Tarsus 55 ilden büyük ama ilçe!

A -
A +

Tarsus 11 bin senelik bir tarihi mirası olan bir şehrimiz. Deniz çekilmeden önce liman kentiydi ve İpek Yolu üzerinde olmasından dolayı zengindi de. Cumhuriyet döneminde de bu zenginliği devam etti. Türkiye'de ilk elektrik santrali bu şehrimizde devreye girdi. İplik, dokuma ve tekstil endüstrisinin ilk sanayileştiği kent yine Tarsus.

Tarsus ovası çok verimli toprağa sahip bir ova. Birinin cebinden tohum düşse, toprak ürün veriyor. Pamuğun üretim merkeziydi. Şimdi mısır, soya, buğday ekiliyor. Her çeşit meyve ve sebzesi yetişiyor. Turfanda tarımda dünyanın sayılı bölgelerinden biri. Narenciye ve çiçekçilikte iddialı hale geldi.
Tarsus, nüfus bakımından Türkiye'nin 55 ilinden daha büyük bir şehir ama Mersin'e 30, Adana'ya 45 kilometre mesafede olmasından dolayı hâlâ ilçe. Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, "Hiç olmazsa bir üniversitemiz olsaydı" diye hayıflandı. Tarsus kalkınma stratejisini tarım, tarıma dayalı sanayi ve turizm üzerine inşa etti. Buna üniversite de eklense, Tarsus uçar tabii.
15 bin yatak kapasiteli bir turizm bölgesi var. Arsa tahsisleri yapıldı. Karboğaz'ında kış turizmi başladı. Çamlıyayla ise kışın 900, yazın ise 80 bin nüfusa ulaşan bir yayla.
Tarsus'ta bir de Amerikan Koleji var. Ki, bu sene 125'inci yılını kutluyor. Bürokraside, üniversitede, siyasette ve iş dünyasında başarılı projelere imza atan birçok mezunu var bu okulun. Okul mezunları kurdukları Sağlık ve Eğitim Vakfı (SEV) koleje yeni ilaveler yapmış ve yatakhanesini büyütmüş. "Türkiye için Liderler dünya için Liderlik" sloganıyla yola çıkan Tarsus  Amerikan Koleji, birikimini Anadolu ile paylaşma ve Anadolu okullarındaki yetenekleri kazanma programı başlattı.
Vizyonlarının ne olduğunu sorduğum Tarsus Amerikan Koleji Müdürü Charles Hanna çok kısa bir cevap verdi: "İkisi bir yerde." Bu sözün ne anlama geldiğini şöyle açıkladı: "Milli Eğitim Bakanlığı'nın müfredatı içinde en mükemmeli yapıyoruz. Buna ilave olarak da dünyada kabul görmüş en başarılı programları uyguluyoruz." Amerikan Koleji'nden mezun olan bir genç global eğitim almış oluyor yani.
Ayrıca ders programının yanı sıra spor, müzik, tiyatro gibi sosyal faaliyetleriyle de iddialı bir eğitim kurumu Tarsus Amerikan Koleji. Öğretmenlerin öğrencilere sık sık söylediği "Biz size 'niçin' demeyi öğretiyoruz" sözü de kolejin ana vizyonlarından biri. Sorgulamayı öğretiyorlar, nasıl önemli olmasın?
Bölgeden siyasetle ilgili de bir haber vereyim size. Burhanettin Kocamaz Tarsus Belediye Başkanı olarak dördüncü dönemini doldurmak üzere. Vizyon sahibi ve gayretli. Şimdi Mersin Büyükşehir Belediye Başkan adayı ve kazanma şansı en yüksek aday olarak gösteriliyor.
Yazacak çok şey var ama yerim dar! Bir güzel haber daha verip bitireyim yazıyı. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Fransız Büyükelçiliği ile bir anlaşma imzaladı ve Fransa, Mersinli iş adamlarına 5 yıllık vize vermeye başladı. MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, "Bu anlaşma iş adamlarımızın Avrupa'da rahat dolaşmalarını sağlaması bakımından önemli bir gelişme oldu" dedi.
Not: Önceki yazımda yoğurt mayası ithalatına ödenen miktar 20 milyar dolar olarak çıktı. 20 milyon dolar olacaktı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.