Kirazıın ağrı kesici özelliği bulunduğu tespit edildi. Kiraz yemek, ağrıların dindirilmesinde Aspirin'den çok daha fazla etkili oluyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) bilim adamlarının yaptıkları araştırmalara göre, kirazda oldukça yüksek oranda ağrı kesici madde bulunuyor ve özellikle gut ile mafsal iltihabından kaynaklanan ağrıları ortadan kaldırmada hayli etkili oluyor. Michigan Üniversitesi'nde kiraz üzerine yapılan araştırmalarda, kirazda bulunan ve ''antosiyanin'' olarak bilinen kırmızı renkteki kimyasalların ağrı kesici etki yaptığı tesbit edildi. Bu maddenin, Aspirin ve İbuprofen gibi ağrı kesicilerde bulunan enzimleri içerip içermediği ile ilgili yapılan araştırmada ise ilginç bulgulara rastlandı. Araştırmada, 20 kirazda 12-25 miligram arasında antosiyanin bulunduğu ve bu maddenin ağrı kesici etkisinin Aspirin'den 10 kat daha fazla olduğu görüldü. Kirazda bulunan antosiyanin maddesinin E ve C vitaminlerine benzer antioksidan etkiler oluşturduğuna da tanık olundu. ABD'li bilim adamları, ağrıları bulunan bir kişinin günde 20 adet kiraz yediği takdirde bir Aspirin almakla özdeş aynı etkiye maruz kalacağını belirttiler. Bu arada, kirazdaki antosiyanin maddesinin tablete dönüştürülmesine çalışıldığı da açıklandı. Kanı sulandırıyor ve temizliyor Kirazın diğer faydalarına gelince: İdrar söktürür. Böbreklerde biriken zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Kabızlığı giderir. Kanın temizlenmesine yardım eder. Nikris, romatizma, damar sertliği ve mafsal kireçlenmesinde faydalıdır. Karaciğer şişliğine iyi gelir. Safra akışını normale döndürür. Sivilceleri önler. Susuzluğu giderir. Kabukları ise ishali keser ve ateşi düşürür. Çiçekleri de göğsü yumuşatır ve öksürüğü giderir. Kayısı bir harika Yazın tazesi, kışın da kurusu bir lezzet harikası olan kayısının, stres gidermekten, ülseri iyileştirmeye, beynin düzenli çalışmasını sağlamaktan kansızlığı gidermeye kadar birçok yararı olduğunu biliyor muydunuz? Evet... Hemen her yaş grubundaki insanların severek yediği kayısı; lif, vitamin ve mineral değerleri açısından son derece zengin bir meyve. Başta okul çağı çocukları ve gençler olmak üzere hemen herkes için son derece faydalı olan kayısının performans artırıcı özelliği de var. İçindeki şeker kana çabuk karıştığı için kayısı özellikle sporculara son derece faydalıdır. 100 gramında 300 kalori enerji bulunan kayısı, mineral ve vitamin açısından da çok değerli bir meyvedir. İçinde demir, çinko, sodyum, kalsiyum, potasyum, magnezyum, beta karoten, b1, b2 ile c vitaminleri bulunuyor. Hastalıklara karşı koruyucu bir özelliği olan kayısının besin değeri halk tarafından da iyi biliniyor. Kayısı içerdiği yüksek orandaki posa ile bağırsakları düzenleyici bir etkiye sahip. Önemli bir potasyum kaynağı da olan kayısı kalbin çalışmasında, kan basıncının düzenlenmesinde etkili rol oynuyor. Taze kayısı kadar kuru kayısı da ülkemizde bol miktarda tüketiliyor. Aşırı açık sarı renkte olanlar yerine daha koyu renkteki kuru kayısıların alınması tercih ediliyor. Kuru kayısıların yenmeden önce birkaç dakikada suda bekletilmesi daha rahat tüketilmesini sağlıyor.. Her derde deva Şekerpare, Muhittinbey, Hacıkız, Darende, Tokaloğlu, Şam ve İmrahor gibi türleri olan bu harika meyvenin yararlarını 10 madde halinde şöyle sıralayabiliriz: 1. Beyin yorgunluğunu giderir, düzenli çalışmasını sağlar, stresi azaltır. 2. Karaciğerin tahrip olan kısımlarının tamir ederek yenilenmesini sağlar. 3. Kemiklerin ve dişlerin çok daha düzgün ve sağlam gelişmesinde önemli rol oynar. 4. İştah açar, hazmı kolalaştırır, kabızlığı giderir. 5. Kan yapımını artırarak, kansızlığı giderir. 6. Mide ve onikiparmak bağırsağı ülserinin meydana gelmesine engel olur. Ülserin iyileşmesinde de önemli rol oynar. 7. Böbreklerde taşı azaltır. 8. Üreme sistemi üzerinde olumlu rol oynar. 9. Kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir. 10. Kalp kaslarını kuvvetlendirerek daha düzenli çalışmasını sağlar. Balık yiyen kadının çocuğu daha zeki oluyor İngiltere'de yapılan bir araştırma hamileliklerinde balık yağı açısından zengin bir diyet uygulayan kadınların çocuklarının daha zeki, daha çevik olduklarını ortaya koydu. İngiliz bilim adamları, DHA adı verilen ve somon, sardalya, ringa balığında bol miktarda bulunan yağ asidi açısından zengin bir diyetin ana rahmindeki bebeğin zihinsel gelişimine olumlu etki yaptığını ileri sürdü. 340 kadın üzerinde yapılan araştırmada, annesi hamilelik döneminde yüksek miktarda DHA alan çocukların akranlarına oranla çok daha çabuk öğrendikleri belirlendi. Ancak bu konuda bir de uyarı var. Amerikan gıda ve ilaç kurumu FDA, fazla miktarda civa içeren balık türlerinin hamile ya da hamile olması muhtemel kadınlar için riskli olduğunu açıkladı ve köpekbalığı, büyük uskumru, kılıç ve kiremit balıklarından uzak durmaları tavsiyesinde bulundu. Uzmanlar bu balıkların doğacak çocuğun merkezi sinir sistemine hasar verebileceğini ve beynin gelişmesini yavaşlatabileceğini bildirdi. Hastalıklar ve çareleri Prostat büyümesi Prostat bezi; erkeklerde idrar torbasının boynu ile idrar yolu (üretra) başlangıcını çevreleyen ceviz büyüklüğünde bir guddedir. Prostat bezi, 50 yaşını geçen erkeklerde büyümeye başlayıp, rahatsızlık verebilir. Hastalığın belirtileri; gecenin son kısmında idrara kalkmak, gündüzleri sık sık idrar yapmak, idrar yapmakta zorluk, idrarın yavaş yavaş akmasıdır. Tedavi maksadıyla aşağıdaki reçeteler de kullanılabilir: ¥ 6 bardak suya; 2 adet maydanoz kökü, 2 tutam mürver çiçeği, 2 tutam ısırganotu ve 2 tutam huş ağacı yaprağı konur. 15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 3 kere, birer çay bardağı içilir. ¥ 4 bardak suya; 2 çorba kaşığı arpa ve 1 tutam kiraz sapı konur. 15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir. ¥ 4 bardak suya, iki tane kereviz konur. 20 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Ayrı bir kaba 4 bardak su konur ve içine Tarsus çevresinde yetişen haznebelin taze ve koparılmış yapraklarından 3 tutam atılır. 15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Her iki sudan, birbirine karıştırmadan, birer çay bardağı içilir. Bu işleme, 1 ay süreyle devam edilir. ¥ 4 bardak suya; 2 tutam servi yaprağı konur. 20 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir. ¥ 4 bardak suya; 2 tutam mazı konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 3 kere, birer çorba kaşığı içilir. ¥ Bir tencere suda; 2 avuç at kestanesi haşlanır. Günde 3 tane yenir. AYRICA; sıkı bir perhiz yapılır. Ekşili ve acılı şeyler yenmez. Bol bol sebze yenir; komposto veya madensuyu içilir. Sabah akşam, birer kilogram yaş üzüm; yemeklerde de birer baş kuru soğan yemek çok faydalıdır. Sedef hastalığı Sedef hastalığının tedavisine yardımcı olmak maksadıyla aşağıdaki reçeteler kullanılabilir. ¥ Ardıç katranı (Kadyağı), vazelin: 15 gram ardıç katranı ile 40 gram vazelin karıştırılıp, iyice çalkalanır ve merhem haline getirilir. Deri üzerindeki pullar, döküldükten sonra, mayi sabunlu suyla yıkanıp, hazırlanan merhem sürülür. ¥ Ardıç katranı mayi sabunu, vazelin: 15 gram ardıç katranı; 5 gram mayi sabunu ve 50 gram vazelin karıştırılır. Deri üzerindeki pullar döküldükten sonra mayi sabunlu suyla yıkanıp bu merhemden sürülür. ¥ Ardıç katranı, beyaz ispirto, eter: 50 gram ardıç katranı, 50 gram beyaz ispirto ve 40 gram eter karıştırılıp, merhem yapılır. Deri, mayi sabunlu suyla yıkandıktan sonra sürülür. ¥ Şahtere, su: 2 su bardağı suya; 10 gram şahtere konur. Kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 2 kere, birer kahve fincanı içilir.