Samsun Anadolu'nun
Karadeniz limanı.
Karadeniz'in ise
Anadolu kapısı.
Karadeniz'in en büyük şehri.
50 bin üniversite öğrencisi var.
Sağlık turizminde
bölge merkezi.
29 hastane ve sayısı
tıbbi cihaz üretim tesisine sahip.
Rusya,
Ukrayna ve
Türk cumhuriyetlerinden gelen hastalar orada şifa buluyor. Ürettiği
sağlık gereçlerini birçok ülkeye ihraç ediyor.
Tarımda oldukça iddialı. Kızılırmak ve Yeşilırmak nehirleri Bafra ve Çarşamba Ovası'dan akıyor. 186 bin kilometrekare sulanabilir arazisinin 52 bin kilometrekaresi sulanıyor ve geri kalanının da sulanması için yeni yatırımlar yapılıyor. Tavukçulukta günbegün büyüyor. Sahil şeridi 40 kilometre uzunluğunda. Akdağ başta olmak üzere birçok yerde kış turizmi yatırımları başladı.
Deniz, kara, hava ve demiryolu ulaşımının olduğu ender illerden biri. Samsun Limanı'nın özelleştirilmesiyle birlikte Samsun şehrinin ekonomik canlılığı arttı. Samsunport adını alan liman, teknolojisini yeniledi. İş hacmini genişletti. Dolayısıyla şehrin iş kapasitesi büyüdü. Ro-Ro seferleri yaygınlaştı. Konteyner taşımacılığı başladı.
Şimdi de Samsun, "Lojistik Köy" projesini devreye soktu. Bir ilk bu. Firmaların depolama imkanları genişliyor, TIR'lar park etme imkanına kavuşuyor. İşler kolaylaşıyor yani.
Samsun'un esas yıldızı, Samsun Mersin arasındaki tren yolunun faaliyete geçmesiyle parlayacak mutlaka. Akdeniz'den gelen ürünün Karadeniz üzerinden Rusya'ya; oradan gelen ürünlerin ise Akdeniz ve Afrika'ya inmesi planlandı. Ki, bu da Türkiye'nin lojistik sektöründe "doğu batı", "güney kuzey" ekseninde büyük avantaj elde edeceği anlamına geliyor. İşletmelere hem zaman ve hem de maliyet yönünden önemli bir kolaylık sağlayacak bu proje.
Samsun termal turizminin yanı sıra yayla turizmine de yatırım yapıyor. Şehirde beş yıldızlıotel sayısı arttı. Sheraton başta olmak üzere 4 yeni otel daha inşa ediliyor. 5 Organize Sanayi Bölgesi var ayrıca.
Bütün bunlar önemli tabii. De... esas önemli olan şehrin ortak aklı. Vali, belediye başkanı, oda ve borsa başkanları, STK yetkilileri... şehrin en küçük bir meselesinde dahi bir araya gelip ortak karar verebiliyorlar. Lojistik Köy de öyle olmuş. Proje o ortak akıl sayesinde kısa sürede uygulamaya sokulmuş.
Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, başarılı bir bürokrat. Teknokrat yanı da oldukça güçlü. Projeyi ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşmış ve herkes elinden geleni yapıp işi sonuçlandırmışlar. 672 dönümlük bir alan üzerine kurulacak olan Lojistik Köy için bugüne kadar bir milyon 500 bin lira harcanmış ama daha önemlisi, AB Fonu'ndan 45 milyon Euro hibe almış olmaları. Hüseyin Aksoy, "Bu para ile köyü 2 yıl içinde tamamlarız" dedi.
Son söz: Türkiye'nin her ili marka olma potansiyeline sahip. Tek eksikliği, ortak akıl! Bunu gerçekleştiren iller hızla büyüyor. Samsun bunun canlı örneği.