Sağlık kaynağı ŞEFTALİ

A -
A +

Yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biri olan şeftali, değişik kokusu ve hoş lezzetinin yanı sıra, tam bir sağlık kaynağıdır. Çünkü A, B, C vitaminleri ile su, madensel tuzlar ve şeker açısından son derece zengindir. Şeftalinin en büyük özelliği kadifemsi kabuğudur. Fakat bu tüylü kabuktan hoşlanmayanlar için nektarin adı verilen tüysüz bir çeşidi de vardır. Şeftali satın alırken özellikle kokulu olanını seçmek gerekir. Olgunlaşmış olduğunu, renginden ve yumuşaklığından kolayca anlayabilirsiniz. Olgunlaşmamış şeftaliler, 1-2 gün folyo veya kesekağıdı içinde saklanırsa, olgunlaşması sağlanabilir. Şeftalinin faydalarına gelince: Çiçekleri kabızlığı giderir ve bağırsak solucanlarını düşürür. Meyvesi hazmı kolaylaştırır. İdrar yollarını temizler. Bol miktarda idrar söktürür. Uykusuzluğa ve yorgunluğa iyi gelir. Vücudu zehirli maddelerden temizler. Susuzluğu giderir ve vücuda serinlik verir. Basur memelerinden doğan şikayetleri giderir. Safra kesesi ve böbrekler için faydalıdır. Felce karşı bol sebze ve meyve Her gün düzenli ve bol sebze-meyve tüketen kişilerin felç geçirme riskleri, yemeyenlere oranla yüzde 30 azalıyor. Harvard Üniversitesi Halk Sağlığı bölümünde Kaumadi Joshipura başkanlığında yürütülen araştırmalar, özellkle karnabahar, lahana, marul, Brüksel lahanası gibi yeşil yapraklı sebzelerin ve meyve sularının felçlere karşı etkili olduğu gerçeğini ortaya çıkardı. Evet, hergün düzenli bir şekilde sürdürülen sebze ve meyve tüketimi, felç riskini azaltıyor. Kaumadi Joshipura, meyve ve sebzelerdeki vitaminlerin kanın koyulaşmasını ve pıhtılaşmasını önlediğini, sonucunda da felç riskini azalttığını söyledi. Uzmanlar, günde ortalama beş porsiyon civarında sebze-meyve tüketen kişilerin, daha az sebze ve meyve yiyenlere göre felç geçirme risklerinin yüzde 30 daha az olduğunu açıkladılar. Brüksel lahanası ve karnabahar gibi bitkilerin günde altı defa yenmesi felç riskini yüzde 29, düzenli olarak meyve suyu içilmesi de bu riski yüzde 35 azaltıyor. Basura şeftali çekirdeği Halk arasında 'basur' olarak bilinen "hemoroid"in tedavisi için hem ucuz hem de kolay bir yol: Şeftali çekirdeği. İçinde bulunduğumuz şu günlerde bol miktarda bulabileceğiniz şeftalinin çekirdekleri, basur için etkili bir şifa kaynağı. Çekirdekleri kırıp her sabah aç karnına 2-3 tane yendiği zaman basur için büyük fayda sağlıyor. Bu tedaviye 3-4 hafta devam etmek gerekiyor. Kullananlar, bu tedavi yoluyla yüzde 90 başarı sağlandığını belirtiyorlar. Kuru saçların en iyi ilacı bademyağı ve zeytinyağı Kuru ve çabuk kırılan saçların bakımı oldukça zordur. Eğer yeterli bakım yapılmazsa kuru saçlar, iyice sertleşir ve canlı görünümünü kaybederek matlaşır. Ancak bademyağı ve zeytinyağı ile kolayca hazırlayıp uygulayabileceğiniz formüllerle kuru saçlarınızı canlandırabilirsiniz. İşte formüller: ø 10 çorba kaşığı saf zeytinyağı, 10 çorba kaşığı bademyağı ve 5 çorba kaşığı beyaz ispirtoyu karıştırarak iyice çalkalayın. Her akşam yatmadan saç diplerini bu karışımla ovun ve ılık bir havlu ile sarıp yatın. Sabahleyin bol ılık su ve kükürtlü sabunla yıkayın. ø 5 çorba kaşığı zeytinyağının içine bir adet çiğ yumurtanın sarısını iyice karıştırın. Sonra bununla saçınızı ve diplerini ovun. Yarım saat bekleyin. Bol ılık suyla kükürtlü sabunla saçınızı iyice yıkayın. 100 gram şeftalinin besin değeri Enerji 38 cal. Yağ 0.1 gr. Karbonhid. 9.7 gr. Protein 0.6 gr. A vitamini 1330 iu. B 1 vitamini 0.02 mg. B 2 vitamini 0.05 mg. B 3 vitamini 1 mg. C vitamini 7 mg. Potasyum 202 mg. Fosfor 19 mg.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.