Bir dilim KARPUZ bin derde şifa...

A -
A +

Lezzeti, serinletici özelliği nedeniyle yazın bol bol karpuz tüketiyoruz, iyi ki de tüketiyoruz. Çünkü lezzetinin yanı sıra, özellikleri sebebiyle son derece yararlı bir meyve... Yüzde 95'i su olan karpuz, bol miktarda yendiği zaman vücudu temizleyici bir özellik kazanıyor. Böbrekleri çalıştırıyor, idrar söktürüyor. Böbreklerde ve kanda biriken üre ve ürat tuzlarını temizliyor, yani kum ve taş şikayeti olanların bol bol tüketmesi gereken bir meyve karpuz. A ve C vitamınleri içermesi de karpuzun başka artıları. Bu sebeple vücudun hastalıklara karşı direncini artırır ve sakinlik verir. İşte bu harika meyvenin faydalarından bazıları: ¥ Karpuz, protein, yağ, karbonhidrat, demir, selüloz, kalsiyum, fosfor, A vitamini, C vitamini ve potasyum içeriyor. C vitamini ve antioksidan özelliği ile çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan Beta karoten içerir. ¥ İçerdiği yüksek potasyum kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur. ¥ İyi bir lif kaynağı olduğu için bağırsak hareketlerini düzenler ve bağırsak kanserini önlemede de rol oynar. ¥ Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan Cucurbocitrin adlı madde ile kan basıncını düşürmede ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesinde etkili olur. ¥ Yağ ve kolesterol içermediğinden ve kalorisi de düşük olduğundan yaz aylarında yapılan diyetlerde tercih edilir. ¥ Su, madensel tuzlar ve antioksidanlar açısından zengindir. Böylece vücudu temizleyici bir özelliği var. Böbrekleri çalıştırıyor, idrar söktürüyor. Böbreklerdeki üre ve ürat tuzlarını temizliyor. Yani kum ve taştan şikayeti olanlara öneriliyor. ğ Besin değeri kabuğa yakın Dikkat edilmesi gereken nokta karpuzun besin değerinin, diğer birçok besinde olduğu gibi kabuğunda saklı olması. Mümkün olduğunca kırmızı etli kısmın altındaki beyazımsı kısmı tüketmeye bakmalısınız. Kısa sürede çok kilo vermenin bir yolu da karpuz rejimi yapmaktan geçiyor. Bol miktarda su içermesi ve boşaltımı hızlandırması gibi özellikleri sayesinde kilo vermeyi sağlayabiliyor; ama süreyi kısa tutmak ve tek taraflı bu beslenmeye yüklenmemek şartıyla. Karpuz alırken sürprizlerle karşılaşmamak istiyorsanız; kabuğunun çok parlak olmamasına, kabuğunu kazıdığınızda üstteki tabakanın kolayca çıkmasına ve sapının yeşil olmasına dikkat etmeniz gerekir. Karpuzun hafif olması ise içinin geçmiş olduğunu gösterir. ğ 500 çeşidi var Karpuz, kabakgiller familyasından; sürüngen gövdeli, parçalı sert yapraklı, sarı çiçekli, iri meyveli, bir yıllık bir bitki. Latince ismi Citrullus Vulgaris. Anayurdu Afrika'nın tropikal bölgeleri. Mısır'daki antik kalıntılarda duvarlarda karpuz resimleri var. Daha sonra ticari gemilerle Akdeniz ülkelerine yayıldığı biliniyor. Dünyada yaklaşık 500 çeşit karpuz yetişiyor. Kabuğunun, çekirdeklerinin biçimine, rengine ve ağırlığına göre farklılık gösteriyor. Karpuz ülkemizde mayıs ve eylül ayları arasında, özellikle temmuz ortasından ağustos sonuna kadar bol miktarda bulunur. Kavun da bir harika Damar tıkanıklığı ve kansızlığa birebir Topatan, Hasanbey, Altınbaş, Kırkağaç gibi türleri olan kavun da bir başka yaz harikası.. Bol miktarda B vitamini, brom ve iyot içeriyor. Bu sebeple kavun, sinirleri yatıştırıyor, kolay bir uyku sağlıyor. Damar tıkanıklığı, kansızlık için de öneriliyor. Ama hazmı karpuza göre daha zor. Bir de şeker oranı fazla. Ölçüyü kaçırmadan tüketmeye devam etmeli. ğ Böbrekleri ve kanı temizliyor Kavunun diğer faydalarına gelince: Böbrekleri ve kanı temizliyor. Böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine yardımcı oluyor. Nikris ve romatizma şikayetlerinin hafiflemesini sağlıyor. Cildi güzelleştiriyor ve canlılık veriyor. Akciğer veremi ve kansızlığın tedavisinde faydalıdır. Kabızlığı gideriyor. Mide ve bağırsak iltihaplarının kurumasını sağlıyor. Yüksek tansiyonu ve şekeri olanların kavunu dikkatli yemeleri tavsiye ediliyor. Sağlık iksiri şıralarımız Üzüm şırası, gül şerbeti, nar şerbeti ve armut şırası gibi Anadolu'nun en ücra köşelerinden saraylara kadar sofralardan eksik olmayan geleneksel Türk içeceklerinin aynı zamanda birer sağlık, güzellik ve gençlik iksiri olduğu belirtildi. Natürel içeceklerin sağlığımız üzerindeki faydaları şu şekilde sıralanıyor: Üzüm şırası: Yüzde 100 doğal üzüm suyu, A, B1, B2 vitaminleri açısından çok zengindir. Önemli bir demir kaynağı olduğu için kansızlığı önlüyor. Çocukların bedensel ve zihinsel gelişimine katkıda bulunuyor. İçeriğinde bulunan potasyum kalp-damar sistemi üzerinde olumlu etkiye sahip. Bu besleyici özellikleri sebebiyle üzüm şırası 'bitkisel süt' olarak da adlandırılıyor. Nar şerbeti: B1, B2, B3 ve C vitamini, açısından son derece zengin olan nar şerbeti, aynı zamanda kalsiyum, fosfor, demir, potasyum kaynağı. Nar, suyu balla beraber karıştırılıp içilirse boğazı yumuşatıyor, öksürüğe iyi geliyor. Dişeti rahatsızlıklarına iyi geliyor. Nar suyunun sabah kahvaltısından önce ve akşam yemekten önce almak üzere günde 2 kez alınması menopoz dönemindeki kadınlara östrojen takviyesi yaparak menopoz stresinin en aza inmesine yardımcı oluyor. Ayva şırası: Yüzde 100 doğal ayva suyu. Kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, sodyum ve C vitamini kaynağı. Sindirim sistemini düzenliyor. Hazımsızlığa etkili. Öksürükte balgamı yumuşatıyor. Ayva şerbetinin afrodizyak olduğu söyleniyor. Vücuda kuvvet veriyor. Gül şerbeti: C vitamini yönünden zengin. Sindirim sistemini düzenliyor. Mide problemine karşı iyileştirici etkisi bulunuyor. İdrar söktürücü olarak faydalanılıyor. Armut şırası: Yüzde 100 doğal armut suyu. Sindirim sistemini düzenliyor, hazımsızlığa etkili. Nezleye karşı etkili. Kalbe ferahlık veriyor, çarpıntıyı kesiyor. Ağızdaki kokuyu izole ediyor. Demirhindi: Meyvesi kabızlığa iyi gelen demirhindinin şurubu iltihaplı hastalıkların tedavisine yardımcı olur, nezleyi önler.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.