Tarihî Kapalı Çarşı yenileniyor

A -
A +

Kanunî Sultan Süleyman zamanında inşa edilen tarihî Kapalı Çarşı yenileniyor. Çatısı, altyapısı, su, elektrik, doğalgaz tesisatı elden geçiriliyor.

Gazetelerin ekonomi müdürü ve köşe yazarı meslektaşlarımla birlikte önceki gün Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'i dinleme fırsatımız oldu.

Demir bize Tarihî Yarımada'da neler yaptıklarını anlattı ve Kapalı Çarşı'da gerçekleştirecekleri destinasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Hasırlarsanız; 2012 yılının Nisan ayında İstanbul'da 007 James Bond "Skyfall" filminin çekimi yapılmıştı. Bir sahne de Kapalı Çarşı'nın çatısında çekilmişti. İşte o zaman gördü kamuoyu, o tarihî binanın berbat durumunu. Çatısı çökmüş, tuğlaları kırılmış, su tankları ve televizyon çanak antenlerle çirkin mi çirkin bir görüntü arz ediyordu.

Her sene 100 milyona yakın kişi tarafından ziyaret edilen, 45 bin metrekare kapalı alana sahip, 3 bin 150 dükkanı bulunan ve 25 bin çalışanı olan tarihî çarşıya yakışan bir görüntü değildi bu.

Ayrıca hayati tehlike de arz ediyordu. Toplumun tepkisi, altyapı çalışmalarının hızlandırılmasına neden oldu.

Mustafa Demir, "Yenileme Avan Projesi onaylandı, çözüm sürecini başlatıyoruz" dedi. Kapalı Çarşı'daki aksaklıklar proje, yönetim planı, altyapı, beden duvarları ve çatı olmak üzere beş aşamada çözülecekmiş. Yağmur suyu, içme suyu, atık su, ısıtma-soğutma, telefon ve data hatları ile elektrik hatları yenilenecek yani. 

Fatih Belediye Başkanı Demir, Uygulama Projesini 2009 yılında ihaleye çıkardıklarını ve hazırlanan projeyi 2010 yılının Kasım ayında Koruma Kurulu'na sunduklarını söyledi ve ondan sonraki gelişmeleri, özetle şöyle sıraladı: "Kurul bazı eksikler buldu. 25.04.2012'de revize proje Kurul'a gönderildi. Yine eksik bulundu. 23.11.2012'de tüm revize projeler hazırlandı ve Kurul'a gönderildi. 2013 yılında I No'lu Koruma Kurulu II No'lu Koruma Kurulu'na devredildi. 4.9.2014 tarihinde Kurul'a şehir plancısı ve mimarlardan oluşan 12 kişilik bir heyet desteği verildi."

Sonuç: Uygulama Projesinin bir kısmı bitmiş. Avan Projesi ise tamam.

Mustafa Demir, 4 senede böyle bir sonuç almayı başarı diye nitelendirdi. Bendeniz öyle bulmuyorum şahsen. Kapalı Çarşı gibi UNESCO tarafından "Dünya Mirası Listesi"ne alınan  550 senelik muazzam bir eserin her türlü plan ve projesinin seneler önce hazırlanması lazımdı.

Ayrıca, Tarihî Yarımada dünyada emsali olmayan bir tarihî miras. Senede 38 milyar dolar turizm geliri sağlama potansiyeli olduğu söyleniyor. Her bakımdan önem arz eden bir destinasyonu Fatih Belediyesi'nin bütçesine terk etmeyi hangi akıl ve izanla izah edersiniz?

Mustafa Demir, 10 yılda 160 milyon lira harcadıklarını ve harcamanın yüzde 80'ini Özel İdare'nin karşıladığını söyledi. O da yetmez. Vakıflar, gayet başarılı çalışmalar yapıyor. Tarihî camileri restore etti. Bu doğru ama o da yetmez.

Mevcut 10 bin tarihî eser bir an önce hizmete sokulmalı ki, milyar dolarlar gelmeye başlansın.

Kapalı Çarşı civarındaki hanların önemli bir kısmı atıl duruyor. Mustafa Demir onların da projelerini hazırladıklarını ve her birisinin otele dönüştürülmeye müsait olduğunu söyledi.

Kapalı Çarşı restorasyonu ile ilgili yönetim konusuna da temas edip kapatayım konuyu. Proje hazır ama altyapı ve restorasyon giderlerini dükkân sahiplerinin karşılaması lazım. Da... çoğu kiracı. Mülk sahipleri de 100 bin liraya yakın harcamayı üstlenmeye yanaşmıyor!

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.