Örnek başkan

A -
A +
Türkiye'de sivil toplum kuruluşlarının (STK) sayı ve güçleri bir türlü artmıyorsa da yarı kamu, yarı gönüllü kuruluşların sayısı gün geçtikçe artıyor. Odalar, birlikler, borsalar, vakıflar... hepsi kendi iş alanlarındaki gelişmeleri takip etmek, üyelerini bilgilendirip onların performansını arttırmak maksadıyla kuruldu. Başkanları, yönetim kurulu üyeleri var.
Da... o işi bihakkın yapanların sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor maalesef.  Kimi "prestij olsun" diye işgal ediyor o koltuğu, kimi firmasının işini takip etmek için, kimi de siyasi ikbal için. Yazık!
Türkiye'de hemen her sektörün yenilenmeye, inovasyona, Ar-Ge'ye ve rekabet şartlarını gözden geçirmeye ihtiyacı var. Bazı firmalar bu değişimi yaşıyor ama onların sayısı çok az. Firmaların önemli bir kısmı global dünyayı takip etmekte aciz kalıyor ve haliyle değişikliklere adapte olamıyorlar. Onlara yeni ufuklar açmak ve onların vizyonunu genişletmek lazım. İşte bu noktada çok görev düşüyor mesleki teşekküllere.
Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci istisnalardan biri. Sahibi olduğu Ekinciler Holding'i aile fertlerine ve profesyonel yöneticilere bıraktı ve tüm mesaisini demir çelik sektörünün farklılığını arttırmaya ayırdı.  
Türk demir çelik sektörü son senelerde gerçekleştirilen yatırımlarla dünyanın sayılı oyuncularından biri oldu ama yetmez. Sektör sürekli yenileniyor. Türk firmalarının da bu yeniliğe ayak uydurması lazım. Ki, sürdürülebilir bir büyüme trendi yakalasınlar. Ar-Ge, inovasyon ve laboratuvar çalışmalarına ihtiyaçları var yani.
Namık Ekinci işte bunu yapıyor. Birlik bünyesine uzman elemanlar almakla başladı işe. Onların hepsini toplayıp demir çelik tesislerine götürdü; "Ürünü tanımadan sektör anlaşılmaz" fikrinden hareketle.  Ardından sektöre "vasıflı eleman" kazandırmanın yollarını aradı ve İskenderun'a bir meslek lisesi kazandırdı. Sırada sektör yatırımlarının yoğun olduğu Çanakkale Lapseki ve Gebze'deki iki okul var.
Ar-Ge ve inovasyon sektörün olmazsa olmazı. Ekinci ona da bir çare buldu ve Malzeme Test İnovasyon A.Ş.'yi (MATİL) kurdu. MATİL Türkiye'de bir ilk. Üniversite ile iş birliği yaptığı gibi uluslararası kurum ve kuruluşlarla da temasa geçti. Bunlardan biri de Certification fort the Construction Industry (UK CARES) kurumu.
CARES inşaat sektörü için sertifika veren  bağımsız ve ticari olmayan bir kurum. Onun sertifikasını alan firma, ürününü dilediği yerde satabiliyor. Firmalar eskiden bu sertifikayı almak için İngiltere'ye numune ürün gönderiyorlardı. Onlar da kriterlere "uygunluk" belgesi veriyorlardı. Şimdi MATİL ile CARES anlaşma yapma safhasına gelindi. 
MATİL dünya standartlarına uygun bir merkez kuruyor sertifikayı Türkiye'de vermeye başlıyor. Böylece hem zaman kaybı önleniyor ve hem de masraflar asgariye inmiş oluyor.
İstanbul Kalkınma Ajansı da bu projeye destek verdi ve işler hızlandı. Türk firmaları bu çalışmalar neticesinde kriterlere uygun ürün üretme imkânına da kavuşmuş oluyorlar.
Namık Ekinci bununla da kalmadı. Tertiplediği seminer ve konferanslarla sektör temsilcilerini sürekli bilgilendiriyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.