Formu koruyan besinler

A -
A +

Yaz kapıda. Birçok kadın, deniz mevsimine formda girebilmek, yazlık giysilerinin içine rahatlıkla sığabilmek için fazla kilolarını atma telaşında. Uzmanlar, sağlığı tehlikeye atan son dakika diyetleriyle, organizmaya uygun olmayan diyetlerin sakıncalarını anlatırken, beslenmenin yılın 365 günü dikkat edilmesi gereken bir konu olduğunun altını çiziyorlar. "Kilo vermek istiyorsanız doktor kontrolünde zayıflayın" önerisinde bulunan diyet uzmanları, formu korumak için, özellikle kadınların, sofradan eksik etmemeleri gereken besinlerin bir mini listesini sunuyorlar. İşte bu listeden sizin için seçtiğimiz örnekler. Bol bol sebze *44 kalori içeren bir tabak brokoli, bir kadının ihtiyaç duyduğu folik asid (fetus hastalıklarını ve rahim ağzı kanserini önlemek açısından gerekli olan B vitamini), C vitamini ve B2 ve B6 vitaminlerini sağlıyor. *Bir adet domatesin kalorisi 26. A vitamini, folik asid, C vitamini ve potasyum ihtiyacını sağlıyor. Aynı zamanda en zengin antioksidan kaynaklardan biri. *Bol miktarda A ve C vitaminleri içeren salatalık, yavaş hazmedilen bir sebze olduğu için uzun süre tokluk hissi verir. Ayrıca idrar söktürerek kilo vermeye yardımcı olur. *Ispanak ve diğer yeşil yapraklı sebzeler antioksidan luteyin, betakaroten, B2, C ve E vitaminleri, folik asid, kalsiyum, demir ve magnezyum açısından zengin. *Sarımsakla soğan ise enfeksiyorları ve kalp hastalıklarını önlemeye yarıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Tatlı yerine meyve Vücuttaki fazla kiloların sebepleri arasında ilk sıralarda yer alın tatlıdan uzak durmalıdır. Onun yerine meyveyi tercih etmek gerekiyor. Meyvelerden; C vitamini, folik asid, demir ve B grubu vitaminler (özellikle B6 vitamini) açısından son derece zengin olan çilek tercih edilebilir. ¥ Kalsiyum, magnezyum, demir ve potasyum içeren incir de çok faydalı bir meyve. ¥ Ve tatlı isteğini en çok gideren besin maddelerinden biri de çikolata. Aşırıya kaçmamak kaydıyla çikolatanın kalp ve damar sistemini koruyucu olduğu biliniyor. Bu konudaki tek öneri ise çikolatayı yemek sonrası almak. Uzmanlar, "Bu sayede aşırı yeme riski de ortadan kalkar" diyor. IsIrgan otu kanserin gelişimini yavaşlatıyor Isırgan otunun, kanserin gelişimini yavaşlattığı kesinlik kazandı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hemotoloji-Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Bedii Omay'la yaptığımız görüşmede; ısırgan otu üzerinde yapılan araştırmalarda ilginç sonuçlar ortaya çıktığını söyledi. Omay, bu konuda bize şu bilgileri verdi: "Eczacılık Fakültesi ve Tıp Fakültesi Hemotoloji-Onkoloji laboratuvarlarında bir yıl boyunca araştırma yaptım. Isırgan otunun yaprağı ve tohumundan yararlanarak ekstrelerini (özüt) hazırladım. Bunlarla birbirinden farklı tümör hücreleri üzerinde çalıştım. Yaptığımız araştırmalar, ısırgan otunun tümörler üzerinde öldürücü bir etkisi olmamasına rağmen, hastalığın ilerlemesini belirgin bir şekilde yavaşlattığını gösterdi. Doç. Dr. Serdar Bedii Omay, halk arasında kansere şifa olacağı düşüncesiyle ısırgan otunun tedavide kullanımının da yaygın olduğunu söyledi,. Diğer faydaları Sürüldüğü yeri kaşındıran ve yakan ısırgan otunun diğer faydaları ise şunlar: Dıştan tatbik edildiği zaman, iç organlarda biriken kanı çeker. Romatizma ve mafsal ağrılarını dindirir. Burun kanamasını keser. Egzamanın şikayetlerini giderir. Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar. Böbrek kumlarını döker. Balgam söktürür. Haricen tatbik edildiği zaman, dalak hastalıklarına ve çıbanlara da faydalıdır. Kepekli ekmeği tercih edin Hububatlar arasında, B vitamini, çinko, selenyum, manganez, demir açısından zengin buğday filizi; beyaz ekmeğe kıyasla üç misli lif, magnezyum, krom, B6 ve E vitaminleri içeren kepekli ekmek günlük lif ihtiyacının yüzde 24'ünü sağlıyor. Aynı zamanda kolesterolü düşürmeye, kalp hastalıkları riskini azaltmaya yarıyor, gün boyu açlık hissini bastırıyor. ¥ Sabahları bir küçük kase yoğurt yemek de çok yararlı. Kalori değeri 150 olan yoğurt kalsiyum, B2 ve B12 vitaminleri, magnezyum, potasyum, selenyum, çinko ve protein açısından oldukça zengindir. ¥ Bir bardak portakal suyu da C vitamini ve folik asit ihtiyacını karşılıyor. ¥ Et yerine yüksek nitelikli proteinler açısından zengin olan soya fasulyesi ve mercimek, fasulye gibi baklagillerin tercih edilmesi öneriliyor. Soya, aynı zamanda B vitamini ve demir kaynağıdır. Ayrıca, 100 gram soyanın porsiyonunda yalnızca 6 gram yağ bulunuyor. Kolesterolü yükseltmiyor. Kırışıklıklara sofrada savaş Cilt yaşlanmasının en önemli işareti olarak babul edilin kırışıklıkları nasıl önlemeli, azaltmalı ya da yok etmeli? Orta yaşa gelen birçok insanın baş problemlerinden biri bu. Kimi estetik cerrahide, kimi kozmetiklerde, kimi estetik salonlarında, kimi şifalı bitkilerde arıyor ideal formülü. Aslında kırışıklıkla mücadelenin basit kuralları var ama pek azımız onlara uyuyoruz. Birinci kural dengeli beslenmek. Uzmanlar genç ve sağlıklı bir cilt için taze besinlere ağırlık vermeyi önerirken, "Özellikle lifli ve kepekli besinleri, balık, taze sebze ve meyveyi tercih edin. Her şeyden yiyin ama az yiyin, yağ ve alkol tüketiminden uzak durun" diyorlar. Cildi genç tutmanın ikinci önemli kuralı ise sigaradan uzak durmak. Sigaranın cilde zararı konusundaki son araştırmada; 244 kadının cildi incelenmiş, sigara içenlerle içmeyenlerin ciltleri karşılaştırılmış. Elde edilen sonuç cilt güzelliğine önem verenler için oldukça ürkütücü. Sigaradaki zehirli maddeler damarlarda değişime yol açıyor ve deri dokusuna zarar veriyor. Deri daha az oksijen alıyor ve gri bir renge dönüşüyor. Deri altı kılcal damarların atrofizasyonu, sertleşmeye yol açıyor. Cilt esnekliğini yitiriyor, yüz yorgun, gözler şiş ve kızarık görünüyor. Üçüncü kural da güneşte çok fazla kalmamak. Özellikle açık renk ve hassas ciltler için geçerli bir kural bu. Yazın mutlaka koruyucu faktörü yüksek kremler kullanılmalı. Vücudun yapı taşları C vitamini vücudumuzun kalesi C vitamini, suda eriyen vitaminler gurubundandır. Hastalıklara karşı vücudun direncini artırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. C vitamini eksikliği ise skarbüt hastalığına ve bacak damarlarında iltihaplanmalara sebep olur. Günlük İhtiyaç: 1-3 yaş: 40 miligram 4-10 yaş: 45 miligram 11-14 yaş: 50 miligram 15-51+ yaş arası: 60 miligram C vitamininin yararları: ¥ Enfeksiyonlara karşı direnci arttırır. ¥ Bağışıklık sistemini güçlendirir. Nezleye, gribe karşı en etkili silahtır. ¥ Vücudun demiri özümsemesinde etkilidir. ¥ Diş sağlığı açısından önemlidir. ¥ Kas, kemik, doku ve hücreleri koruyarak, dış etkenlerden zarar görmelerini engeller. ¥ Organların ve salgı bezlerinin sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlar. : ¥ Kalp krizi, kanser ve katarakt riskini azaltıyor. Kimi uzmanlar özellikle mide ve rahim kanserini önlediğini öne sürmektedir. C vitamini eksikliği; ¥ Diş etlerinin kanamasına, dişlerin dökülmesine ve dişeti iltihaplanmasına (skarbüt hastalığı) sebep olur. ¥ Yorgunluğa ve iştah azalmasına yol açar. ¥ Yaraların iyileşmesinde gecik meydana gelir. ¥ Deride kuruluk ve çatlamalar olur. ¥ Eklemlerde şişmeler oluşur. ¥ C vitaminine en çok ihtiyacı olanlar ise sigara içenler, alkol kullanan ve stres altında olan kişilerdir. ¥ Çok fazla alındığı takdirde, mide bulantısı, kusma ve mide krampları görülebilir. Bazı ilaçlarla birlikte alınması da sağlık problemlerine sebep olabilir. C vitamini açısından zengin besinler: Brokoli: 1kase (116 miligram) Portakal suyu: 1 bardak (97 miligram) Çilek: 1 kase (84 miligram) Portakal: 1 tane (75 miligram) Greyfurt: 1 tane (67 miligram) Mango: 1 tane (57 miligram) Biber: 1/2 kase (45 miligram) C vitaminin bol bulunduğu diğer besin maddeleri ise şunlar: Limon, domates, maydanoz,ırmızı lahana, krnabahar,kereviz, kivi, kuşburnu, fasulye, bakla, bamya, turp, taze soğan, ayva, elma, bezelye, muz, tereotu, sarmısak, pazı ve yer elması.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.