SUMAK, vücuttaki toksinleri temizliyor

A -
A +

Türk mutfaklarında özellikle salata, piyaz, et ve sebze yemeklerinde baharat olarak kullanılan sumak, aynı zamanda insan sağlığı için de son derece yararlı bir besin maddesidir. Bu harika bitki, ateş düşürücü ve hazmı kolaylaştırıcı özelliğinin yanı sıra vücudumuzda biriken toksinlerin dışarı atılmasını da sağlıyor. Yemeklere ekşimsi bir lezzet katan, koyu kırmızı renkli pul biber görünümündeki sumakın yaprak ve kabukları antiseptik olarak deri hastalıklarında, akıntılı yaralarda, ayak terlemelerinde, çıban ve diş eti rahatsızlıklarında son derece yararlıdır. Sumaktan özellikle kan kesici, mide ekşimelerini giderici, ateş düşürücü, tükürük salgısını artırıcı ve bağırsak düzenleyici olarak istifade edilebilir. Sağlığımız için son derece yararlı Kan şekerini de düşüren sumak, aynı zamanda iştah açıcı ve antiseptik (mikrop kırıcı) bir baharattır. Susadıkça sumak ekşisi içmek de susuzluğu giderir. Karaciğerleri hassas olanlar, yemeklere, etlere kırmızı acı biber yerine sumak kullanabilirler. Yemeklere sumak, iştahsızlık için de birebirdir. Sağlık açısından tehlikesiz ve etkili bir drogdur. Çay gibi kaynatılarak içilebileceği gibi boğaz ve diş eti hastalıklarında gargara da yapılabilir. Kaynatılıp suyuyla sivilce ve çıbanlara pansuman yapmak da çok yararlıdır. Sumak suyunu balla tadlandırıp gargara yapmak ağız içi yaralar için, yemeklerden yarım saat kadar önce içmek de basur için çok faydalıdır. Migrene; defne yaprağı, oğulotu ve fesleğen Genellikle başın ve yüzün yarısını kaplayan, bazen dayanılamayacak kadar şiddetli ağrı yapan migren, hormon dengesizliği beyin çevresindeki damarların zarar görmesi, genler, aylık hormonal değişimler, parlak ışık ve uyku saatlerindeki dengesizlik gibi sebeplerden kaynaklanmaktadır. Migren, herhangi bir hastalığın habercisi olabildiği gibi, belirli bir sebebi olmadan da görülebilir. Başın yarısında zonklamalar, bulantı ve bazen kusma görülür. Migren ağrısı sonrasında bazı kişiler konuşmakta bile güçlük çekerler. Migren tedavisi için aşağıdaki formülden yararlanabilirsiniz: 2 su bardağı ölçüsünde kaynak suyun içine, birer tatlı kaşığı hafif ezdirilmiş defne yaprağı, oğulotu ve fesleğen koyarak 15 dakika demleyin. Süzdükten sonra ılık olarak yudum yudum ve yavaş yavaş için. Şeker hastalığı olmayanlar bunu bir kaşık bal ile tatlandırabilirler. Günde 2-3 bardak içebilirsiniz. Ancak düzenli olarak en az 1 ay devam etmelisiniz. Gün içerisinde çay kahve yerine adaçayı, ıhlamur, oğulotu bitki çayları içilmesi faydalıdır. Çay, kahve, sigara ve alkolden uzak durulmalıdır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.