Zeybekci'den kararlı adım

A -
A +

Seçim bitti. Ekonomik göstergeler iyi olduğu için Ak Parti seçimden iktidarını güçlendirerek çıktı." Türkiye'nin bu gerçeği dikkate alıp yoluna devam etmesi gerekiyor. İstikrar içinde büyüme modelini sürdürmesi lazım yani.  

De... bunu yapabilir mi? Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Kararlıyız. Yapacağız" dedi. Önceki gün İstanbul'da ekonomi basını ile gerçekleştirdiği toplantıda "Yüzde 4 büyüme hedefini ihracat ile yakalayacağız" diyen Zeybekci, "ihracatın arttırılması için ne gerekiyorsa yapacaklarını" bildirdi.
Türkiye'nin yüzde 4'lük büyüme hedefini yakalaması için dünya genelindeki ve komşu ülkelerdeki gelişmeleri, ayrıca iç dinamiklerini iyi tahlil etmek gerekiyor.  
Dünyadaki gelişmeler Türkiye'nin para politikalarını birebir etkiliyor çünkü. Dolayısıyla FED'in kararlarından tutun da kredi derecelendirmeşirketlerinin verdiği nota kadar her gelişmeyi Türkiye'nin iyi takip etmesi ve ona göre strateji geliştirmesi gerekiyor.
Gelişmiş ülkeler, ABD ve Almanya başta olmak üzere 2008 Krizi'nin etkilerinden yavaş yavaş çıkıyorlar. Bu da eski para bolluğunun bitmeye başladığının işaretçisi. Faizler yükseliyor yani.
Komşu ülkeler de çok önemli tabii. Irak mesela. Türkiye'nin Almanya'dan sonra en fazla ihracat yaptığı ülke. Diğer Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri de öyle. Hakeza Rusya ve diğer Kafkas ülkeleri. Hepsi Türkiye için önemli pazar ve bu pazarlara hem gerçekleştirdiği ihracatı arttırması, hem oralarda yatırım yapması ve hem de o bölgelerden yatırımcı çekmesi gerekiyor. O da ancak istikrar ve doğru ilişkilerle mümkün.
Türkiye'nin bir de kendi iç dinamikleri var tabii. Ekonomisi 820 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştı. Kişi başına düşen milli gelir10 bin 782 dolar oldu. Fakat tüketim gücü hala zayıf. İç piyasa ile büyüme imkanı oldukça zor. Ayrıca "2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat" hedefi var.
Hem ekonomik büyümeyi sağlaması, hem ihracatını arttırması ise ancak katma değeri yüksek mal üretmesiyle mümkün. O da Ar-Ge, inovasyon, marka ve tasarıma yapacağı yatırıma bağlı. 
Nihat Zeybekci, ihracatı arttırmak için "Türk müteşebbisinin yurt dışında gerçekleştirdiği yatırım ülke ekonomisine faydalıysa, o yatırımı da desteklemeyi planlıyoruz" diyerek; şunları söyledi: "Türkiye'nin ihracat gelirlerinin yüzde 1'ini Ar-Ge yatırımlarına ayırması lazım. Üniversite – sanayi işbirliğinin artması zaruret haline geldi."
Ekonomi Bakanı Zeybekci'nin sözünü ettiği destek; 1 miyar 500 milyon dolar anlamına geliyor. Talep edilmiyor da mı verilmiyor? Yoksa bütçe mi yok? Bakan Zeybekci'ye sordum bu soruyu. 2013 yılında Ar-Ge ile ilgili 150 proje geliştirildiğine dikkat çeken Zeybekci, "Halbuki sadece İstanbul bin proje üretmeliydi. Türkiye genelinde birkaç bin olmalıydı bu rakam" dedi. Haklı tabii.
Son söz:İhracat demek; üretim demek. İstihda ve büyüme demek. İhracat ise destek ister. İstikrar ister. Şayet hükümet iş dünyasına güven verirse; Türkiye 2014 yılını hedefinin üstünde bir büyüme ile kapatır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.