Dünyada en fazla yatırım yapılan alanlardan biri de hiç şüphesiz ki GSM sektörü. Hem cihaz, hem yazılım ve hem de internet yönünden baş döndürücü gelişmeler oluyor bu alanda. En büyük yatırım Ar-Ge yatırımı tabii.Geçen akşam Ekonomi Gazetecileri Derneği üyesi gazeteci arkadaşlar toplanıp Avea CEO'su Erkan Akdemir ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin ile sektördeki gelişmeleri konuşma fırsatımız oldu.
Sektör enteresan bir sektör. Aylık sürelerde dahi çok önemli değişiklikler yaşanıyor. Coşkun Şahin "4G hazır" dedi mesela. 5G için çalışıyorlarmış. Bugüne kadar 80 milyon lira Ar-Ge yatırımı yaptıklarını bildiren Avea CEO'su Erkan Akdemir, senede 35-40 milyon lira civarında yatırım yapmaya devam ettiklerini bildirdi. Türkiye'de en fazla akıllı telefon kullanıcısının Avea tüketicisi olduğuna dikkat çeken Akdemir, KOBİ'lere özel önem verdiklerinin altını çizdi.
Online haberleşme hayatımıza girdi. Banka ve GSM operatörleri online işlem yapıyorlar. Da... hepsi hayatı kolaylaştıran işlemler değil. Hele "sesli mesaj"lar! Aramaya görün; yandınız. "Şunu arıyorsanız 1'e basın." Bastım. "Bunu arıyorsanız 3'e basın." Bastım. "Onu istiyorsanız yıldız'a basın." Bastım... Kedinin kuyruğunu kovalaması gibi 1'den 9'a kadar tüm rakamları giriyor ve sonunda yine başa dönüyorsunuz!
Banka ya da GSM operatörü tasarruf için yapıyor bunu ama sadece o kadarla kalmıyor. "Tuşlara basma" esnasında geçen zaman tüketiciye fatura ediliyor. İyi bir meblağla hem de! Bari sonuç alınsa. O da yok! Avea CEO'su Akdemir, bu durumu dikkate aldıklarını belirterek; şöyle konuştu: "Avea çalışanları sayısı 5 bin 500 kişiye ulaştı ve bunun 3 binden fazlası çağrı merkezlerinde görev yapıyor."
Son senelerde en çok konuşulup tartışılan konulardan biri de yazılı basının durumu. Medya gücünü kaybediyor mu?
Erkan Akdemir, kendi hayatından bir örnekle cevaplandırdı bu soruyu: "Ben eskiden gazeteleri satır satır okurdum. Lise yıllarında sabahları gazete bayiine gider, sırf gazeteleri okumak maksadıyla onun balyaları açmasına ve gazeteleri rafa yerleştirmesine yardım ederdim. İş bitince arkaya geçer, tüm gazeteleri okurdum."
Akdemir, sözünü şöyle tamamladı: "Şimdi tabletten okuyorum. İçerik benim için giderek önemli hâle geldi. İçerik olmasaydı, mobil internet tüketimi bu kadar yaygın olmayacaktı. Medya interneti, internet medyayı tetikledi. Dolayısıyla gazeteciliğin önemi artıyor. Yeter ki bu alanda öncülük yapılsın ve değişen trendlere ayak uydurulsun."
Kabul etmek lazım ki, internet hayatımızın bir parçası oldu. Her şeye anında ulaşabilme imkânı doğdu. Fakat, haber veren olmazsa nasıl ulaşacaksınız olup bitene? Dolayısıyla haber de önem kazanıyor.
"Türkler çok konuşuyor" diyoruz ya. Değil aslında. Türkiye cep telefonu konuşmasında henüz Avrupa beşincisi. Pazar büyük ve hâlâ bakir yani. Hem GSM operatörleri için hem medya için gelecek vaat eden bir ülke Türkiye.