Birçok hastalığın şifası onda: Havuç

A -
A +

Eskiden beri havucun vücut için ne kadar faydalı bir gıda maddesi olduğu yazılıp çiziliyor. Hatta biz de, zaman zaman bu harika sebzeyi köşemize misafir edip onun "güzellikleri"ni anlatıyoruz. Ancak Harvard Üniversitesi'nin "havuç" konusunda yaptığı araştırmalarla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayı duyduktan sonra, insanın hergün tavşan gibi havuç kemiresi geliyor. Okuyunca sizin de aynı duyguya kapılacağınızı tahmin ediyoruz. İşte bu harika sebzeyle ilgili "harika" tesbitlerden bazıları... ABD'li bilim adamlarının yaptıkları araştırmalara göre, hergün yenen bir havuç akciğer kanseri riskini yüzde 50 azaltıyor. Harvard Üniversitesi'nde havuç üzerine yapılan araştırmalarda elde edilen bulgular bununla bitmiyor tabii... Kolesterolü düşürüyor Havuç, kadınlarda kalp enfarktüsünü, ve felç tehlikesini yüzde 68 oranında azaltıyor, günde yenilen iki havuç erkeklerde kolesterolü yüzde 10 oranında düşürüyor. Havuçtaki Beta-Karotin maddesinin gözleri, yaşlılığın getirdiği görme zayıflığından koruduğu ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği belirtilen araştırmada, havucun diğer yararları ise şöyle sıralanıyor:  Mide ve bağırsak kanamalarını önler, ülser şikayetlerini giderir.  Kansızlığı giderir, anne sütünü artırır.  Yüz ve boyun kırışıklıklarının giderilmesinde yardımcı olur.  Bağırsak gazlarını söktürür.  Astım, bronşit ve ses kısıklığında göğsü yumuşatır, rahatlık verir.  İçerdiği Beta-Karotin maddesi sayesinde kansere neden olan serbest radikalleri durdurup bağışıklık sistemini güçlendiren havucun en büyük özelliklerinden biri de bu maddeyi (Beta Karotin'i) A vitaminine dönüştürebilmesidir. A vitamini de cildin kurumasını engelleyerek canlı kalmasını sağlar. Yaban havucu tansiyonun ilacı Yaban havucunda bulunan ve önemli mineraller arasında yeralan magnezyum ve kalsiyumun kan basıncı üzerinde olumlu etkisi olduğu ve yüksek tansiyonu düşürdüğü ortaya çıktı. 250 gram kadar yaban havucunda (karakavza) 500 miligram potasyum bulunduğu ifade ediliyor. Ayrıca yaban havucunda, büyük miktarda magnezyum ve kalsiyum bulunduğu da belirtiliyor. Önemli mineraller arasında bulunan magnezyum ve kalsiyumun da kan basıncı üzerinde olumlu etkisi olduğu biliniyor. Yaban havucunun haşlandıktan sonra patates gibi ezilerek zeytinyağı ile ynilebileceğini de belirten beslenme uzmanları, yaban havucunun, normal havucun kullanıldığı tüm yemeklerde kullanılabileceğini söylüyorlar. Birçok yüksek tansiyon hastasında tansiyon düşürücü ilaçların fazla etkili olmadığı biliniyor. uzmanlar, bu durumda yüksek tansiyonun beslenme yoluyla kontrol altına alınabileceğini belirtiyorlar. Yeter ki, buna uygun bir diyet programı ve beslenme yolu seçilsin.. Bal ile gelen sağlıklı güzellik Sağlık açısından önemi büyük olan balın, saç ve cilt sağlığınız için de son derece önemli olduğunu biliyor muydunuz? Balı hem saçlarınızın canlı ve parlak görünmesi, hem de cildinize uygulayacabileceğiniz bir tonik olarak kullanabilirsiniz, üstelik çok daha ucuza... İşte size bal ile hazırlayacağınız cilt ve yüz tonikleri.. Yüz için temizlik toniği: 1 yemek kaşığı balı, 1 avuç ince çekilmiş badem ve yarım çay kaşığı limon suyuyla karıştırın. Oluşturduğunuz bu karışımı yüzünüze sürüp bir süre masaj yapın. Cildiniz karışımı iyice emince yüzünüzü yıkayın. Sıkılaştırıcı yüz maskesi: 1 yemek kaşığı bal ile 1 yumurtanın beyazını ve 1 çay kaşığı gliserini iyice çırpın. Bu karışımı yüzünüze ve boynunuza sürdükten sonra 10 dakika bekleyin ve ardından ılık suyla temizleyin. Ballı saç kremi: Yarım fincan balı çeyrek fincan saf zeytinyağı ile karıştırın. Normal kurulukta olan saçlara sadece 1 yemek kaşığı yağ katılması yeterli olacaktır. Karışımı saçlarınıza sürdükten sonra başınıza bir bone takıp yaklaşık olarak 30 dakika bekleyin ve daha sonra şampuanla yıkayın. Yüz toniği: 1 yemek kaşığı bal ile kabuklarını soymuş olduğunuz bir elmanın tamamen ezilmesini sağlayın. Oluşturduğunuz karışımı yüzünüze sürüp 15 dakika. bekleyin ve ardından ılık suyla yıkayın. Saçlarınız daha parlak: 1 çay kaşığı balı, 4 bardak sıcak suda eritin. Saçlarınızı şampuanladıktan sonra hazırlamış olduğunuz suyu saçlarınızın dibine değdirmeden uçlarına doğru sürün. Daha sonra saçlarınızı durulamadan kurutun. Hastalıklar ve çareleriKaraciğer hastalıkları için şifa reçeteleri Karaciğer rahatsızlıklarının çeşitli belirtileri vardır. Hasta; sağ böğründe ağrı hisseder. Bağırsaklarında fazla miktarda gaz vardır. Karnı şişer. Cilt rengi ve bazen de göz akı sararır. Yüzünde ve ellerinde çil gibi lekeler görülür. Hazımsızlıktan şikayet eder. Burnu kızarır. Sabahları dilinde pas ve ağzında acılık hisseder. Nefesi de kokar. Sabah saatlerinde, ensede ağrı hisseder. Çarpıntı, iştahsızlık vardır. İdrarının rengi; sabahları sarı ve koyu; daha sonraki saatlerde ise, duru ve çok açıktır. Sık sık idrara gider. Baldır kasları ağrır. El ve ayaklarında şişlikler görülür. Geceleri uyumak istemez. Görme ve işitme duyguları da zayıflar. Karaciğer rahatsızlıklarında şu reçeteler tedaviye yardımcı olacaktır. ¥ 100 gram demirhindi (baharatçılarda satılmaktadır) bir litre suyun içine parçalar halinde konarak kısa bir süre kaynatılır. Soğuduktan sonra ince bir tülbentten süzülür ve serin bir yerde saklanır. Elde edilen bu demirhindi şurubundan her gün sabah ve akşam birer su bardağı içilir. İstenirse, şurup bir miktar balla tatlandırılabilir. ¥ 1 çorba kaşığı saf zeytinyağına; 1 çorba kaşığı yeni sıkılmış limonsuyu karıştırılır. Sabahları, aç karına içilir. ¥ 4 bardak suya; 1 tutam mısır püskülü konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra 20 dakika bekletilip, süzülür. Saat 10:00'da ve 15:00'te, birer çay bardağı içilir. ¥ 1 kahve fincanı, yeni sıkılmış pancar suyu ile 1 çorba kaşığı yeni sıkılmış turp suyu karıştırılıp, aç karına içilir. ¥ 2 çay bardağı kaynak suya; yarım kahve kaşığı kekik, aynı ölçüde nane konur. 10 dakika bekletildikten sonra süzülüp, içilir. Bu işlem, her yemekten önce tekrarlanır. ¥ 4 su bardağı suya; 1 tutam şahtere çiçeği yapraklarıyla birlikte konur. Kaynatıldıktan sonra süzülür. Öğle ve akşam yemeklerinden önce birer çay bardağı içilir. ¥ 4 bardak suya; 2 tutam maydanoz konur. 5 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Öğle ve akşam yemeklerinden 15 dakika önce, birer kahve financı içilir. ¥ 1 çay bardağı sıcak suya; yarım kahve kaşığı ufalanmış papatya çiçeği konur. 5 dakika bekletildikten sonra sözülüp içilir. Aynı işlem, öğle ve akşam yemeklerinden 15 dakika önce tekrarlanır. ¥ 4 bardak suya; 1 tutam sinirli yaprak konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra sözülür. Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir. ¥ 4 bardak suya; 10 gram sinâ- meki ve 5 gram anason konur. Kaynatıldıktan sonra süzülür. Saat 10:00'da ve 15:00'te, birer kahve fincanı içilir. ¥ 4 bardak suya; 1 baş kereviz doğranır. Kaynatıldıktan sonra süzülür. Suyuna; 1 çay bardağı limonsuyu ilâve edilir. Saat 10:00 ve 15:00'te, birer çay bardağı içilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.