Yoğurdun faydaları keşfedilmekle bitmiyor. Son olarak; yoğurdu oluşturan yararlı bakterilerin, antitümör maddeler üreterek, kanserin oluşumunu ve gelişimini önlediği tesbit edildi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hayri Coşkun, yoğurdun, bünyesindeki besin değeri yüksek proteinler, yağlar, vitaminlerle insan vücudunda kemik ve diş gelişimi için gerekli kalsiyum gibi elementler sayesinde beslenmede önemli katkısı olan bir gıda maddesi olduğunu belirtiyor. Yoğurdun besleyici özelliğinin yanında, ilaç gibi, birtakım hastalıkları tedavi edici özellikleri bulunduğunu da belirten Coşkun, şunları söylüyor: "Yoğurdu oluşturan yararlı bakteriler, antitümör maddeler üreterek, insanlarda kanserin oluşumunu ve gelişimini önlüyor. Yoğurda ekşiliği veren asidin ve yine yoğurt mayasındaki bakterilerin ürettikleri antibiyotik maddeler, insanlarda hastalığa yolaçan birçok zararlı mikrobun faaliyetini durduruyor. Antibiyotik tedavisi gören hastaların, bağırsaklarında doğal dengenin bozulduğu bilinmektedir. İşte bu bozulan denge, yoğurt tüketimi ile düzene giriyor." Yoğurdun, kan kolesterol seviyesini düşürdüğünü de bildiren Coşkun, "Radyasyonun sağlığa zararlı etkisi yoğurtla tedavi edilebilmektedir. Ayrıca yoğurt, insan bünyesini bazı önemli hastalıklardan korunmak için muhafız görevi üstlenmektedir" diyor Her gün yemek lâzım Yoğurdu normal öğünlerde diğer yemeklerle birlikte veya öğün aralarında yiyebilirsiniz. Ama mutlaka her gün düzenli olarak tüketilmesi tavsiye ediliyor. Öğün aralarında yemeyi tercih ediyorsanız meyve, salata ya da çiğ sebzeler eşliğinde yiyebilirsiniz. Böylece günlük vitamin ihtiyacınızın büyük bir bölümü karşılanmış olur. İsterseniz yoğurdun içine küçük parçalar halinde meyveler katarak da yiyebilirsiniz. Sütün içindeki şekeri laktik asite dönüştürdüğü için yoğurdun kalorisi son derece düşüktür. Bu sebeple diyet sofralarının vazgeçilmez gıdasıdır. Ayrıca süt şekerinin yol açtığı bağırsak problemleri nedeniyle süt içemeyen çocuklara süt yerine yoğurt verilir. Müthiş sağlıklı olmanın bir diğer yolu da sarımsaklı yoğurt yemektir. Yedi tür antibiyotik içeren sarımsak ile sağlıklı ve dinç yaşamanın sırrı olan yoğurdun beraberliği, bağışıklık sisteminizi güçlü kılacaktır. Ve yoğurt sizi çağın birçok hastalıklarından koruyacaktır. Yoğurt konusunda son bir hatırlatma: İçerdiği yararlı bakterileri koruyabilmesi için yoğurdun buzdolabında muhafaza edilmesi gerekiyor. Her derde deva Modern çağın moda hastalıkları olarak kabul edilen kolit, alerji, osteoporoz, hazımsızlık, hipertansiyona yol açan kötü kolesterol ile kalp-damar hastalıklarına karşı güçlü bir koruyucu olduğu daha önce ıspatlanan yoğurt, özellikle A, B ve E vitaminleriyle mineral tuzlar, kalsiyum, fosfor ve magnezyum açısından son derece zengin bir gıda maddesidir. Günde 125 gr yoğurt tüketimi hazımsızlık, mide ve bağırsak rahatsızlıklarını önlüyor. Cildi pürüzsüz hale getiriyor, saçlara parlaklık kazandırıyor, cilt güzellik maskelerinde kullanılıyor. İçerdiği yüksek dozda kalsiyum sayesinde menopoz döneminin tehlikeli hastalığı osteoporoza karşı güvenli bir koruyucudur. Özellikle sinir sistemi için uyarıcı ve dinlendirici özelliğe sahip olan yoğurt, yaşlılar için vazgeçilmez bir yiyecek olarak tavsiye ediliyor. Bir kase yoğurt, vücudu çeşitli hastalıklara karşı koruduğu gibi, direnme gücünü de artırıyor. Ayrıca yoğurt, kemik için gerekli kalsiyumun ana kaynağıdır. Bir günlük kalsiyum ihtiyacınız için bir kase yoğurt yemeniz yeterlidir. Bu miktarda yoğurt 150-400 miligram arasında kalsiyum içerir. Eğer kilo probleminiz varsa, kaymağı alınmış yağsız yoğurdu tercih etmeniz gerekiyor. Canlı saçlar için kekik süspansiyonu Kadınlar için bakımlı ve canlı saçlar, güzel görünmenin vazgeçilmez parçalarından biri olarak kabul edilmektedir. Ancak havaların çok değişken olduğu gülerde saç bakımı oldukça zordur. Ayrıca saçlarımızın parlak ve güzel görünmeleri beden ve ruh sağlığımızla doğru orantılıdır. Özellikle yanlış beslenme, güneş ışınları, soğuk ve yağışlar, hava kirliliği, aşırı stres ve aşırı hareketsizlik saç güzelliğini olumsuz etkileyen faktörlerdir. Bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için, kekikle hazırlayacağınız süspansiyonlardan istifade edebilirsiniz. Üstelik hazırlanması son derece kolay: 4 bardak suya bir tutam kekik koyarak 10 dakika kaynatın. Bu karışıma bulabilirseniz bir tutam sedir ağacı (sarı katran ağacı) yaprağı da katarsanız daha iyi olur. Kaynama işlemi tamamlandıktan sonra ince bir tülbentten süzün. İçine bir çay bardağı limon suyu ilave edin. İşte size harika bir saç bakım süspansiyonu. Saç diplerinizi ovarak bu suyla yıkayın. Bunu haftada iki defa tekrarlayabilirsiniz. Soya meme kanseri riskini düşürüyor Soya fasulyesinden elde edilen ürünleri kullanan kadınlarda meme kanseri riskinin yüzde 50 azaldığı tesbit edildi. Çin'de yapılan bir araştırmada bilim adamları küçük yaşlarda başlayan soyalı gıdalarla beslenmenin meme kanseri riskini düşürdüğünü belirlediler. Amerikan Kalp Birliği de soya ile beslenenlerin kolesterol seviyelerin daha düşük olduğunu belirtiyor. Amerika'da soya fasulyesi, vejetaryen sandviçlerde ve bisküvilerde kullanılıyor. Hastalıklar ve çareleriKalp krizine karşı reçeteler Ölüm sebeplerinin ilk sırasında gelen kalp krizi riskini azaltmak için; sigara ve alkolden uzak durmak, sağlıklı ve dengeli beslenmek, günde en az 20 dakika ile yarım saat arasında egzersiz yapmak ve ideal kiloyu muhafaza etmek gerekiyor. Uzmanlar, sağlıklı yaşama alışkanlıklarının dikkatli bir biçimde sürdürülmesi halinde kalp krizi riskinin yüzde 80 oranında azalacağını belirtiyor. Uzmanların önemle tekrarladığı bir başka uyarı da şu: "Fast food" türü beslenme alışkanlığı kalp rahatsızlıklarına davetiye çıkarmaktadır. Ayrıca aşağıdaki reçeteler de kalp krizi riskini azaltmakta yardımcı olacaktır. * 4 bardak suya 2 tutam melissa (oğul otu) konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Elde edilen suya 1 bardak yeni sıkılmış limon suyu ilave edilir. Serin bir yerde muhafaza edilen bu karışımdan günde 3 defa birer kahve fincanı içilir. * Hergün bir küçük kahve fincanı taze maydanoz suyu içmek çok faydalıdır. İyice yıkayıp ezerek maydanozun suyunu çıkarabilirsiniz. * 4 bardak suya; 1 tane orta boyda kereviz ve 1 tane doğranmış pırasa konup, kaynatılır. 15 dakika bekletilip, süzülür. Suyuna 1 çorba kaşığı taze tereyağı, 1 kahve kaşığı sofra tuzu ve 1 su bardağı taze sıkılmış limonsuyu konur. Yarısı öğle, yarısı da akşam yemeğinden sonra içilir. * 4 bardak suya; 4 tane marul yaprağı doğranır. Yarım saat kaynatıldıktan sonra süzülür. Suyuna, 2 çorba kaşığı toz şeker konur. Yatmadan 15 dakika önce, 1 su bardağı içilir. * 4 bardak kaynak suya; 1 çorba kaşığı kuru ve ufalanmış kara ısırgan yaprağı konur. 5 dakika bekletildikten sonra süzülür. Suyuna, 2 çorba kaşığı toz şeker konup, eritilir. Öğle yemeğinden sonra ve yatmadan 15 dakika önce, birer çay bardağı içilir. * 1 çay bardağı sıcak suya; yarım kahve kaşığı dövülmüş anason konur. 15 dakika bekletildikten sonra süzülüp, içilir. Aynı işlem, her yemekten sonra tekrarlanır. Kanı sulandırmak için harika formül Kanı koyulaştığı zaman insanlarda; uyuklama, el ve ayaklarda sürekil üşüme, çok uyuma, unutkanlık, zihin faaliyetlerinde azalma ve sürekli bir ağırlık gibi rahatsızlıklar görülür. Kanı sulandırmak için aşağıdaki formülden faydalanılabilir: * Bir litre suya, bir baş kereviz ile bir tane pırasa ince ince doğranır. 5 dakika kaynatıldıktan sonra yarım saat kadar bekleyip süzülür. Suyuna bir tatlı kaşığı tereyağı, bir tatlı kaşığı limon suyu ve bir çay kaşığı tuz konup karıştırılır. Sabah, akşam aç karına birer su bardağı içilir.