Bazı gıdaların damarları temizleyerek kandaki kolesterol oranını azalttığı ve kan basıncını düşürdüğü bütün uzmanların ortak görüşü. Bu gıdalar, birbirinden yararlı özellikleriyle kalbimizle dost gıdalar olarak kabul edilmektedir. Ancak, bu gıdaların da dengeli tüketilmesi gerekmektedir. Tabii ki; kalp sağlığı için en önemli şartın düzenli egzersiz ve spor yapmak olduğunu hiçbir zaman unutmayacağız. Elma Günde bir elma yerseniz, kalp hastalıklarından korkmanıza gerek kalmaz. Elmada bulunan ve pectin adı verilen lif kendini kolesterole bağlayarak vücuttan dışarı atılmasını sağlar. Böylece kolesterolün damarlara yapışmasını önler. Elma düzenli olarak yenirse, kalp hastalığına yakalanma tehlikesi azalır. Bu meyvenin içerdiği vitaminler de cabası. Soya Kandaki yağ ve kolesterol düzeyini düşürerek kalp sağlığını koruyan soya, bunun yanı sıra antikanserojen etkiye sahip. Ceviz Uzmanlar tarafından "damarların burgusu" diye tanımlanan ceviz, kalp ve damar sağlığı açısından son derece önemli bir gıda maddesidir. Her gün kabuğunu kırarak taze taze bir ceviz yemek, damarların tıkanmasını önler. Domates Domatesin kırmızı renk almasını sağlayan likopen isimli bileşim, damarlarda kolesterolün birikmesini önler. Özellikle domates salçasının kolesterole karşı iyi bir silah olduğunu belirtelim. Pirinç Pirincin kolesterol ile savaştığı biliniyor. Ayrıca pirinç bol miktarda E vitamini ile B vitamini içerir. Fasulye Hem kuru hem de taze fasulyenin harika besinler oldukları kesin. Her gün bir fincan kuru fasulye yerseniz, kısa sürede kanınızdaki kolesterol miktarı azalır. Ayrıca kuru fasulye kolesterol gibi damarları tıkayan başka maddelerin birikmelerini önler. Ispanak Ispanak demir içermese de kalp hastalıklarına ve yüksek tansiyona karşı birebirdir. Kolesterolün damarlara yerleşmesini önler. Ayrıca ıspanak, magnezyum ve potasyum gibi mineralleri içerir, kan basıncını düşürür. Sarımsak Kandaki kolesterol oranını düşüren sarımsak, kan pıhtılarının damarları tıkamasını engeller. Araştırmacılara göre her gün yenilecek birkaç diş sarımsak kalbi korumak için yeterli. Soğan Soğan da kalbinizin sağlığı için canla başla savaşan yiyeceklerden biridir. Soğanın içerdiği maddeler, kolesterolün oksitlenip damarların duvarlarına zarar vermesini engeller. Greyfurt Narenciye türündeki bu yararlı meyve 80 kalori içerir. Aynı zamanda bir C vitamini deposudur. Ayrıca içi pembe olan greyfurta renk veren madde damarları kolesterolün tahribatından koruyan bir antioksidandır. Fındık Fındık bol miktarda yağ içerir, ama bu yağ kolesterol oranını düşüren mono (doymamış) yağdır. Damarları koruyan E vitamini yönünden de son derece zengin olan fındıkta çinko, lif ve magnezyum da bulmaktadır. Bir avuç fındığa kuru üzüm katıp gün boyunca atıştırın. Sağlığınızı korumuş olacaksınız. Yulaf Yulaf ve yulaf gevreği, kolesterolün bir numaralı düşmanıdır. Yulaftaki lif kendini kolesterole bağlar ve kolesterolü vücut sisteminden dışarı çıkarır. Günde bir fincan yulaf yerseniz kanınızdaki kolesterol miktarı % 20 oranında azalır. Zeytinyağı Katı ve doymuş yağ yerine, zeytinyağı kullanırsanız, kanınızdaki kolesterol miktarı azalır ve kan basıncınız düzene girer. Kepek ve işlenmemiş pirinç bir harika Kepekli ekmek ve işlenmemiş kahverengi pirincin, kalp hastalıkları riskini yüzde 30 azalttığı bildiriliyor. Harvard Üniversitesi tarafından 10 yıldan beri sürdürülen ve 75 bin kişinin denek olarak kullanıldığı araştırmanın sonuçlarını açıklayan "Amerikan Journal of Clinical Nutrition" dergisindeki haberde; kepekli tahıldan yapılan ekmek ve işlenmemiş pirinç tüketmenin önemine dikkat çekiliyor. Sağlığınız için 9 emir Uzun yaşamanın yanı sıra sağlıklı yaşamanın önemi de inkar edilemez. Uzmanlar, vücudun motoru olan kalbi korumak için 9 yol gösteriyor. Milli Eğitim Sağlık Eğitimi Vakfı'nın hazırladığı aylık bültendeki yazıya göre, sağlıklı ve uzun yaşamanın anahtarları 9 başlık altında toplanıyor: * Günde en az bir kere içten, kahkaha ile gülmelisiniz. Gülmek, kalp atışını ayarlarken nefes alıp vermeyi sıklaştırır. Böylece kalbe daha çok oksijen gönderilir. * Sigara içmeyin. Damarların daralmasına neden olan nikotin kalbinizin yeteri kadar kanla beslenmesini engeller. * Haftada en az bir iki kere yapacağınız spor, kalbi ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve enfarktüs tehlikesini azaltır. * Şişmansanız, kilo vermeye çalışın. Yağdan, şekerden ve alkolden uzak durun. Meyve sebze ve balık yiyin. Çünkü, kalsiyum, yağlar ve kolesterolün bir arada bulunması, damarlarda plakalar meydana getirir. * Stresten uzak durun. Her şeyin bir gün biteceğini düşünün ve mutlu olmaya çalışın. * Sabahları kahvaltı etmeden evden çıkmayın. * Tansiyona ve kolesterole dikkat etmeniz, enfarktüs tehlikesini azaltır. Aspirinde bulunan acetylsalicylasit maddesi enfarktüse karşı en iyi önleyici maddedir. * Kan şekerinizi düzenli olarak kontrol ettirin. Şeker hastalarının yüzde 70'i kalp dolaşım hastalıklarından ölüyor. * Öfke ve kızgınlık kalp için zararlıdır. Kalbin pompalama çalışması kızgınlık, öfkelenme sırasında yüzde 5 yavaşlar. Seyrek kirpikleri sıklaştıramazsınız Zayıf ve seyrek kirpikleri güçlendirip sıklaştırmanın ve uzatmanın bir yolu yoktur. Bunlar tamamen genetiktir. Kirpikler, bademyağı sayesinde daha parlak ve güzel bir görünüm kazanırlar. Ama asla daha gür ve daha sık hale gelmezler. Ancak bademyağının yine de çeşitli faydaları olduğunu söylemeliyiz. Meselâ; makyajınızı temizledikten sonra kirpiklerinizi biraz bademyağı damlattığınız kirpik fırçasıyla tararsanız, pırıl pırıl olduklarını göreceksiniz. Ayrıca gözkapağında meydana gelen iltihaplar da kirpikleri olumsuz yönde etkiler. Kirpik diplerinde kızarma, kabuklanma ve kepeklenmelere sebep olur. Bu durumda papatya suyu ile göz banyosu çok faydalıdır. Hazırlanması ve uygulanması da çok basit: Bir çay bardağı kaynak suya bir tatlı kaşığı ufalanmış papatya çiçeği konur. 15 dakika bekledikten sonra, temiz bir tülbentten süzülür ve bu su ile gözkapaklarına banyo yapılır. Hastalıklar ve çareleriNefes darlığına karşı ballı reçeteler Edirne'nin Lalapaşa ilçesinden arayan Recep Akyüz isimli okuyucumuz, biraz yol yürüdüğü veya iş yaptığı zaman nefesinin daraldığını belirterek, bazı formüllerle kendisine yardımcı olmamızı istiyor. Tıpta "Dispne" olarak isimlendirilen nefes darlığı ile hızlı nefes alıp vermeyi karıştırmamak gerekiyor. Spor yaptıktan, koştuktan veya yorucu bir işten sonra nefes darlığı hissetmek normal sayılmalıdır. Ancak herhangi bir sebep yokken ortaya çıkan nefes darlığı şikayetleri mutlaka ciddiye alınmalıdır. Bronşit, zatürree, astım, tüberküloz gibi akciğer hastalıkları ile kansızlık, kalp hastalıkları, aşırı şişmanlık, tiroid bezinin büyümesi ve alerjik faktörler nefes darlığına sebep olabilir. Nefes darlığının tedavisi için öncelikle rahatsızlığın sebebi tesbit edilmelidir. Nefes darlığından şikayeti olanların sigara ve içkiyi kesinlikle bırakmaları gerekmektedir. Tedaviye yardımcı olmak amacıyla aşağıdaki reçetelerden de yararlanılabilir: * Yarım kilogram süzülmüş bala; 10 çorba kaşığı toz karanfil, 10 tatlı kaşığı dövülmüş anason tohumu, 10 çorba kaşığı, dövülmüş ısırgan tohumu, 10 tatlı kaşığı dövülmüş keten tohumu ve 10 çorba kaşığı dövülmüş şalgam tohumu konur. Macun hâline gelinceye kadar karıştırıldıktan sonra, temiz bir kavanoza doldurulur. Her sabah, aç karına birer tatlı kaşığı yenir. * Birer çorba kaşığı nane, kekik, anason, karabiber ve çam fıstığı karıştırılarak havanda dövülüp ezilir. İki çorba kaşığı bal ilave edilerek macun haline getirilir. Her gün 2 kaşık yenir. * Bir miktar incir, nane, sedef çiçeği, kuru üzüm ve çemen kaynatıldıktan sonra süzülür ve elde edilen karışım bal ile şerbet haline getirilir. Her gün düzenli olarak içilir. * 1 tatlı kaşığı hardal tohumu dövülerek toz hâline getirilir. Sonra 1 çorba kaşığı balla karıştırılarak yenir. * 1 su bardağı kaynamış sığır sütüne; 4 çorba kaşığı tereyağı ve 2 baş dövülmüş sarımsak konur. Macun haline gelinceye kadar karıştırıldıktan sonra temiz bir kavanoza doldurulur. Günde bir kere, tatlı kaşığı veya 1 ceviz büyüklüğü kadar yenir. Aynı reçete; sığır sütü yerine süzme bal kullanılarak da hazırlanabilir. * 4 bardak suya; 2 çorba kaşığı tere tohumu konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Suyuna, 6 çorba kaşığı süzme bal eklenir, iyice karıştırıldıktan sonra temiz bir şişeye doldurulur. Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir. * Gün boyu çeşitli aralıklarla sakız çiğner gibi nane veya maydanoz çiğnemek çok faydalıdır. * 1 bardak suya; 1 tutam fesleğen konur. 15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Sıcak sıcak, 1 çay bardağı içilir. Günde 3 kere tekrar edilir. * 4 bardak suya; 7-8 adet at kestanesi, şişle veya bıçakla delinerek konur. 15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir.