Iğdır şehir merkezini gezerken birçok binanın yarım kaldığını gördüm. Esnafa sordum. Tapuları yokmuş! Şehrin göbeğinde tapusuz bina nasıl olur? Cevabı yok!
İşin esası şuymuş: Bir sene kadar önce, belediye 5 kattan fazla binalara imar izni vermeyi durdurmuş. Yarım kalanlara da ruhsat vermemiş. Müteahhit ruhsat alamayınca, tapu veremiyor. Sistem kilitlenmiş sizin anlayacağınız.
Az uz değil, tamı tamına 197 bina. Çoğu altında sıra sıra dükkân olan konut inşaatı. Müteahhit işletme kredisi, vatandaş konut kredisi almış ya da almak istiyor. Banka vermiyor. Binanın ekonomik değeri yok çünkü.
Neden böyle oldu? Kimse bilmiyor! Kimi "siyasi" diyor. Kimi "Belediyenin iş bilmezliği." Spekülasyona açık bir konu. Iğdır AK Pati'nin belediye başkanlığını alamadığı ve milletvekili çıkaramadığı tek il. Belediye BDP. İki milletvekili var; biri MHP biri BDP.
AK Parti, "belediye başkanı BDP'li" diye Iğdır'a özel bir şey yapmış olabilir mi? "Sanmam" dedi Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nazif Karatepe. "Doğubeyazıt Belediye Başkanı da BDP'li ama orada yok bu uygulama."
Iğdır 256 bin büyükbaş, 796 bin küçükbaş hayvana sahip bir il. 69 bin 491 hektar tarım arazisi var ayrıca. Meraları bol. Tarım ve hayvancılıkta daha iyi bir yere gelmek istiyor. Konut sıkıntısı had safhada. Hal böyle iken müteahhit de banka da eli kolu bağlı duruyor. Vatandaş zaten mağdurları oynuyor.
Iğdır'a Garanti Bankası'nın gelenek hâline getirdiği "Anadolu Sohbetleri" vesilesiyle gitmiştim. Garanti Bankası Anadolu Sohbetleri'nin 88'incisini gerçekleştirdi Iğdır'da. Çok kapsamlı araştırma sonucu hazırlanan bu toplantılar, gidilen ilin bir nevi röntgenini çekiyor. Kalkınma stratejisini belirlerken o kente bir yol haritası çiziyor.
Iğdır'da da öyle oldu. Iğdır'ın tarım, hayvancılık, lojistik ve turizm ile kalkınabileceği tespit edilmiş ve o konuda çok değerli uzmanları dinledi kentin bürokratları ve iş adamları. Müthiş bir vizyon profili çıktı ortaya. Van 100'üncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Beslenme Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Duran Bolat, hayvancılığın geliştirilmesi için yemden ete, sütten peynire kadar geniş bir yelpazede faydalı bir sunum yaptı.
Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük ise kooperatif tecrübelerini paylaştı Iğdırlılarla. Iğdır İran, Azerbaycan ve Ermenistan ile sınır komşusu. Sınır ticareti yörenin ana geçim kaynaklarından biri. Fakat bilinmeyenlerle dolu.
Iğdır turizmde de iddialı hale gelebilir ama yol gösterici lazım. Ağrı Dağı başlı başına bir değer. İshak Paşa Sarayı restore edilmiş fakat ekonomik bir değer yüklenmemiş. Yörenin kalkınması için ciddi bir alternatif halbuki.