Yunanistan "jest" yapar mı?

A -
A +
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın Yunanistan ziyareti vesilesiyle Atina'dayız. Atina sokakları sakin. Ekonomik kriz Yunanistan'ın üzerinden silindir gibi geçmiş. Bu krizin izlerini her alanda görmek mümkün. Krizin etkilemediği tek alan ise savunma harcamaları. Silahlanmaya devam ediyorlar, Allah akıl versin! Yunanistan hem AB hem de NATO üyesi. Türkiye de AB'ye girmeye çalışıyor ve o da NATO üyesi. Türkiye'den hâlâ tehdit bekliyor olmaları çok komik. 
1 Ocak 2014'te AB dönem başkanlığını üstlenecek olan Yunanistan'dan, Türkiye yeni başlıklar açmasını umut ediyor. Yunanistan, Türkiye'nin AB üyeliğine hep sıcak baktı bugüne kadar. Egemen Bey, Atina'da dışişleri Bakan vekili, savunma ve turizm bakanlarıyla azınlıklardan sorumlu başbakan yardımcısı ile görüştü. Yunanistan'ın AB dönem başkanlığında hangi fasıllar açılabilir? Türkiye'nin ilerleme süreci ile ilgili son durum nedir? Egemen Bey, bu konularda muhataplarını bilgilendirmiş. Baş Müzakereci Bağış'ın, Yunan muhataplarıyla iyi bir diyaloğu olduğunu gördüm. Bu ikili dostluklar-ilişkiler karşılıklı güven duygusunu güçlendiriyor. Bu yolla birçok sorun daha kolay aşılabiliyor.
Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde eskiye oranla iyileşmeler var. PKK ve özellikle DHKP-C terör örgütleri için artık Yunanistan eskisi kadar rahat bir yer değil. Ruhban Okulu meselesini Yunanistanlılar, ikili değil uluslararası bir sorun olarak görüyorlar. Egemen Bey, "Ruhban Okulunun açılması için Türkiye'yi teşvik edecek bazı adımları da siz atın" demiş. Azınlıklar konusunda Türkiye'nin bugüne kadar attığı cesur adımları sıralamış. Dört Yunan başbakanının, Başbakan Erdoğan'a, 'camilerin açılması için' verdiği sözü hatırlatıp, "hiç olmazsa o sözleri yerine getirin" demiş. Atina gibi dünyanın dört bir yanından turist çeken bir başkentte, açık cami ve Müslüman mezarlığı yok. Selanik'in göbeğinde çok ufak restorasyonlarla hizmete açılabilecek iki tane tarihî cami var ve bu iki cami de kapalı. Bu iki tarihî camiyi açacaklarına yeni bir cami yapmak için güya ihaleye çıkıyorlarmış!  Bakan Bağış, Yunanlı mevkidaşlarına, "Hiç olmazsa Yunanistan'a tatil için gelen zengin Müslümanların cumaya gidebilecekleri bir cami açın da turizme katkınız olsun" demiş.
Batı Trakya Türklerinin kültür-eğitim ve inanç özgürlüğünün kısıtlanması AB üyesi ve büyük bir medeniyetin beşiği olan Yunanistan'a yakışmıyor gerçekten. Bakan Bağış, "Biz azınlıklar konusunda bu kadar adım atmışken Yunanistan'dan ufak jestler beklemek hakkımız" diyor. Egemen Beyin çok önemli bir tespiti var: "İki ülke ilişkilerinde en büyük sorun cesaret eksikliğidir. Bu kısır döngüden kurtulmak için cesur bir paradigma değişikliğine ihtiyaç var" diyor. Haksız da değil. Ama bunun için güçlü hükümetlere ihtiyaç var.
Atina'dan sonra Selanik'e geldik. Atatürk Evini ziyaret ettik. Başbakanın talimatıyla gerçekleştirilen restorasyon harika olmuş. Buradan Gümülcine'ye, İskeçe'ye gideceğiz. Soydaşlarımızla ve onların kanaat önderleriyle buluşacağız. Yunanistan derin devleti hâlâ varlığını sürdürüyor. Türkiye ve Yunanistan, bu derin devlet belalarından kurtulabildikleri gün herhalde problemlerini daha kolay çözebilirler...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.