Geçen hafta sonu gerçekleştirilen Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (SETBİR) Genel Kurulu'nda bir Türkiye klasiği daha yaşadım. Anlatayım. Konu pirince yapılan zam ile ilgili. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker de aynen benim gibi pirinç zammı şaşkınlarındandı. Hem de Tarım Bakanı olmasına rağmen şaşkındı Eker. Deponuzda toplumun hasat mevsimine kadar ihtiyaç duyacağı pirinç var ve üstüne üstlük 50 bin ton daha ithal etmişseniz ve buna rağmen zam yapılabiliyorsa şaşmayıp da ne yapacaksınız? Bakan Eker'in yerine kim olsa şaşardı! 1.3 YTL'ye mal edilen pirincin toptan fiyatın 2 YTL olduğuna dikkat çeken Mehdi Eker, TMO'dan 1.8 YTL'ye pirinç verdiklerini söyledi. Buna rağmen nasıl oluyor da pirinç tezgâhta 4-5 YTL fiyatla satılıyor? Bu soruyu SETBİR Başkanı Erdal Bahçıvan'a sordum. Enteresanlığa bakın ki, o da şaşkındı!.. "Biz sanayiciler" dedi Erdal Bahçıvan. "Dünyadaki gelişmeleri gün be gün takip ediyoruz. Kaliteli, verimli ve ucuz üretim yapmanın yollarını arıyoruz." Bu zihniyetteki sanayici zam yapar mı? Sorumluluk şuuruyla hareket edip yapmamışlar zaten. De.. piyasa bu. Spekülasyona açık! Spekülatörler avucunu ovup duruyor. Fırsatını buldu mu da, patlatıyor zammı! Bugün pirinçte yaşanan kriz yarın nohut, mısır veya diğer gıda maddelerinde de yaşanabilir pekala. "Bunun önüne geçmenin tek bir yolu var" dedi Bahçıvan. "Devletin özel sektörle iş birliği yapması ve onlardaki bilgiyi paylaşması gerekiyor." Demek ki neymiş? Bilgi paylaşımı gerekiyormuş! Bunun yolunu da gösterdi SETBİR Başkanı Bahçıvan: "Hiç vakit geçirmeden Tarım Ürünleri Piyasa Kurulu kurulmalı." Entelektüeli çok olmayan tarım sektöründe, bunun vakit geçirmeden devreye sokulması lazım. Gıda maddeleri, biyoenerji üretiminde de kullanılmaya başlandı çünkü. Artan dünya nüfusuna yetmeyen tarım ürünleri, bir de enerji üretiminde kullanılır da sıkıntı yaşanmaz mı? Erdal Bahçıvan'ın üzerinde hassasiyetle durulmasını istediği bir konu daha var. Ki yerden göğe kadar haklı. Otellerdeki yemeklerin kalitesi! "Her şey dahil" sistemi otellerdeki yemek kalitesini iyice düşürdü. Bilhassa et ve süt ürünleri, dibe vurdu. Yarın bir gün toplu gıda zehirlenmeleri olursa, Türkiye turizmi ağır darbe yer. Bu konuda denetimlerin artırılması şart. Turizmci kendi ayağına kurşun sıkıyor da haberi yok!.. Türkiye tarımda ciddi potansiyeli olan bir ülke ama sistem işlemiyor maalesef. Orta Doğu, Asya ve Rusya. En büyük pazarlar burnumuzun dibinde. Buna rağmen sistemi işletip ihracat yapamıyoruz!..