Baklagiller kalbimizin dostu

A -
A +

ABD'nin Tulane Üniversitesi'nde; gıda ürünleri konusunda yürütülen araştırmaların sonuçları, baklagillerin önemini bir defa daha ortaya çıkardı. Bir zamanlar "fakir veya köylü yemeği" gibi tanımlarla dudak bükülen ve geleneksel Türk mutfağındaki yerini kaybeden baklagillerin kalp rahatsızlıklarını önlediği tesbit edildi. Bilim adamları, yaklaşık 12 yıldan beri "baklagillerle kalp hastalıkları arasındaki ilişkiyi tespit etmek için" 10 bin kişiyi kapsayan titiz bir çalışma yürütüyorlardı. Bu araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; haftada en az dört kez fasulye, nohut, soya, bezelye, mercimek, barbunya ve bakla gibi gıda maddelerinden birini tüketen kişilerin kalp hastalıklarına yakalanma riski, yeteri kadar baklagil tüketmeyenlere oranla yüzde19 daha az oluyor. Sindirime de yararlı Fasulye ve bakla gibi bitkilerin lif bakımından son derece zengin olduğunu, bunun da sindirim sistemi için çok yararlı olduğunu açıklayan Tulane Üniversitesi uzmanları, klinik deneyler sonucunda soya fasülyesindeki proteinin, kandaki yağ oranını da düşürdüğünü tespit ettiklerini ifade ettiler. Clevelend Üniversitesi Gıda Tedavisi Bölümü Başkanı ve Amerikan Diyet Teşkilatı sözcüsü Cindy Moore da, yağ oranı düşük besinler olan baklagil türü bitkilerin tansiyonu düşürdüğünü açıkladı. Cindy Moore, baklagillerin faydaları konusundaki araştırmalarının devam ettiğini de sözlerine ekledi. Mısırın püskülü de şifa kaynağı Mısırın en bol olduğu günleri yaşıyoruz. Her köşebaşında bir mısır satıcısına rastlamak mümkün. Mısırın sadece taneleri değil püskülleri de şifa kaynağı; hem çok iyi bir yatıştırıcı, hem de bulunmaz bir idrar söktürücü... Terkibinde glikoz, maltoz gibi şekerler, steroller ve bol miktarda potasyum tuzu bulunan mısır püskülü; mide, bağırsak ve idrar yolları için, en küçük bir sakınca görmeden, rahatlıkla kullanılabilir. Bu püsküller en zorlu böbrek ve idrar kesesi taşlarını harekete geçirir, romatizma ve gut hastalıkları sancılarını yatıştırır. Kum veya taş sancısı başladığında, bol bol idrara çıkmak, bu dayanılmaz acılardan bir an önce kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Bu konuda mısır püskülü çayı, mükemmel bir çözüm yoludur. Üstelik hazırlanması da son derece kolay; iki tutam veya bir avuç mısır püskülünü bir litre suya atın ve 15 dakika kadar kaynatın. Süzdükten sonra elde edeceğiniz çaydan, günde 5-6 çay fincanı içebilirsiniz. İçerken içine bir parça şeker atıp tadlandırabilirsiniz. Kendi maskeni kendin yap Avokado ve salatalık 1 küçük kesilmiş avokado 1 küçük kesilmiş salatalık 1 yumurtanın beyazı 2 çay kaşığı süt tozu Yapılışı: Bütün malzemeleri bir blender'a doldurup krem kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Sonra 30 dakika buzdolabında bekletin ve soğuk olarak yüzünüze ve boyun bölgenize iyice sürün. Maske yüzünüzde kuruyana kadar (yaklaşık 30 dakika) bekleyin. Ardından ılık su ile yüzünüzü ve boynunuzu yıkayın. Kuru bir havlu ile yüzünüzü ve boynunuzu örtüp bir süre de öylece bekleyin. Yağlı ciltlere çözüm 1 fincan sıkılmış çilek 2 dilim kabak veya balkabağı Yapılışı: Birlikte karıştırın ve yüzünüze tatbik edin. Göze kaçmamasına dikkat edin. 10 dakika sonra yıkayın ve toner veya yağsız nemlendirici kullanın.. Her cilde uygun Yarım çay kaşığı limon suyu 1 çorba kaşığı siyah çay 1 yumurta akı, 1 çay kaşığı bal Yapılışı: Tüm malzemeleri birlikte iyice karıştırın. Tüm yüz ve boyun bölgenize tatbik edin. 10 dakika sonra yıkayın. Daha sonra toner ve nemlendirici kullanın. Limon ve yumurta Yarım limon suyu 1 yumurta beyazı Yapılışı: Limon suyu ve yumurta beyazını birlikte 3 dakika iyice çırpın. Elde ettiğiniz karışım yüzünüze yüzünüze iyice yaydırın. Ancak gözlerinize sürülmemesine dikkat edin. Yarım saat kadar bekleyin. Sonra yüzünüzü yıkayın ve nemlendirici sürün. Hastalıklar ve çareleri Mayasıl için defne yaprağı Egzama diye de bilinen mayasıl, deride meydana gelen sulu ve kaşıntılı bir iltihaptır. Vücûdun hemen hemen her yerinde görülebilir ve bulundukları yere göre isimlendirilirler. Tedavinin ilk prensibi; üzülmemek ve egzamalı yerleri kaşımamaktır. Ayrıca, su ve sabunlu sudan mümkün olduğu kadar uzak kalmak da gerekir. Su yerine, Permanganatlı su veyâ Rivanollu su kullanılır. Perhiz yapılır. Acılı, baharatlı şeyler yenmez. Tedavi maksadı ile aşağıdaki reçeteler de kullanılabilir: ¥ 4 bardak suya; 2 avuç defne yaprağı, 1 çorba kaşığı defne tohumu konur. 20 dakika kaynatıldıktan sonra süzülüp, egzamalı yerler yıkanır. ¥ 2 çorba kaşığı tuzsuz tereyağına; 2 tatlı kaşığı kına konur. Merhem hâline gelinceye kadar karıştırılır. Günde bir kere, egzamalı yerlere sürülür. ¥ 1 baş sarmısak, dış kabukları soyulduktan sonra ateşte pişirilir. Üzerine, 1 çorba kaşığı süzme bal ilâve edilir. Merhem hâline gelinceye kadar karıştırılır. Yatmadan önce egzamanın üzerine sürülüp, yağlı kâğıtla sarılır. Sabahleyin, yeşil sabunla yıkanır. ¥ 1 kahve fincanı badem suda ıslanır. 10 dakika bekletildikten sonra kabukları soyulup, 4 bardak suya konur. Üzerine 1 kahve fincanı süzme bal ilâve edilip, 15 dakika kaynatılır. İnce ve temiz bir tülbentten süzülür. Her gün, egzamalı yerlere sürülür. ¥ 4 bardak suya; 50 gram hindiba kökü konur. 15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Üzerine 2 çay bardağı süzme bal ilâve edilir. ¥ 1 su bardağı zeytinyağına; 3 çorba kaşığı kudret narı çekirdeği konur. Güneş gören bir yerde eriyinceye kadar bekletilir. Kullanmadan önce iyice çalkalanıp, egzamalı yerlere sürülür. ¥ 4 bardak suya; 1 avuç söğüt yaprağı konur. Yarım saat kaynatılıp, süzülür. Yapraklar, egzamalı yerlere konur. ¥ 1 su bardağı limon suyuna; 1 adet soyulmuş muz konur. Ezilerek merhem hâline getirilip, egzamalı yerlere sürülür. ¥ 1 çay bardağı üzüm sirkesine; 2 kahve kaşığı sinameki konur. Kaynatılıp, soğutulduktan sorna egzamalı yerlere sürülür. ¥ 4 bardak suya; 5 tutam mayasılotu konur. 15 dakika kaynatılıp, süzülür. Günde, 1 çay bardağı içilir. 1 hafta devam edilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.