Tunceli "Barış" istiyor

A -
A +
Tunceli insanı "Barış Süreci"ne güvenmiş ve yatırıma hız vermiş. Fakat, biraz tedirginler!

Garanti Bankası'nın 2002 yılında başlattığı "Anadolu Sohbetleri" bugün 12 yaşında ve bu süre içinde 66 ilde 93 toplantı gerçekleştirdi. Faydalı olduğu, sürdürülebilirliğinden belli.
"Tunceli'ye gidiyoruz" dediklerinde hemen kabul ettim. Tunceli, eski adıyla "Dersim" hakkında az buçuk bilgim vardı ama gidince anladım ki, hiçbir şey bilmiyormuşum!
Şirin ve tarihî bir şehir. MÖ 2200 yıllarına giden bir medeniyetin üstünde oturuyor bir kere. Fırat Havzası içinde kalan şehir, yüksek bir bölgede yer alıyor. Sadece yüzde 5'i ova ve düzlüklerden meydan geliyor. Tunceli-Ovacık arasında uzanan 42 bin hektarlık bir alanda uzanan ve Milli Park ilan edilen Munzur Vadisi'nde bin 500'ün üstünde bitki çeşidi yetişiyor. Bunlardan 43'ü Munzur Dağları'na, 227'si ise Türkiye'ye has endemik türden oluşuyor. Munzur'dan başka hiçbir yerde bulunmayan endemik bitkiler arasında Munzur Kekiği, Munzur Düğünçiçeği, Munzur Dağı oltuotu, menekşe, çan çiçeği, Erzincan Kirazı, bindebir keklik otu ve mantar yer alıyor.
Tunceli 1970 yılında 157 bin nüfusa sahipken bugün 86 bine gerilemiş durumda. Tuncelili çeşitli şehir ve ülkelere göç etti. Sadece Berlin'de 40 bin Dersimli yaşıyor.
Tunceli halkı göçten, aidiyet kavgalarından bezmiş ve yorgun düşmüş. "Barış Süreci"nin olumlu bitmesini diliyor ve barış içinde yaşamak istiyor.
Tunceli'de tapu problemi yok. Binalar yeni ve hepsi İmar Kanununa uygun ve estetik anlayışıyla inşa edilmiş. Almanya'da çalışan Dersimli, dönüp kendi memleketine yerleşiyor. Meskenlerin yüzde 65'i peşin parayla satın alınmış. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere "Geriye kalanı krediyle alındı ve onun da yüzde 50'si Garanti Bankası kredisi" dedi.
Son bir sene içinde şehirde otel, restoran ve kafe türü işletmelerin sayısı artmış ve 14 turizm işletmesi faaliyet gösteriyor.
Bölge tarım ve hayvancılıkla geçiniyor. İmalat sanayinde 24 şirket faaliyet gösteriyor, bir organize sanayi bölgesi ve bir de küçük sanayi sitesi var. Anadolu Sohbetleri için davet edilen konuşmacılardan biri Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, bir diğeri ise Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Başkanı Atila Ertem'di. Bölgenin ihtiyacı olan uzmandı yani her ikisi de. Tunceli'den çıkıp giden ve Almanya'da işletme kuran iş kadını Aynur Boldaz Özdemir de vardı. Ki, Özdemir'in başarı öyküsünü bir başka yazımda anlatacağım...
Tunceli şayet ekolojik tarıma ağırlık verir, kendine has bitkileri toplama becerisi gösterir ve turizme yatırım yaparsa, kısa sürede kendini toparlar. Bu potansiyel var. 5'inci Bölge olduğu için destek alması da mümkün.
Tunceli sosyal, siyasi ve ekonomik meseleleri olan bir il ve bu meselelerini barış içinde çözmek istiyor. Barış Süreci'nden ümitli ama devlet kapısına gitme hususunda endişeleri var.
Nafiz Karadere, Garanti Bankası'nın Tunceli'de 5 sene önce şube açtığını ve geçen sene 46 milyon lira mevduat topladıklarını ve buna karşılık 82 milyon lira kredi kullandırdıklarını söyledi. Bu da gösteriyor ki, Tunceli halkı yatırım yapmak istiyor. Arıcılık ve pekmez üretimi yapıyor. Peyniri çok lezzetli. Akarsu bakımından zengin ve Munzur suyunu şişeleyip satıyor.
Son söz: Tunceli el değmemiş tabiatı ve sıcak insanları ile sizi bekliyor. Gidin. Gidin ve o güzellikleri gözlerinizle görün.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.