Tarih boyunca pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmış olan zeytinin; kökü, dalı yaprağı, meyvesi, çekirdeği, yağı ve hatta tortusu bile şifa kaynağıdır. Kendine özgü lezzeti ve Türk mutfağındaki vazgeçilmez yeri bir kenara, içerdiği birçok vitamin ve mineral zeytinyağının "baştacı" edilmesini zorunlu kılıyor. Yüksek tansiyondan kolesterole, kalp rahatsızlıklarından şekere kadar birçok hastalığa şifa olması ise cabası. Çünkü zeytinyağı, tarih boyunca pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmış bir besin. En sağlıklı yağ olarak kabul edilen zeytin yağının vücuda faydaları da oldukça fazla. Zeytinyağının en önemli özelliği besleyici olması ve vücuda enerji vermesi. Ayrıca cildi güzelleştirmesinin yanı sıra içerdiği azotlu maddeler yardımı ile tok tutma özelliğine de sahip. Karaciğer, safra kesesi ve böbrek hastalıklarına da iyi geliyor. Zeytinyağı, böbreklerin temizlenmesine ve böbrek taşlarının düşmesine de yardımcı oluyor. Ayrıca damarları açma özelliği sayesinde, kalp ve damar sağlığı için de en faydalı yağ çeşidi. Her şeyden önce zeytinyağının hazmı son derece kolay. Bitkisel esaslı olduğu için kolesterol tehlikesi yok. Kalp ve damar hastalıklarının kontrol altına alınabilmesi için mutlaka zeytinyağına dönük bir beslenme biçimi tercih edilmesi öneriliyor. Doğadaki besinlerde çok kolay bulunmayan E vitamini, zeytinyağında bol miktarda bulunuyor. Bu da hücre yenilenmesinde çok etkili. Bunun dışında A, K, D vitaminleri de içeriyor. D vitamini en çok güneş ışınlarında var, biliyorsunuz. Ve bu vitamin kemiklerin gelişiminde önem taşıyor. Zeytinyağı da önemli bir D vitamini kaynağı. Bütün bunlara bakınca, zeytinyağını soframızdan eksik etmememiz gerektiğini daha iyi anlıyoruz. Özellikle çocukların mamalarına bir iki damla zeytinyağı eklemek çok faydalıdır. 'Sızma'dan 'Riviera'ya Zeytinyağının koku, renk ve asit derecesine, tadına ve elde edilme biçimine göre değişen türleri vardır. Bu türler arasında en değerlisine "natürel" veya "sızma" diyoruz. Natürel ya da sızma zeytinyağı, zeytinden soğuk presle elde edilen ilk yağdır. Genellikle çiğ olarak tüketilir. En çok salatalarda kullanılır. Haşlanmış sebzelere ve soslara konur. İkinci tür, natürel zeytinyağının rafine edilmesinden elde edilir ve daha çok zeytinyağının lezzetine alışkın olmayan ülkeler tarafından tüketilir. Rafine yağın rengi daha açık ve kokusu daha hafiftir. Üçüncü tür ülkemizde riviera olarak anılır. Riviera, rafine zeytinyağı ile natürelin özel karışımından elde edilir. Daha çok yemeklerde kullanılır. Her tür zeytinyağı son yıllardaki yaygın kanının aksine kızartmalar için en ideal yağdır. Çünkü yanma derecesi diğer yağlardan yüksektir. Erime noktası da 5 derece ile 7 derece arasında olduğu için çok kolay hazmedilir. Zeytinyağı 19 derece civarında ve ışıksız bir yerde muhafaza edilmelidir. Buzdolabına koymaya gerek yoktur. Çeşitli bitki ve otlar zeytinyağında bekletilerek birbirinden değişik soslar elde edilebilir. Sarımsak, soğan, fesleğen, hindistan cevizi tohumu, taze kekik, biberiye veya defne yaprağı ile bekletilen zeytinyağı ile mükemmel salatalar, mezeler ve yemekler hazırlamak mümkündür. Tüketim çok az Dünya Sağlık Teşkilatı'nın verilerine göre; kişi başına en fazla zeytinyağı tüketen ülkelerin başında 21 kilogram ile Yunanistan geliyor. Bunu 11.5 kilogram ile İtalya ve 10.4 kilogram ile İspanya izlemektedir. Türkiye ise zeytinyağı tüketiminde 0.8 kilogram ile en alt sıralarda yer almaktadır. Bu da ülkemiz insanlarının zeytinyağı yeme alışkanlığının çok az olduğunu ve ne kadar sağlıksız beslendiğini ortaya koymaktadır. Çünkü zeytinyağı karaciğer ve kalbin dostudur. Sindirim sistemini çok iyi düzenleyen ve kandaki zararlı maddelerin vücuttan atılmalarını sağlayan önemli bir besin kaynağıdır. Ayrıca, zeytinyağının kandaki kolesterolü düzenleyici ve gelişme çağındaki çocukların kemik ve diş yapılarını kuvvetlendirici özelliği vardır. Zeytinyağlı sağlık reçeteleri Ayvalık Ziraat Odaları Başkanı Ahmet Sucu, zeytin ve zeytinyağının tıbbi özellikleriyle kullanıldığı yerleri bir kitapta derlemiş. Zeytinyağının yüksek tansiyondan şekere, kolesterolden zatürreeye kadar birçok hastalığa birebir olduğunu yazan Başkan Sucu, kitabında çeşitli şifa reçetelerine de yer vermiş. İşte bunlardan bazıları: Kalp ve karaciğer hastalığı: Sabahları aç karnına bir çorba kaşığı içilmelidir. Tansiyon-yüksek kolesterol: Dört çay bardağı suya, 20 tane zeytin yaprağı konur. Üç çay bardağı su kalıncaya kadar kaynatılıp, süzülür. Günde bir çorba kaşığı içilir. Nezle ve grip: Zeytin ağacı ve yaprakları kaynatılarak, buharı teneffüs edilir. Yara ve iltihaplar: Yaprakları ile çok körpe dalları dövülerek yara üzerine konur. Bu, cildi delerek, iltihabı dışarı akıtır. Siyatik için de uygulanır. Şeker hastalığı: Zeytin tanesi, iştah açmada, pankreas bozukluğu ve tembelliğinde, şeker hastalığında iyileştirici özelliğe sahip. Yemeğe başlamadan 35-40 damla zeytin özünün, bir bardak suya damlatılarak içilmesi öneriliyor. Zatürree: Dört saat arayla birer çorba kaşığı zeytinyağı içilmeli... Zona: Yakıcı ağrılara neden olan bu cilt hastalığında önce 1/1 oranında karıştırılan su ve sirke ile kompres yapılmalı, ardından zeytinyağı ile masaj yapılmalıdır. Yüksek ateş: 50 gram zeytinyağı bir litre su ile karıştırılıp kaynatıldıktan sonra, yemeklerden önce birer çay bardağı içilirse ateş düşer. Egzama: Üç çorba kaşığı zeytinyağı, üç çorba kaşığı çiğ süt ve üç çorba kaşığı su iyice karıştırılıp, egzamaya sürülür. Kansere karşı 1 kaşık yeter Amerika Kanser Derneği'nin açıklaması: Günde bir kaşık zeytinyağı kanser riskini yüzde 45 azaltır. Ameriak'nın ünlü Archives of International Medicine dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, günde bir kaşık zeytinyağı almak ve buna bağlı olarak diğer yağ alımlarını azaltmak, meme kanseri riskini yüzde 45 azaltıyor. Akdeniz ülkelerinde kanserden ölümlerin dünya ortalamasının çok altında olmasının sebebi de, araştırmaya göre zeytinyağı kullanımında yatıyor. Margarinin gölgesinde 40 yıl Şehir hayatının en önemli etkilerinden biri, eskiden tanıdığımız ve doğal kaynaklardan elde edilen bazı gıdalardan mahrum kalmak oldu. Bundan en belirgin zararı gören ise zeytinyağı oldu. Kimya fabrikalarında üretilen ve neredeyse tatsız-kokusuz olan bitkisel yağlar ve mineraller hayatımızın temel yiyeceklerinden biri haline geldi. Şehir insanı bu tada alıştı, zeytinyağı "ilkel" ve tadı ağır bir yağ olarak mutfağımızda çok az bir yer tutmaya başladı. Neden sonra, zeytinyağının insan sağlığına olan yararı ve diğer yağlara olan üstünlüğü hatırlandı ve zeytinyağı şehir mutfaklarının gündemine yeniden girdi. Bu yanlış şartlandırma sebebiyle; sağlık açısından katı yağlara oranla çok daha faydalı olan ve insan ömrünü uzatan zeytinyağı yaklaşık 40 yıldır katı yağların gölgesinde bırakıldı. Hastalıklar ve çareleri Mayasıl için perhiz şart Halk arasında "mayasıl" diye de bilinen egzamanın sebebi; strese bağlı olabileceği gibi alerjik tepkiler veya deriyi tahriş eden maddeler de olabilir. Vücudun hemen hemen her yerinde görülebilir ve bulundukları yere göre isimlendirilirler. Tedavinin ilk prensibi; stresten uzak durmak ve egzamalı yerleri kaşımamaktır. Temizlik için su yerine, permanganatlı su veya rivanollu su kullanılır. Perhiz yapılır. Acılı, baharatlı ve yağlı yenmez. Tedavi maksadı ile aşağıdaki reçeteler kullanılır: ¥ 4 bardak suya; 2 avuç defne yaprağı, 1 çorba kaşığı defne tohumu konur. 20 dakika kaynatıldıktan sonra süzülüp, egzamalı yerler yıkanır. ¥ 2 çorba kaşığı tuzsuz tereyağına; 2 tatlı kaşığı kına konur. Merhem haline gelinceye kadar karıştırılır. Günde bir kere, egzamalı yerlere sürülür. ¥ 1 baş sarımsak, dış kabukları soyulduktan sonra ateşte pişirilir. Üzerine, 1 çorba kaşığı süzme bal ilave edilir. Merhem haline gelinceye kadar karıştırılır. Yatmadan önce egzamanın üzerine sürülüp, yağlı kâğıtla sarılır. Sabahleyin, yeşil sabunla yıkanır. ¥ 1 kahve fincanı badem suda ıslanır. 10 dakika bekletildikten sonra kabukları soyulup, 4 bardak suya konur. Üzerine 1 kahve fincanı süzme bal ilave edilip, 15 dakika kaynatılır. İnce ve temiz bir tülbentten süzülür. Her gün, egzamalı yerlere sürülür. ¥ 4 bardak suya; 50 gram hindiba kökü konur. 15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Üzerine 2 çay bardağı süzme bal ilave edilir. ¥ 1 su bardağı zeytinyağına; 3 çorba kaşığı kudret narı çekirdeği konur. Güneş gören bir yerde eriyinceye kadar bekletilir. Kullanmadan önce iyice çalkalanıp, egzamalı yerlere sürülür. ¥ 4 bardak suya; 1 avuç söğüt yaprağı konur. Yarım saat kaynatılıp, süzülür. Yapraklar, egzamalı yerlere konur. ¥ 1 su bardağı limon suyuna; 1 adet soyulmuş muz konur. Ezilerek merhem haline getirilip, egzamalı yerlere sürülür. ¥ 1 çay bardağı üzüm sirkesine; 2 kahve kaşığı sinameki konur. Kaynatılıp, soğutulduktan sorna egzamalı yerlere sürülür. ¥ 4 bardak suya; 5 tutam mayasılotu konur. 15 dakika kaynatılıp, süzülür. Günde, 1 çay bardağı içilir. 1 hafta devam edilir