Amerika'da yapılan araştırmalar; yüksek oranda A, B6 ve C vitamini içeren çileğin, yüksek tansiyon ve kolesterolü düşüren, aynı zamanda da sindirim sistemimiz için mükemmel çözümler üreten br meyve olduğunu ortaya çıkardı. Doktor Muraleedharan Nai başkanlığında Michigan Eyalet Üniversitesi'nde yürütülen araştırmalara katılan uzmanlar; köpre ve bol sulu çileklerin cilt problemlerine, böbrek, idrar yolları ve bağırsaklarda yaşanan birçok rahatsızlığa bire bir geldiğini ifade ediyorlar. İdrar söktüren ve özellikle karında biriken suyun dışarı atılmasına yardımcı olan çilek, böbrek ve mesane hastalıklarının çabuk iyileşmesini de sağlıyor. Çilek ayrıca, diş etlerini güçlendiriyor, dişlerdeki tartarı önlüyor, ağız kokularını ve boğaz ağrılarını gideriyor. Mide ve bağırsak tembelliğini önlüyor, bağırsak kurtlarının dökülmesine yardım ediyor. Cilde tazelik ve güzellik veriyor. Damar sertliğini önlediği için tansiyon ve kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltıyor. Mafsal iltihabı, romatizma ve nikrisin tedavisine yardımcı oluyor. Bol miktarda potasyum, kalsiyum, fosfor, demir ve çinko içeren çilek, lifli besinler arasında da önemli bir yer tutuyor Gut hastalığının tedavisi için çileğin kökünden istifade edilebilir. 4 bardak suya; 40 gram çilek kökü konur. Kaynatılıp, süzülür. Sabah, öğle ve akşam yemeklerinden önce birer çay bardağı içilir. Kiraz ağrı kesici gibi Michigan Eyalet Üniversitesi'ndeki araştırmalarda, kirazın "Aspirin kadar etkili bir ağrı kesici" olduğu yolunda son yıllarda ortaya atılan iddialara da açıklık getirildi ve günde 20 adet kiraz yemenin bir aspirin almakla eşit etki sağladığı açıklandı. Araştırmada, kirazın özellikle gut ve mafsal iltihabından kaynaklanan ağrılara çok iyi geldiği ortaya çıktı. Uzmanlar, kirazda bulunan ve ''antosiyanin'' olarak bilinen kırmızı renkteki kimyasal bileşimlerin, aspirin ve ibuprofen gibi ağrı kesicilerdeki enzimleri içerip içermediğini araştırdı. Ardından kimyasalların serbest radikallerin zararlı etkilerini yok edici özelliklerini inceleyerek bunları vitaminlerle karşılaştırdı. Sonuçta, 20 kirazda 12-25 miligram arasında antosiyanin bulunduğu ve bu maddenin ağrı kesici etkisinin Aspirin'den daha fazla olduğu görüldü. Bu sonuca göre; artık başımızda veya eklemlerimizde bir ağrı olduğu zaman Aspirin'e sarılmak yerine iki avuç kiraz yemek yeterli olacak. Nezleye karşı fesleğen çayı Yapraklarındaki nefis kokusu dolayısıyla evlerimizde süs bitkisi olarak kullanılan fesleğenin tohumlarından yapılan çay sinirleri kuvvetlendirir ve teskin eder. Yapraklarından yapılan çay ise böbrek üşütmesi ve nezleye iyi gelir. Fesleğenin diğer faydaları da şunlardır: Öksürüğü keser. Hazımsızlığı giderir. Baş dönmesini durdurur. Zaafiyeti giderir. Arı sokmalarında faydalıdır. Ağız yaralarını tedavi eder. Fesleğenin yapraklarındaki güzel koku, sivrisinek ve tahtakurusu gibi haşereleri kaçırır. Kantaron midenin dostu Bütün dünyada, özellikle ılıman bölgelerde yaygın olarak yetişen kontaron, yaz aylarında toplanıp kurutulur. Mide dostu kantaronun faydalarına gelince: Vücûdu kuvvetlendirir. Ateşi düşürür. İştah açar, hazmı kolaylaştırır. İshali keser. Nekahet devresini kısaltır. Nezle ve bronşite faydalıdır. Öksürüğü keser. Mide ağrılarını dindirir. Yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Astım, mide ülseri, midede asit fazlalığı, akciğer hastalıkları, damarsertliği ve sinir iltihaplarında da faydalıdır.