Başarsoft firması Rotaban sistemini geliştirdi. Firmalara personel taşıma konusunda hem tasarruf sağlıyor, hem de personelin iş yerine vaktinde gelmesini temin ediyor.
Teknoloji baş döndürücü bir hızla gelişiyor. Dün mükemmel denilen şey bugün çöpe atılıp yerine yenisi konuyor.
Yazılım ve araştırmacılar mevcut bilgi ve teknolojilerin daha başka alanlarda kullanılıp kullanılmayacağına kafa yoruyorlar.
"Cep telefonu" dediğimiz şu mobil telefonlar mesela. Televizyon vardı. Fotoğraf makinesi vardı. Bilgisayar vardı. Küçük ekranlar vardı. Pil vardı. Cep telefonu vardı. Apple firması kalktı bütün bunları bir cep telefonunun içine yerleştirdi ve kullanıcı tüm ihtiyacını o telefon sayesinde karşılar oldu.
O günden bugüne müthiş bir değişim oldu mobil telefon alanında. Hâlâ da oluyor. En büyük problem şarj konusunda yaşanıyordu. Bataryaları yetersizdi ve sürekli şarj etmek gerekiyordu. Şimdi bir taraftan 2-3 gün gidebilecek pil üzerinde çalışılıyor bir taraftan da elinde kablo, priz arama derdine son vermek için yeni yöntemler aranıyor. Buldular da. Bir bilezik bu ihtiyacı karşılıyor artık. Telefonu bileziğe tut yeter. Bugün dünyada 4 milyar 550 milyon kişi cep telefonu kullanıyor. Bunun 1 milyar 750 bini akıllı telefon.
Vücut ısısını belli sıcaklıkta tutan giysi üretildi. Doğru pozisyonda oturmak için uyarı veren akıllı bel kemerleri piyasaya sürüldü. Kan, şeker gibi bilgileri ölçebilen bilezikler çıktı.
Rakamlarla mobil sağlık testleri yapan cihazlar geliştirildi. Kilo kontrolü yapıyor, kişinin antrenmanlarını düzenliyor, koşu performansını arttırıyor ve sağlık durumuna göre reçete yazıyor. Doktorların yüzde 99'u bu cihazı tavsiye ediyorken, yüzde 25'i de kullanıyor.
Akıllı kasklar hızla yayılmaya başladı. Eskiden viraj alırken motosikletin farını dönüş yönüne doğru yönlendirirken, şimdi daha viraja girmeden otomatikman yönlendirmeye başladı. Otomobillerde de kullanılıyor aynı sistem.
Sürücü arkada otururken aracı kullanan ve kendi kendini park eden otomobiller üretildi.
Avrupa'da 800 bin kişi kalp krizinden hayatını kaybediyor. Kalp kriz cihazı sayesinde bu ölümler yüzde 80 oranında önlenmeye başladı. Kalp krizi geçiren kişiye 5 dakika geçmeden bu cihaz ulaşıyor ve gerekli müdahaleyi yapıyor.
Kara yolunda seyreden araçlara yol gösteren, trafik yoğunluğuna göre alternatif sunan cihazlar çıkalı seneler oldu.
Başarsoft firmasının da vardı bu navigasyon uygulaması. "www. basartrafik.com.tr" adresine giren indirebiliyor bu navigasyon haritasını. Başarsoft'un yeni bir uygulaması daha başladı. Rotaban adını verdikleri bu sistemin şirketlerin personel taşıma işine önemli kolaylıklar getiriyor. Maliyetleri aşağı çekiyor bir kere. Fazla yol gitmeyi ve fazla yakıt harcamayı önleyip personelin vaktinde iş yerinde olmasını imkan dahiline alıyor.
Garanti Bankası, Avea ve Ziraat Bankası kullanmaya başlamış bile bu Rotaban'ı. Ziraat Bankası personel taşımacılığında 70 araç kullanırken, bu sayı Rotaban sayesinde 53'e inmiş.
Sistem gayet basit çalışıyor aslında. Trafiğin en az yoğun olduğu yerleri tespit edip ona göre güzergâh rotası çiziyor. Bu sayede hem personelin fazla yürümesi önleniyor, hem de vaktinde ev ya da işe ulaşma imkânı veriyor. Tasarrufu da cabası tabii.