3 sandık konusu

A -
A +

Üç sandık meselesi Ankara'nın en sıcak gündem maddesi haline geldi. AK Parti'nin 2014 yılında belediye ve köşk seçimlerinin yanısıra Anayasa referandumunu içeren formülüne bütün partiler bir ağızdan " Biz hazırız" karşılığını verdiler. Gerçekten hazırlar mı? Çok sanmıyorum ama hiçbir siyasi parti " Ben seçime hazır değilim" demez. Mahalli seçimler 2014'ün Mart ayında, cumhurbaşkanlığı seçimi de aynı yılın Ağustos ayında yapılacak. İktidar partisi dahil tüm siyasi partilerin millete yeni bir Anayasa yapma sözü var. Bu anayasa her halükarda referanduma sunulacak. AK Parti bunun için de en uygun tarihin Kasım 2014 olduğunu söylüyor. 

Meclis Başkanının inisiyatifiyle devam eden yeni Anayasa çalışmasının uzlaşma ile sonuçlanması pek mümkün görünmüyor: Böyle bir durumda İktidar partisinin önünde iki aşamalı bir yol haritası var. Önce kendi hazırladıkları yeni anayasa taslağını meclise sunup 330'u bulurlarsa referanduma götürecekler. Bu girişimde başarılı olamazlar ise değişmesi elzem olan maddeleri içeren bir anayasa değişiklik paketini meclisten geçirmeye çalışacaklardır. Bundan da sonuç alamazlar ise dönüp millete  " Biz üzerimize düşeni yaptık ama Muhalefet engel oldu. Sayımız yetmedi" diyecekler.
Baharda yapılacak yerel seçimler için ocak2014'den itibaren düğmeye basılacaktır. Mahalli seçim süreci Nisan sonunda tamamlanacak, Türkiye 1-2 ay sonra cumhurbaşkanlığı seçim sürecine girecektir. "Yeni Anayasa TBMM'den 367 oyla da geçse referanduma sunulacak" diyor İktidar partisi. Eğer 330 oyla yani anayasayı meclisten geçilebilirse 2014 Kasımında referandum yapmak zor olmayacaktır. Çözüm süreci planlandığı gibi giderse TBMM 2013 sonuna kadar insan hakları ile ilgili düzenlemeleri içeren bir dizi reformu gerçekleştirecektir. 
Türkiye'nin 2014 yılı planlamasını etkileyecek iki olay var: Biri çözüm süreci diğeri komşumuz Suriye'deki gelişmelerin bize olabilecek etkileri. Çözüm süreci konusunda şahsen çok bir endişe taşımıyorum. Ama Suriye'deki gelişmeler ve Batının bu ülkede yaşanan vahşete kayıtsızlığı-ilgisizliği, bundan cesaret alan Esad'ın konuyu bir mezhep kavgasına dönüştürme ve bu kavgaya çevre ülkeleri de bulaştırma gayreti beni ürkütüyor. Türkiye'nin Suriye konusunda her alanda tedbir alması gerekiyor.
2014 yılı seçim yılı olacak. Yeni anayasa için TBBM'nin Aralık 2013'e kadar 6 aylık süresi var. 2014'de de 3-4 aylık zamanı olacak. Umarım başarırlar. Başaramazlar ise Türkiye 2023 vizyonuna bu anayasa ile ulaşamaz.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.