Türkiye'nin tarım arazileri verasetten dolayı parçalandı. Bunun önlenmesi lazım. Tarım Bakanlığı pilot uygulamalar başlattı ve başarılı sonuçlar aldı. Yaygınlaştırırsa herkes kazanır.
Türkiye'de tarım ve hayvancılığı iyileştirme çalışmaları yapılıyor ve önemli mesafeler katedildi. Bu yapılanları, "büyük işletme" diye özetlemek mümkün. Tarım arazisi ne kadar büyükse, maliyetler o kadar aşağı çekiliyor ve verimlilik artıyor. Hakeza, hayvancılık. O da öyle. Çiftlikteki hayvan sayısı ne kadar çoksa verim o kadar artıyor. Büyük işletmelerin baytar ya da ziraat mühendisinden aldığı teknik destekten tutun da, çiftlikte damızlık boğa bulundurmaktan kaliteli tohum kullanmaya kadar birçok avantaj öne çıkıyor.
Gel gelelim, Türkiye'deki tarlaların önemli bir kısmı verasetten dolayı parçalandı ve küçük parçalar hâlinde atıl vaziyette durup duruyor. Hayvancılık da aynı. Türkiye'deki hayvancılık; teknikten ziyade geleneğe dayalı bir yapı arz ediyor. Her hanede 3-5 hayvan.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğlu ile bu konuyu konuştuk; enine boyuna. Aklın yolu bir. Müsteşar da öyle düşünüyor. Harekete geçmişler zaten. Birkaç pilot proje uygulaması yapmışlar ve çok başarılı sonuç almışlar.
Uygulamalardan biri şöyle: Pilot bölgede projeden önce ekilebilir alan toplamı 4 bin 133 dekarmış ve ortalama parsel büyüklüğü 58'miş. Çalışmalar sonunda parsel büyüklüğü 688'e, tarım alanı ise 6 bin 886 dekara çıkmış. Küçük parçaları birleştirince, parsel büyüklüğü artmış. Kazanç: 1.
Aradaki bölmeler, yollar, şunlar, bunlar aradan kalkınca, toplam tarım alanı da artmış tabii. Kazanç; 2.
Toplam parsel sayısı 127 iken; proje uygulamasından sonra 10'a inmiş hâliyle. Kazanç; 3.
Projeden önce 127 parseli ekmek için 14 traktör gerekiyormuş. Projeden sonra 2 traktörle yapmışlar büyün işi. Kazanç; 4.
Sıkı durun, şimdi 5'inci kazancı söylüyorum: Projeden önce 5.15 litre mazot kullanılarak yapılan iş 0.91 litre ile yapılır olmuş.
Tasarrufu görüyor musunuz? Eskiden düven beygiri gibi küçük toprak parçası üzerinde dönen, manevra yapmak için bir ileri, bir geri giden traktör, birleştirilmiş tarlaları boydan boya kat ediyor ve mazot tüketiminde 5-6 kat tasarruf sağlıyor.
Da... bunun burada kalmaması; anlatılması lazım. Parçalanan tarlaları birleştirmek için gayret sarf edilmesi lazım. Çaba göstermek lazım. Hasılı kelam, bu uygulamanın yaygınlaştırılması lazım. "Türkiye tarımda kazanamazken, Hollanda nasıl kazanıyor" sorusunun cevabı burada gizli çünkü. Biz demiyor muyuz "Birlikten güç doğar" diye. Hadi birleştirin.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na da çok iş düşüyor, kooperatif, birlik ve şirketlere de bu konuda.
Yukarıda dört kazanç saydım. İstihdamı da ilave etmek lazım buna. Aynı büyüklükteki alanı çok daha az insan ile işlemek mümkün hâle geliyor çünkü. Neresinden bakarsanız bakın; kazançlı.
Son söz: Doğru olanı yapmadan doğru sonuç alınmıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı doğruyu yapmış ama bir-iki yerde yapmış. Madem doğru, madem verimli; ne duruyor? Arttırsın.