Ülkede işsizlik oranı yüzde 10'un üzerine çıktı. Bir milyon üniversite mezunu işsiz! Tek çıkar yol, yatırım.
Son 12 yılda sağlık, eğitim, ulaştırma, enerji alanında gerçekleştirilen reform niteliğindeki yatırımları inkâr etmenin imkânı var mı?
Anadolu'nun her ili hastaneye kavuştu. Muayene olmak için gece yarıları kuyruğa girme dönemi bittiği gibi birçok kentimiz sağlık merkezi hâline geldi. Türkiye sağlık turizminde bölgenin cazibe merkezi oldu.
196 üniversite açıldı. Ülke baştan sona bina ile donatıldı.
Bugün 45 noktadan uçak kalkıyor. Ki, bu da her şehrin hava yolunu kullanma imkânına kavuştuğu anlamına geliyor.
Türkiye ulaştırma alanında da önemli mesafeler katetti. Kara yolu ağıyla örüldü ülke. Tüneller yapıldı. Liman sayısı arttı. Bu da lojistik sektörünün güçlenmesine yaradı. Hızlı tren ilk defa hizmete girdi.
Bunlar takdire şayan projeler mutlaka. Da... Yetmez.
Yollardan ekonomik değeri yüksek ürün taşıyan araçların geçmesi lazım. Yoksa, o yolların maliyeti ağır olur.
Uçakların turist ve iş adamlarıyla dolu olması lazım. Yoksa, körler sağırlar birbirini ağırlar durumu olur.
Hastanelerin komşu ülkelerden daha fazla hasta kabul etmesi lazım. Yoksa, sağlık hizmetleri sekteye uğrar.
Üniversitelerin hem akademik çalışmalarının, hem de özel sektör ile iş birliğinin artması lazım. Yoksa, işsiz güçsüz üniversite mezunlarıyla dolar ülke.
Türkiye altyapısını eksikleri olmasına rağmen önemli oranda kurdu. Bundan sonra üstüyle ilgilenmesi lazım. Yani, sanayileşmeye yatırım yapması lazım.
Bugün Türkiye'de bir milyona yakın üniversite mezunu işsiz. Vahim bir durum bu.
Bu gençlere hiç de küçümsenmeyecek bir yatırım yapıldı. Bu yatırımın geri dönmesi gerekiyor. Bu da ancak o gençlerin iş sahibi olmasıyla mümkün.
İİBF mezunları, Gıda mühendisleri, Kamu ve hastane yönetim eğitimi alan gençler, bilgisayar mühendisleri, öğretmenler, teknikerler, 3000 ve 4000 KPSS kodlular işsiz dolaşıyorlar.
Evet, önce iş planlanır, bütçesi yapılır ve ondan sonra personel alınır. Doğrusu budur ama işsiz gençler ne olacak? Bu gençleri işe almak ve ona göre yatırım yapmak da bir çözüm yolu.
Hükümetin hastanelere, mahalli idarelere talimat verip kamu ve hastane yönetim eğitimi alan birer genci istihdam etmelerini sağlaması zor mu?
Ar-Ge'ye, markaya ihtiyaç duyan bir ülkede bilgisayar mühendislerinin işsiz kalması hangi mantıkla açıklanabilir?
İktisat okuyan gençlerin, kendilerine bu kadar ihtiyaç varken sokakta dolaşmalarını anlamakta zorluk çekiyorum doğrusu!
Türkiye'nin sanayi yatırımına ağırlık vermesinin tam zamanı. Hem katma değeri yüksek ürün üretmek için gerekli bu, hem de istihdam için.
Davutoğlu Hükümeti'nin açıkladığı Orta Vadeli Program'ı bir an önce uygulamaya sokması gerekiyor. Üniversite mezunlarının feryadına kulak vermek ancak bu şekilde olur.