Anavatanı Ortadoğu, Arabistan Yarımadası ve Kuzey Afrika olan hurma, besin değeri son derece yüksek bir gıda maddesidir. Hurmanın "bereketli" olduğunu söyleyen Peygamber efendimiz de orucunu hurma ile açardı. Bir hadis-i şerifte şöyle buyurulmuştur: "Oruçlu olan kimse hurma ile iftar etsin. Çünkü hurma bereketlidir." Bir başka hadis-i şerifte ise sahurda da hurma yenilmesi tavsiye edilmektedir. 5 bin yıldan beri bilinen ve zevkle tüketilen hurma, yaklaşık 10-25 metre yüksekliğindeki ağaçlarda yetişir. Özellikle çöl sakinlerinin her öğünde yedikleri bir meyvedir. Lif ve mineral açısından son derece zengin olan hurmada bol miktarda sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve demir bulunmaktadır. Ayrıca 100 gram taze hurmada, 2 gram protein, 50 gram karbonhidrat bulunuyor. Kalori değeri 225 kcal. Aynı miktarda kuru hurmada ise 3 gram protein, 75 gram karbonhidrat bulunuyor. Kalori değeri 275 kcal. Hurmada bunlardan başka lif, kalsiyum, potasyum ve demir de bulunuyor. Hastalıklar ve çareleri Sinirsel kusma ¥ 4 su bardağı kaynak suya; 1 tatlı kaşığı anason, 1 tatlı kaşığı râziyâne ve 1 tatlı kaşığı kuru nane konur. 10 dakika bekletildikten sonra, süzülür. Suyuna; 2 kahve kaşığı süzme bal ilâve edilip, yemeklerden önce birer çay bardağı yudum yudum içilir. Egzama ¥ 1 baş sarımsak, dış kabukları soyulduktan sonra ateşte pişirilir. Üzerine, 1 çorba kaşığı süzme bal ilâve edilir. Merhem hâline gelinceye kadar karıştırılır. Yatmadan önce egzamanın üzerine sürülüp, yağlı kâğıtla sarılır. Sabahleyin, yeşil sabunla yıkanır. İdrar zorluğu ¥ 4 bardak suya; 4 tutam ceviz yaprağı konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Üzerine, 1 çay bardağı dolusu süzme bal konup, iyice karıştırılır. Günde 3 kere, birer çay bardağı içilir. Kulak çınlaması ¥ Bir avuç taze zeytin yaprağı ezilerek suyu çıkarılır. Üzerine bir çay kaşığı süzme bal konarak iyice karıştırılır. Kulağa günde 3 kere birer damla konur. Kalp ve damar dostu İşte hurmanın vücuda sağladığı faydalardan bazıları: Kalp ve damar hastalıklarından korunmada etkili bir güce sahip. Bedenî ve zihnî gelişmeyi sağlar. Son derece besleyicidir. Kansere karşı koruyucudur. Zihni yorgunluğu giderir. Anne sütünün bol ve besleyici olmasını sağlar. Bronşit, öksürük ve soğuk algınlığı, şikayetlerinin kısa sürede atlatılmasını sağlar. Kemik veremi gibi hastalıklarda faydalıdır. Basurun iyileşmesinde etkilidir. Görmeyi kuvvetlendirir, kirpikleri gürleştirir. Rahimdeki akıntıyı keser. Cüzzam hastalığının tedavisinde kullanılır. Yaraların çabuk iyileşmesini sağlar. Balgamı kurutur. Diş etlerini kuvvetlendirir.