Gerçek değerini bilemediğimiz sebzelerden birinin enginar olduğuna inanıyorum. Özellikle bu aylarda, Marmara ve Ege bölgelerinde bol miktarda yetişen bu harika sebze, kanserden karaciğer rahatsızlıklarına, kolesterolden mide bağırsak rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığın en iyi ilacıdır. Bu yüzden, Avrupa'da enginarın taç yapraklarından sapına kadar tamamı kurutulup toz halinde getiriliyor ve ilaç olarak satılıyor. A ve C vitamini yönünden son derece zengin olan enginar, ihtiva ettiği kinetin maddesi, demir ve potasyum sayesinde vücudun kan hücresi üretme kapasitesini artırarak bağışıklık sistemini güçlendiriyor. ğ Kanseri önlüyor "Besin maddelerinin insan sağlığı üzerindeki etkileri"ni araştıran Amerika'lı uzmanlar da, enginarın içinde bulunan silymarin maddesinin, hücrelerin hasar görmesini engelleyerek, özellikle prostat, meme ve rahim ağzı kanserilerini önlediğini tesbit ettiler. Aynı zamanda tam bir karaciğer dostu olan enginar, şeker hastaları için de çok faydalıdır. Şeker seviyesini ayarlar. Taç yapraklarının kaynatılıp içilmesi durumunda ise ortaya çıkan "amilaz" enzimi sayesinde vücudun karbonhidrat depolamasını engelliyor ve kilo alma problemini ortadan kaldırıyor. ğ Diğer faydaları Damar sertliği ve kalp hastalıklarını da önleyen enginarın diğer faydaları şunlar: ¥ Bedeni ve ruhi bitkinliği giderir, zindelik verir. ¥ Böbreklerdeki kumların dökülmesine yardımcı olur. ¥ Sarılık hastalığının tedavisine kullanılır. ¥ Karaciğer hastalıklarının çabuk geçmesini sağlar. ¥ Mide ve bağırsakları temizler, ishali keser. ¥ Romatizmal ağrıları geçirir. Anne adayları DİKKAT!.. Hamilelik döneminde beslenme, hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı açısından son derece önemlidir. Bunun için bir uyarıda bulunmak istiyoruz: Hamile bayanların, hamileliklerinin ilk üç ayında maydanoz tüketirken ölçülü olmaları gerekir. Eğer düşük tehlikesi var ise maydanozdan tamamen uzak durmaları gereklidir. Bunun sebebi ise, maydanozun yapraklarında bulunan apiol ve beta-bisabolene maddelerinin düşük yaptırma özelliğinin olmasıdır. Enginarla hazırlanan iki formül Kanı sulandırmak için Koyulaşmış kan; koyu renkli ve şurup kıvamındadır. Kan koyulaştığı zaman, insanda; uyuklama, çok uyuma, hazımsızlıklar, özellikle el ve ayaklarda devamlı ve çok üşüme, unutkanlık, başta ağırlık hissi ve enseden başlayıp, yukarıya doğru yayılan adale tutulması görülür. Tedavi maksadıyla enginarla hazırlanan şu formülden yararlanabilirsiniz: ¥ 2 su bardağı kaynak suya; bir avuç doğranmış enginar yaprağı konur. 5 dakika bekletildikten sonra süzülür. Yemeklerden önce, birer kahve fincanı içilir.