Şimdi enginar zamanı

A -
A +

Sağlığımız açısından kıymetini bilemediğimiz gıda maddelerinden biri de enginar... Şu günlerde bol miktarda bulabileceğimiz enginar, özellikle karaciğer için tam bir şifa kaynağı. Ayrıca kandaki üre ve kolesterolü düşüren, vücuttaki şeker miktarını ayarlayan, damar sertliği ve kalp hastalıklarını önleyen mükemmel bir sebze... Ve hiçbir sebze, mineral bolluğu bakımından enginarla yarış edemez. Bol miktarda fiber, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve demirden başka, A, B1 ve C vitaminleri içermektedir. Kansere karşı Enginarın içinde bulunan "silymarin" maddesinin, hücrelerin hasar görmesini engellediğine de işaret eden araştırmacılar, ayrıca "silymarin" maddesinin, prostat, meme ve rahim ağzı kanserini önleme konusunda da etkili olduğunu belirtti. Bu konuda yapılan açıklamada; mineraller yönünden zengin olan enginarı bol miktarda tüketenlerin, bulundukları yaşın daha altında gösterdikleri de belirtildi. Her derde deva Enginarın yukarıda saydığımız faydalarından başka yararları da var. İşte bunlardan bazıları: * Bedeni ve ruhi bitkinliği giderir, zindelik sağlar. * Böbreklerdeki kumların dökülmesine yardımcı olur. * Sarılık hastalığının tedavisinde kullanılır. * Safra hastalıklarının çabuk geçmesini sağlar. * Mide ve bağırsakları temizler, ishali keser. * Romatizmal ağrıları geçirir. 100 gr enginarın içinde bulunan besin değerleri Kalori 53 Protein 3 gr Karbonhidrat 7,8 gr Kolesterol 0 Yağ 0,2 gr Selüloz 1,5 gr Fosfor 70 mgr Kalsiyum 55 mgr Demir 0,8 mgr Sodyum 4,5 mgr Potasyum 118 mgr Magnezyum 30 mgr Ayrıca bol miktarda A, B1 ve C vitamini içerir. Hapı bile yapıldı Türk mutfağında özel bir yeri olan enginar, yüzyıllardan beri faydalı bir besin maddesi olarak bilinmektedir. Lokman Hakîm diyor ki: "Sağlık için senede hiç değilse bir kez enginar yemeli..." Eskiden beri halk arasında, senede 60 adet enginar tüketildiğinde vücudu tüm hastalıklardan koruyacağına inanılırmış. Enginarın yararı, ilk defa bir Japon uzman tarafından 1940 yılında bilimsel olarak da ispatlanmş, Japon uzman yaptığı araştırmasında, enginarın kandaki kolesterol oranını düşürdüğünü tespit etmiş. Ayrıca bu araştırmada enginarın, safra kesesinin karaciğer tarafından harekete geçirilmesini sağladığı ve sindirim sistemine de iyi geldiği ortaya çıkarılmış. Fransız bilim adamları 1969 yılında enginar suyunu, karaciğer ve böbrek hastalıklarının tedavisi için kullanıp, başarılı sonuçlara ulaşmışlar. Enginarın içerdiği 'Cynari' adlı maddeyle, 'enginar hapları' yapılmş ve bu haplar kandaki kolesterol oranını düşürmek için kullanılmaya başlanılmış. Baş ağrısının ilacı: FESLEĞEN CHICAGO - Amerikalı bilim adamları, fesleğenin ağrılara karşı aspirin ve ibuprofen kadar etkili olduğunu bildirdiler. Fesleğenin yapraklarında ve dallarında eugenol bulunduğu ve bu maddenin baş ağrısına ve eklem yerlerindeki ağrılara iyi geldiği kaydedildi. Gıda konusundaki araştırmaları internet üzerinden yayınlayan Real Age grubu, fesleğenin aynı zamanda iltihap oluşmasını önlediğini de bildirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.