Sevgili okuyucular. Bugün Kurban Bayramı'nın ikinci günü. Birçok evde kurbanlar kesildi. Bazı evlerde ise bu görev bugün veya yarın ifa edilecek. Kesilen kurbanların etleri; fakirlere ve yeterli imkânı olmadığı için kesemeyenlere dağıtılıyor. Böylece hem dini bir vecibeyi yerine getirmenin mutluluğu yaşanıyor, hem de sosyal dayanışmanın ve yardımlaşmanın en güzel örnekleri sergileniyor. "Deva Market" köşesi olarak biz de bütün okuyucularımızın bayramlarını tebrik ediyor, sağlıklı ve şifa dolu nice bayramlar diliyoruz. Bildiğiniz gibi; Kurban Bayramlarında insanların et tüketiminde büyük artış yaşanmaktadır. Aşırı et tüketimi ise vücutta çeşitli sağlık problemlerine yol açmakta ve sindirimi zor olduğu için de, midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara sebep olmaktadır. Aşırı et yemenin "Gut Hastalığı"na yol açtığını da unutmamak gerekmektedir. Üstelik, kurbanlık olarak beslenen hayvanlar, genellikle fazla yağlı olmaktadır. Ve tabii bu kurbanlıkların yağlı etleri, çeşitli biçimlerde pişirildikten sonra sofralarımıza gelmektedir. Ancaaak!.. Kalp, karaciğer ve damar rahatsızlığı olanlarla, şeker, tansiyon ve kolesterol hastaları bugünlerde çok dikkatli olmalıdır. Özellikle onları bir kez daha uyarmak istiyoruz. Uyarılar Enfarktüs geçirenler, damar sertliği bulunanlar, kalbinde yağlanma olanlar, karaciğer yetersizliği ile karşı karşıya kalanlar kesinlikle yağlı sığır ve koyun eti yememelidir. Yağlarını ayıkladıktan sonra yağsız kısmından az miktarda yiyebilirler. Kolesterolü yüksek olanlar; iç yağ, kuyruk yağı, yağlı et ve sakatattan uzak durmalıdır. Müzmin kabızlıktan şikayet edenler, fazla et yememelidir. En uygun tüketme ve saklama yöntemleri Kurban etlerinin en sağlıklı biçimde tüketilmesi ve saklanması için işte size bazı öneriler: Yeni kesilmiş hayvanların etleri, hem pişirmede hem de sindirimde zorluk oluşturur, hazımsızlığı artırır. Bu sebeple etin bir süre bekletildikten sonra tüketilmesi daha uygundur. Etin yağlı kısımları ayrılmalı ve hayvansal yağlar, mümkün olduğunca az tüketilmelidir. Çünkü; doymuş yağ oranı yüksek hayvansal gıdalar, kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkarır. Kesilen kurbanların ciğer ve sakatatlarında, parazit ve kistler bulunabileceğinden, bunların çok iyi temizlenmesi gerekir. Etleri ızgara yerine kaynama şeklinde pişirin. Izgaralarda, et ve diğer parçaların iç kısımları iyi pişmediği için hayvandaki hastalıkların insana geçme riski daha yüksek olur. Etleri uzun süre saklamak istiyorsanız kavurma yöntemini kullanın. Hazmı kolaylaştırıcı bitkisel formüller Et konusunda yandaki uyarıların yanı sıra, bugünlerde ihtiyaç duyulacağı ihtimaliyle sizlere özellikle hazmı kolaylaştırıcı çok basit formüller vermek istiyoruz. İşte bunlardan bazıları. Karbonat: Bir bardak suya 2 kahve kaşığı karbonat konup eritilir. Yemekten sonra tamamı içilir. Limon ve bal: Bir çay bardağı sıcak suya 2 çorba kaşığı limon suyu ile 1 tatlı kaşığı süzme bal konur. İyice karıştırılıp içilir. Anason ve bal: Bir su bardağı sıcak suya 1 kahve kaşığı anason konur. 10 dakika bekletildikten sonra süzülür. Üzerine 1 kahve kaşığı süzme bal ilave edilerek yemekten sonra içilir. Adaçayı ve papatya: 4 bardak suya 1 çorba kaşığı adaçayı ile aynı ölçüde kuru papatya konarak 10 dakika kadar kaynatılır. Süzülen bu su, günde 3 kere birer çay bardağı yudum yudum içilir. Limon, maden suyu, karbonat: 1 su bardağına bir kahve fincanı limon suyu konur. Üzeri su ile doldurulup bir kerede içilir. Arkasından 1 su bardağı maden suyuna bir kahve kaşığı karbonat karıştırılıp içilir. Siyah turp ve bal: Orta büyüklükte bir turp, kabukları soyulduktan sonra rendelenir. Üzerine 2 çorba kaşığı süzme bal konup iyice karıştırılır. Yemeklerden önce 1 çorba kaşığı yenir. Ayrıca et yemeklerinin yanında bol bol marul salatası yemek de hazmı kolaylaştırır. Yukarıda verilen formüller, her türlü hazımsızlık durumunda korkmadan kullanabileceğimiz formüllerdir.