INCIR sağlık kaynağı

A -
A +

Ülkemiz, meyve çeşidi bakımından ender rastlanan ülkelereden biridir. Ve bu meyvelerin her biri tabii bir ilaçtır. Hem de hiçbir yan etkisi olmayan, vücudumuza dinçlik ve zindelik veren, kalbimizden cildimize, sindirim sistemimizden saçımıza kadar bütün organlarımızın düzenli ve sağlıklı çalışmasını sağlayan ilaçlar... Her meyve ayrı bir şifa kaynağı olan meyelerden biri de incirdir. Tazesini yazın, kurutulmuşunu da yılın her mevsiminde severek yediğimiz incir, vücuda sağladığı yüksek enerjinin yanısıra tam bir şifa kaynağı... İşte bu harika yaz meyvesinin faydalarından bazıları: Sindirim sistemini güçlendirir ve bağırsakları yumuşatarak kabızlığı giderir. Mide tembelliğini tedavi eder. Vücudu ve sinirleri kuvvetlendirir. Enerji verir. Hastalıklardan sonra nekahat devresini kısaltır. Bronşit, öksürük ve boğaz ağrılarında faydalıdır. Bronşları yumuşatır, balgam söktürür. Çıbanların olgunlaşmasını sağlar. İçerdiği yüksek orandaki kalsiyum ve fosfor, kemik ve diş gelişimine katkıda bulunur. Lapası, yanık ağrılarını keser. Dallarından akan süt, nasır ve siğilleri giderir. Basurda faydalıdır. Nezle ve sıtmada da kullanılır. Sebzeleri ve meyveleri mikrop yuvasına çevirmeyin Sağlıklı ve dengeli beslenmenin en önemli yönteminin bol sebze ve meyve tüketimi olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunu köşemizde de sık sık tekrarlıyoruz. Ancak, geçirdiğimiz sıcak günler dolayısıyla bir başka hatırlatmada daha bulunmak istiyoruz: Özellikle yaz aylarında bakteri oluşumunun daha hızlı gerçekleşmesi nedeniyle sebze ve meyvelerde hem temizlik hem de saklama yöntemlerine daha fazla özen gösterilmesi gerekmektedir. Uzmanlar da; virütik yaz ishalleri, hepatit A, tifo ve paratifo başta olmak üzere çeşitli hastalıkların yaz aylarında sık görülmesinin en önemli etkenlerinden birinin sebze ve meyvelerin bol su ile yıkanmaması olduğuna dikkati çekiyor. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülseren Ağrıdağ, sebze ve meyvelerin yaz aylarında mutlaka klorlanmış şebeke suyuyla yıkanması gerektiğini belirterek "Salgın durumları dışında, şebeke suyuna katılan klor miktarı, temizliğin gerçekleşmesi için yeterlidir. Önemli olan sebze ve meyvelerin mutlaka bol suyla yıkanmasıdır. Suyun klorlu olmaması halinde sağlık müdürlüklerince dağıtılan klor tabletleri ya da solüsyonlarının kullanılması önerilebilir. Yaz aylarında su kesintilerinin sıklaşması ve klorlu temiz suyun temin edilememesi halinde ise bulanık olmayan bir litre suya üç damla olmak kaydıyla Sağlık Bakanlığı izniyle üretilmiş çamaşır suyu kullanılabilir'' diyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.