Kitap kalır ama kâğıt?..

A -
A +

> Frankfurt 'Verba volant, scripta manent'. Meşhur Latin atasözü 'söz uçar, yazı kalır' diyor. İşte o kalıcı 'yazının' yani kitabın dünya üzerindeki en büyük buluşmasında, Frankfurt Kitap Fuarı'nda 'yazı kâğıtta mı, dijital ekranda mı kalacak' sorusuna cevap aranıyor. 106 ülke, 7.300 yayıncı, 3.000 etkinlik, milyonlarca kitap... Hiçbir standın önünde durmadan gezinmek bile neredeyse bir gün sürüyor. Benim gibi 'mutluluk resminin vazgeçilmezi kitap' olanlar için bir rüya âlemi gibi... Fuarın bu yılki sloganı: Rethink.Renew (Yeniden düşün. Yenile) Dijital çağın soluksuz bırakan gelişim temposu yayın dünyasının kapısını çalmak değil sarsıyor âdeta... E-kitap, sesli kitap, ipad ve tabletler, 'kitabın değil ama kâğıdın varlığını' sorgulatıyor. Gerçi fuardaki 8 adet holün sadece birinde dijital kitaplar sergileniyor. Sayılar da dünyada satılan kitabın henüz % 5'inin e-kitap olduğunu söylüyor bize.. Ancak Alman Yayıncılar Birliği başkanının verdiği, dünyada okunan her 10 e-kitabın 6'sının korsan olduğu bilgisini de hesaba katarsak, elektronik kitap okunurluğu yüzde 10'u geçmiş durumda... Ben kâğıda basılı kitabı okumayı tercih ediyorum ama dijital çağ kâğıdı kitap için şart olmaktan çıkaracak gibi görünüyor. Kitap kalır ama kâğıt?..
Almanya Acı Vatan 'İstediğimiz iş gücüydü, karşımıza insanlar geldi'. Frankfurt Kitap Fuarında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının standında açılan 'Göçün 50. yılı' sergisi'nin mottosu bu... Almanya'ya giden işçilerin hikâyelerinin fotoğraflarla anlatıldığı sergi, Avrupa'daki Türk diasporasının serencamı aslında... Almanya'da yabancı, Türkiye'de Almancı olan, aslında 'arafta kalan' gurbetçi Türklerin bugün neden entegre olamadıkları dünün fotoğraflarında saklı... Kitap kalır ama kâğıt?..
İTO Fuarda Türkiyeli yayıncılar kitaplarını Kültür Bakanlığının açtığı stantta sergiliyorlar. İstanbul Ticaret Odası da geniş ve iyi hazırlanmış bir stantla, 100'den fazla ülkeden gelen ziyaretçilere 'Türkiye'yi' anlatıyor. Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Develioğlu ve İsrafil Kuralay'ın başkanlık ettiği İTO heyeti bir hayli aktif... Güleryüzlü ve donanımlı bir ekiple fuara gelmiş İTO... Stant'a gelen yabancı konukları 3 dilde (Türkçe, Almanca, İngilizce) karşılayan İTO ekibi , Altın Ayı ödüllü yönetmen Fatih Akın'ı da ağırladı. İTO standı, Türkiye'nin küresel ölçekteki temsil kalitesinin giderek arttığının berrak bir örneği... Kitap kalır ama kâğıt?..
Çin'in ilginç teşekkürü Çin, fuara devasa bir stant ile katılıyor. 3 bini aşkın şekilden oluşan bir yazı dili var dünyanın en kalabalık ülkesinin... Lakin Çinliler ziyaretçilere Çince öğrenmeyi teklif ediyorlar. Sloganları 'Çince öğrenin, dünyanızı ikiye katlayın.' Stantlarını gezerken ilginç bir afiş çıktı karşıma. Fotoğrafta da gördüğünüz afiş, Çin'e katkıları sebebiyle Karl Marx'a teşekkür ediyor. Giderek kapitalizme ve küresel piyasa ekonomisine kayan, işçilerin -neredeyse- köleleştiği bir ülkenin, kapitalizmi lanetleyen, işçi sınıfının egemenliğini savunan Marx'a şükranlarını sunması da modern zamanların bir çelişkisi olsa gerek...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.