Şişmanlık artık bir kâbus haline gelmeye başladı, yalnızca diyetisyenleri değil, tüm sağlık uzmanlarını alarma geçiren obezite yani şişmanlık, son yıllarda yüzde 25 oranında arttı. Bu istatistiklerin ortaya koyduğu bir oran. Bütün uyarılara rağmen hâlâ çok fazla yağ ve çok az sebze yediğimizi vurgulayan beslenme uzmanlarının önerisi değişmiyor: Sağlık için bol sebze ve meyve yemek ve düzenli olarak spor yapmak gerekiyor. Obezitenin giderek yaygınlaştığı ve daha büyük bir problem olmaya başladığı herkes tarafından kabul ediliyor. Ancak uzmanlar, son yıllarda şişman kişilerin sayısının yüzde 25 oranında arttığını belirleyerek durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Fiziksel egzersize giderek daha az zaman ayrıldığını söyleyen uzmanlar, 1961'de günde ortalama 2500 kalori yakılırken, günümüzde 2300 kalori harcandığını belirtiyor. Aldığımız yağ miktarı yaktığımızdan fazla oldukça kilolarda artış kaçınılmaz bir sonuç olarak karşımıza çıkıyor. Beslenme uzmanları, bütün uyarılara rağmen hâlâ çok fazla yağ ve çok az sebze yediğimizi vurguluyor. Birçok hastalığın sebebi Ancak doktorları endişelendiren yalnızca obezite değil. Dengesiz beslenme pek çok hastalığa yol açıyor. İtalyan Sağlık Yüksek Entitüsü'nden Gino Farchi, pek çok patolojik hastalığın hayat tarzına ve alışkanlıklara bağlı olarak ortaya çıktığını belirtiyor. Bu etkenlerin en önemlilerinden biri de hiç şüphe yok ki beslenme. Gine Farchi, Avrupa'da beslenme alışkanlıkları ve hareketsizliğin tümör oluşumlarının yüzde 30 ila 40'ına, kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin en az üçte birine, diyabete, kemik erimesine ve buna bağlı olarak kırıklara neden olduğunu kaydediyor. Dengeli beslenmenin temel kuralları Uzmanların dengeli beslenme için öngördükleri temel kurallar ise şöyle: ¥ Yağlardan alınan enerji, toplam kalori miktarının yüzde 30'unu geçmemeli; doymuş yağ oranı ise en fazla yüzde 10 olmalı. ¥ Karbonhidratlardan alınan enerji miktarı yüzde 55'in üzerinde olmalı; şekerlerden alınan enerji ise en fazla yüzde 10'unu oluşturmalı. ¥ Proteinlerden alınan enerjinin oranıysa yüzde 10-15 seviyesinde seyretmeli. ¥ Günlük meyve-sebze tüketimi en az 400 gram olmalı. ¥ Her gün en az 25 gr lif alınmalı. ¥ Günlük tuz tüketimi 6 gramı aşmamalı. En iyi egzersiz yürüyüş Yürümek, vücut için en doğal ilaç olduğu gibi en doğal egsersizdir. Uzmanlara göre; 30'lu yaşlardan sonra sık sık yürüyüş yapmak birçok hastalığı da önlüyor. 40'lı yaşlardan itibaren düzenli bir biçimde yürümek ise, özellikle kalp hastalığı riskini yüzde 50 oranında azaltıyor. Kilo vermek ve formda kalmak için yaptığınız egzersizlerden sonuç almanız, bunları düzenli ve kesintisiz periyotlar halinde yapmakla mümkün. Orta yaşlı kadın üzerinde yapılan araştırmada, 30 dakika kesintisiz ve seri halde yapılan bir yürüyüşün, gün içine dağılmış üç tane 10'ar dakikalık yürüyüşten çok daha fazla kalori yaktığı belirlenmiş. Aradaki fark da yılda yaklaşık 2-5 kg vermenizi sağlayacak kadar da önemli! Günlük yapılması gereken egzersiz miktarı üzerine ise farklı görüşler var. Ancak, özellikle fazla aktif olmayan kişiler için, ne kadar hareket edilse kârdır düşüncesi ana kural olmalıdır. Mutfaktaki güzellik Saçlara kış desteği Kış aylarında, özenle koruduğumuz saçların yine de yıprandığını hepimiz biliyoruz: Saçlar kar, yağmur, soğuk ve rüzgar dış etkiler yüzünden matlaşıyor, parlaklığını ve sağlıklı görünümünü kaybediyor. Özellikle banyo ve sonrasında kullanılan şampuan ve kremler, saçlarınızın özelliğine uygun değilse yıpranma daha fazla oluyor. Kışın hasar gören ve canlılığını kaybeden saçlarınızı aşağıdaki ürünlerle tedavi edebilir, hatta hasar görmesini önleyebilirsiniz: ZEYTİNYAĞI: Yatmadan önce saçınızı yıkayıp iyice durulayın. Saç diplerine zeytinyağı ile masaj yapın. En az iki hafta yapacağınız bu kür sayesinde saç dipleriniz güçlenecek, saçlarınız parlak ve canlı bir görünüme kavuşacak FESLEĞEN: 75 gr. çiçekli fesleğen bitkisini toz haline getirip, 500 ml. kaynar suya atarak haşlayın. 20 dakika demleyip süzdükten sonra saçlarınızı bu çayla haftada 2 gün yıkayın. Saçlarınızda kırılmalar varsa şu formülü uygulayabilirsiniz: Özellikle dalgalı, kıvırcık saçlar için uygun olan bu formül, 4 ml. gülyağı, 32 ml. bademyağı, 32 ml. hintyağı ve 32 ml. zeytinyağından oluşuyor. Karışımı yatmadan önce saç diplerine masaj yaparak sürün. Sonra pamuklu bir bez ile başınızı bağlayın. Sabah yıkayın. Her ay 3 gün arka arkaya işlemi uygulayın. Kadınların bir günde alması gereken ortalama kalori miktarı: 1500 KALORİ Günlük olarak almanız gereken 1500 kaloriyi şu şekilde bölebilirsiniz: ¥ Kahvaltı için 300 kalori ¥ Sabah ve öğle yemekleri arasında 100 kalorilik atıştırın ¥ Öğle yemeği için 400 kalori alın ¥ Öğle ve akşam arasında 200 kalorilik yiyecek atıştırın ¥ Akşam yemeği için 500 kalori alın Hastalıklar ve çareleriUyuklama ve kanın koyulaşması Bazı hastalıklar kanın koyulaşmasına ve yarı katı (pıhtı) haline gelmesine sebep olur. Kan bu şekilde koyulaşınca, damarlarda dolaşması zorlaşır. Bu da damar sertliği gibi rahatsızlıkların oluşmasına yol açar. Rahatsızlığın boyutları giderek, felç, beyin kanaması ve kalp krizine kadar uzayabilir. Kanı koyulaştığı zaman insanlarda; uyuklama, el ve ayaklarda sürekli üşüme, cinsel isteksizlik, çok uyuma, unutkanlık, zihin faaliyetlerinde azalma ve sürekli bir ağırlık gibi rahatsızlıklar görülür. Kanı sulandırmak için aşağıdaki formüllerden faydalanılabilir. ¥ Dört bardak suya 4-5 tutam kuşkonmaz konur. Kaynatıldıktan sonra süzülür. İçine 2 çay bardağı toz şeker konup, hafif ateşte 5-10 dakika ısıtılır. Sonra süzülüp bir şişede saklanır. Günde 3 defa, yarım kahve fincanı veya yarım çay bardağı içilir. ¥ Bir litre suya, bir baş kereviz ile bir tane pırasa ince ince doğranır. 5 dakika kaynatıldıktan sonra yarım saat kadar bekleyip süzülür. Suyuna bir tatlı kaşığı tereyağı, bir tatlı kaşığı limon suyu ve bir çay kaşığı tuz konup karıştırılır. Sabah, akşam aç karına birer su bardağı içilir. Hangi yaşta, hangi vitamin alınmalı Düzenli ve dengeli beslenerek gençliğinizi uzun süre koruyabilirsiniz. Bunun için tükettiğiniz yiyeceklere büyük bir özen göstermelisiniz. Vitamin ve mineraller açısından zengin olan sebze, meyve ve tahıl ürünlerini hayatınızın her döneminde sofranızdan eksik etmemelisinz. ¥ 20 yaş: Bu yaşta özellikle yer fıstığı, ayçiçeği, yeşil yapraklı sebzeler, kurutulmuş meyveler gibi demir açısından zengin besinlere ağırlık vermelisiniz. ¥ 30 yaş: Kemiklerinizi güçlendirmek için kalsiyum açısından zengin olan besinler çok önemlidir. Ayrıca günde 18 gr. lif almalı ve 10 bardak su içmelisiniz. ¥ 40 yaş: Bitkisel yağlar cilt sağlığı için birebir. Zeytinyağını yemeklerinizden ve salatalarınızdan eksik etmeyin. Ayrıca, C ve E vitamini açısından zengin meyve ve sebzeler de vazgeçilmezler arasında olsun. ¥ 50 yaş: Demir, folik asit ve B12 vitamini içeren vitamin hapları almalı, C vitamini içeren besinlere yönelmelisiniz.