Yeni yol haritası

A -
A +
AK Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş adına "mahalli inisiyatif" dediği bir hareket başlatmıştı. Türkiye büyüdü. Ülkeyi merkezden yönetmenin imkânı kalmadı. Bölgeler, hatta şehirler farklı özellikler taşıyor ve kalkınma stratejilerini kendi şartlarına göre inşa etmedikleri takdirde büyüyemiyorlar.
Numan Kurtulmuş, "Kent Ekonomileri Forumu"nu işte bu nedenden dolayı başlatmıştı. 4 ay önce başlayan bu hareketin hangi noktaya geldiğini sordum Kurtulmuş'a. "72 ilde toplantılar yapıldı" dedi. 85 üniversite öğretim üyesinin görev aldığı çalışmaların sonuna gelinmiş. İllerin vizyon haritaları çıkarılıyor ve kalkınma stratejileri hazırlanıyor.
Kurtulmuş diğer dokuz ilin de tamamlanmasıyla birlikte Eylül ya da Ekim ayında çalışmaların hepsini bir rapor halinde Hükümet'e sunacaklarını söyledi. Önemli bir kısmı tamamlandığına göre Kurtulmuş'un bir kanaati oluşmuş olması lazım değil mi? Onu sordum kendisine: Öncelikle ele alınması gereken problemler neler sizce?
Numan Kurtulmuş, pek detaya girmek istemedi ama orta direk diye adlandırılan kesimle ilgili birkaç bilgi vermeden de edemedi. "Orta direğin güçlendirilmesi gerekiyor bir kere. Bu da küçük esnaf ve sanatkârın desteklenmesiyle mümkün" diyen Kurtulmuş; alınması gereken tedbirleri şöyle özetledi:
"Halkbank, Ziraat ile Vakıfbank'ın esnafa daha fazla kredi ve teşvik vermesini sağlayacağız. Kalkınma bankalarını güçlendireceğiz."
"Kolay para kazanıyorlar" dediği özel bankalara ayrı bir başlık ayırdı Kurtulmuş. Onların çayın taşıyla çayın kuşunu vurduğunu iddia ederek; "Türkiye'nin en büyük 12 holdinginin 10'u banka sahibi" dedi ve özel bankaların da esnaf ve sanatkârı desteklemeleri gerektiğine işaret etti. "54 milyon 300 bin kredi kartı dağıtıyorlar ama esnafa kredi vermekte nazlanıyorlar."
Türkiye'nin istikrara her zamankinden daha çok ihtiyacı olduğu bir dönemden geçildiğine işaret eden Numan Kurtulmuş; şöyle konuştu: "Türkiye'nin iç tasarrufları kafi değil. Dış borç şart oluyor. Gelişmiş ülkelerin ise tasarruf fazlası var ve dış ülkelerde yatırım yapmak istiyorlar. Türkiye onlar için ideal ülke ama istikrar olmadan olmaz bunlar. Yatırım iklimini bozmamamız lazım."
Numan Kurtulmuş'un başlattığı  Kent Ekonomiler Forumu'nun Hükümet'e yeni bir yol haritası vereceği kesin. İlgili aktörlerin her biri fikrini söyledi ve düşüncelerini paylaştı bu forumlarda. Uygulanırsa başarılı sonuç alınacaktır mutlaka. Da... bazı inceliklere dikkat etmek gerekiyor yine de. KOBİ'lerin sahip olduğu gayrimenkuller hâlâ kayıt dışı. Ruhsatsız çoğu. Dolayısıyla ipotek edip kredi almaları mümkün olmuyor. Bu değerlerin ekonomiye kazandırılması lazım öncelikle. Ayrıca şehirlerin kalkınmada öncelikli sektörlerinin tespiti de önem arz ediyor tabii. Stratejik sektörler tespit edilsin ki, işletmeler ona göre kümelenme imkânı bulsun. Lojistik, turizm, tekstil ya da başka bir sektörse kümelenme de ona göre olur çünkü.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.