ticareti de hesaba katıldığında birinci pazar.
Kuzey Irak'ta bir problem yok. Türkiye hemen her şeyi satıyor Kuzey Irak'a. Yumurta ihracatında patlama yaşanmışsa Irak sayesinde yaşandı. Türkiye ihraç ettiği yumurtanın yüzde 70'ini Kuzey Irak'a satıyor. Meyve, sebze de öyle. Hele inşaat sektörü. Kuzey Irak'ta inşa edilen yol, baraj ve binaların önemli bir kısmını Türk müteahhitler yaptı.
Basra Körfezi'nde ise durum farklı. Bağdat Yönetimi aradaki limoni durumu bahane edip ithalatı başka ülkelerden yapmaya başladı, inşaat işini farklı ülkelere verdi. De... yanlış hesap Bağdat'tan döndü. Müteahhit firmalar bekleneni veremedi. Kimi, Türk firmalarını taşeron aldı ama o da olmadı.
Son gelişmeler olumlu. Bağdat Yönetimi ile buzlar eriyor. Şayet bu sıcaklık devam ederse, Türkiye'nin 2014 yılında bu pazarda büyümesi yine yüzde 30'ları bulacağa benziyor.
Türk firmaları Mısır'a ihracatta sıkıntı yaşıyorlar ama Mısır'da fabrikası olan Türk yatırımcılar için böyle bir şey söz konusu değil. Mısır'ın dövize ihtiyacı var, Türk firmaları da ihracat yapıp döviz getiriyorlar. Dolayısıyla Mısır Yönetimi, Türk iş adamlarını el üstünde taşıyor. Obama Yönetimi Mısır'ın ABD'ye ihracat yapmasını teşvik edici tedbirler aldı. Vergi kolaylığı sağlıyor. Türk firmaları da bu imkândan yararlanıp bol bol ihracat yapıyorlar.
Mısır'daki darbe hükümeti iktidara geldiği günlerde yüzde 65 halk desteğine sahipti. Mısır halkı beklediğini bulamadı ve Suudi Arabistan ile Katar'dan başka ülkelerden maddi yardım gelmediğini görüp desteğini çekti. Destek yüzde 30'a düştü. Mısır, yakın bir zamanda seçime gideceğinin sinyalini veriyor.
Suriye'de hâlâ karmaşa hakim ama orası da bir şekilde düzene gireceğe benziyor. Suriye halkı Türkiye, Lübnan, Ürdün gibi ülkelere sığındı. Önemli bir kısmı Avrupa'ya göç etti. Halep başta olmak üzere şehirlerde taş üstünde taş kalmadı. Daha ne kadar gider ki bu durum?
İran'a uygulanan ambargonun gevşemesi en fazla Türkiye'ye yaradı. İki ülke ticaretinde ciddi gelişmeler olacağı kesin.
En önemli gelişmelerden biri de hiç şüphesiz, Avrupa pazarındaki gelişme. Avrupa ekonomisi büyüme trendine girdi. 3-4 aydır Türkiye'nin Avrupa ülkelerine gerçekleştirdiği ihracat artıyor.
Bu gelişmeler Türkiye'nin 2014 yılına ümitle girmesine sebep olan gelişmeler oldu. Çevremizde yaşanan bu olumlu havanın Türkiye'nin iç politikasına yansıması şartıyla tabii.