Sinop'u ilk defa gördüm ve hayran kaldım. Tarih kokuyor. Coğrafik yapısı muhteşem. Mutlaka gidin ve görün.
Sinop TÜİK'in yaptığı "Yaşam Memnuniyet Araştırması"nda Türkiye'nin en mutlu şehri seçildi. Sinop'ta yaşayan Sinopluların yüzde 77.7'si "mutlu" olduklarını söylüyorlar.
Bu mutluluk nereden kaynaklanıyor? Merak ettim doğrusu. TİM'in davetini fırsat bilip gittim. Sinop 38 bin nüfuslu bir kent ve nüfusun önemli bir kısmı emekli. İstanbul'da görevini tamamlayan Sinoplu, emekli olur olmaz memleketinin yolunu tutmuş. İşsizlik oranı Türkiye ortalamasının altında ve halkın önemli bir kısmı balıkçılık, turizm ve tarımla geçiniyor. Yeterli sanayi yok. Kalkınmada 5. öncelikli iller arasında. Nitelikli eleman yönünden problem yaşamıyor.
Sinop tarih kokuyor. Antik çağ, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı eserleriyle dolu. Liman kenti olduğu için tarihin her döneminde önemini korumuş ve zenginliği sembolize eden eserlerle süslenmiş.
Osmanlı döneminde Sinop'ta büyük bir tersane de varmış ve bilhassa ahşap gemilerin inşasında önemli rol oynamış bu tersane. Ahşap gemi dönemi kapanınca tersane hapishaneye dönüştürülmüş ve birçok ünlünün hapis yattığı bu hapishane, yenisinin inşa edildiği 1997 yılında kapatılmış.
Gündeminin en yoğun olduğu bir günde gittik Sinop'a. 30 Kasım Şehitleri anma günüydü. 1853 yılında Osmanlı gemileri ikmal için Sinop Limanı'na geliyor. Hepsi ahşap ve gülle atıyor. Rus gemileri ise zırhlı ve humbara kullanmaya başlamışlar. Gülle kısa menzilli ve sadece düştüğü yere hasar veriyor. Humbara ise uzun menzilli ve daha geniş alana hasar veriyor. Ruslar baskın yapıyor ve Sinop'ta 2 bin 800 Osmanlı levendini şehit ediyorlar.
Eski Sinop Hapishanesi'nin restorasyonu ve buraya ekonomik bir aktivite yüklenmesi düşünülüyor. Avrupa Birliği'nden 9 milyon 700 bin euroluk bir fon da temin edilmiş. Biz orada iken restorasyon ihalesini kazanan Avusturyalı firma ve Türk yetkililer bir araya gelmişti ve hapishaneye nasıl bir fonksiyon yükleyeceklerini tartışıyorlardı.
Türkiye'nin Rusya ile ticari ilişkileri gelişiyor. Sinop Limanı Türkiye'nin Kırım Limanı'na en yakın limanı. Bu da şehrin avantajları arasında sayılıyor ve önümüzdeki senelerde Sinop ekonomisinin bu gelişmeden olumlu etkileneceği tahmin ediliyor.
Sinop'a nükleer santral yapılması da düşünülüyor. Bu santrali Fransız, Japon ve Türk konsorsiyumunun inşa edeceğini ve Türkiye'nin yüzde 70 paya sahip olduğunu bildiren Sinop Valisi Yavuz Selim Köşker, "Sinop'un bu yüzde 70'lik hissesini iyi kullanacağız ve şehrimizi zenginleştireceğiz" dedi. Nükleer teknolojisi ve yazılımına önem vereceklerinin de altını çizdi.
Sinop güzel bir şehir. Hayatı kolaylaştıran ve sevdiren bir kültürü var her şeyden önce. Sinoplu yabancıyı, misafir kabul ediyor ve ona gerçek ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla yerli ve yabancı turistlerin tercih ettiği bir yer Sinop.
Akliman Koyu muhteşem. Hamsaros Koyu mutlaka görülmesi gereken bir koy. Tarihî eserleri çok. Vali bu eserlerin gecekondu istilasından kurtarılacağını söyledi. Sakin ve kafa dinlemek için çok uygun. Bilhassa bahar aylarında Sinop'un tadına doyum olmaz.