Ramazan sebebiyle tatil planlarını ağustos ayına erteleyenler bayramı fırsat bilip sahil kentlerini ve otelleri doldurdu. Ancak bütün yılın yorgunluğunu atmak için denize koşanları kötü sürprizler bekliyor olabilir. Tatilde keyfinizin kaçmaması için güneşlenirken cildinizi koruduğunuz gibi, akıllı telefon ve tablet bilgisayarlarınızı da korumanız gerekiyor. Güneş yanıklarından korunmak için yüksek koruma içeren güneş kremi kullanmak, şapka giymek ve güneş tam tepeye yükseldiğinde gölgede oturmak gerekiyorsa veri kaybı veya kimlik hırsızlığını engellemek için de uygun bir internet güvenlik çözümü kullanmak şart. Aldığınız güvenlik önlemleri ile tatilde çalınan cihazınızın yerini belirleyebileceğiniz gibi, cihazınızda bulunan gizli bilgilerin de hırsız tarafından görülmesini engeller hatta verilerin tamamını uzaktan silebilirsiniz. Aynı şekilde e-posta güvenliğinde olduğu gibi mobil güvenlik de istenmeyen e-posta'lardan korunmak için korumanızın filtre içermesi gerekiyor. Bu durum tatilde sizi rahatsız edici promosyon mesajlarından kurtarmakla kalmaz, aynı zamanda zararlı yazılımlara karşı daha iyi bir koruma sağlar. Peki tatil yaparken acil paraya ihtiyacınız oldu. İnternet bankacılığınız varsa işiniz çok kolay. Ancak bu işlem için otel bağlantısı kullanmak istediğinizde iyi düşünün. İnternete halka açık bir kablosuz bağlantı noktasından bağlandığınızda, diğer kullanıcıların sizin veri iletişiminizi aksatmasına engel olmanın tek yolu bir VPN kullanmak.
Vatan Bilgisayar 30. yılını çalışanları ile kutladı
Vatan Bilgisayar'ın, her yıl bayramın birinci günü Türkiye'nin dört bir tarafından gelen çalışanları ile İstanbul'da gerçekleştirdiği Geleneksel Bayram Buluşması, bu yıl 30. yıl şerefine düzenlenen özel bir geceye dönüştü. Türkiye genelindeki 35 ilde bulunan 77 mağazanın çalışanları, müşterileri ve Vatan dostları, Sortie'de bir araya geldiler. 30. Yıl Ödüllerinin sahiplerini bulduğu gecede Vatan ailesi, Sertab Erener'in konseri ile doyasıya eğlendi. Gecenin açılış konuşmasını yapan Vatan Bilgisayar Genel Müdürü Hasan Vatan, "Vatan Bilgisayar'ın bugün Türkiye'de elde ettiği başarıda hepinizin emeği var. Vatan mevzubahis ise geri kalan teferruattır" dedi.
Haftanın Uygulaması
Gizli numarayı buluyor
CIA, rehberinizde olmayan ancak sizi arayanların kimliklerini tespit etmenizi sağlıyor. Uygulama, telefon çaldığı sırada ve cevapsız çağrılardan sonra rehberlerden hem kişi hem de firmaları tarayarak, çağrının kimden geldiğini anında gösteriyor.
Telefonda en hızlı akıllanan Türkiye
Worldwide Mobile Phone Tracker'ın (IDC) araştırmalarına göre 2012'nin ikinci çeyreğinde dünyada 156 milyon adet olarak gerçekleşen akıllı telefon satışları; bu yılın aynı döneminde yüzde 52,3 artarak 237,9 milyona çıktı. Toplam mobil telefon satış oranlarının yaklaşık 9 katına denk gelen bu büyüme sonrası, mobil telefon pazarının yüzde 55'ini akıllı telefonlar oluşturdu. Türkiye'deki akıllı telefon satışlarındaki artış ise yüzde 85 oldu. IDC'nin yayınladığı raporu değerlendiren Avea Mobil Bağlantı Direktörü Baran Yurdagül, Türkiye'de akıllı telefondaki büyüme oranının dünyadaki büyüme oranının da üstünde olduğunu söyledi. Yurdagül, 2016 yılında satılan akıllı telefon adedinin ise tüm dünyada 1 milyarı geçeceğinin tahmin edildiğini bildirdi.
Haftanın Ürünü
Alfemo teknolojiyi yatağa gizledi
Alfemo, Escuda koleksiyonu, teknolojiyi yatak odasına taşıyor. Escuda Yatak Odası takımında, şifonyer ayna gizlenmiş USB ve DVD portlara sahip LED TV ile karyolaya entegre cep telefonları, İOS ve And-roid işletim sistemleri ile uyumlu Bluetooth Sound System bulunuyor. Bütün bu sistem aynı zamanda tek bir kumanda ile kontrol edilebiliyor.
Baz istasyonları TV kadar masum
GSM Association (GSMA) Araştırma ve Sürdürülebilirlik Direktörü Dr. Jack Rowley, birçok insanın, baz istasyonlarının biyolojik etkilere sebep olabileceğine ilişkin olumsuz algıya sahip olduğuna dikkat çekerek, "Baz istasyonları TV'ler kadar masum" dedi. Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı'na katılmak için Türkiye'ye gelen Rowley, Uluslararası İyonize Olmayan Işımadan Korunma Komisyonu'nun (ICNIRP) bütün Avrupa ülkelerine tavsiye ettiği elektromanyetik alan maruziyet sınır değerinin 40Volt/metre olduğuna, Türkiye'de ise BTK'nın bu değeri korumacılık adına 10 Volt/metre olarak uyguladığını söyledi. DSÖ tarafından tavsiye edilen sınırı aşağı çekmeye gerek olmadığını ifade eden Rowley, şunları kaydetti: "DSÖ başta olmak üzere Avrupa'daki sağlık kuruluşları bu konuda pek çok araştırma yürütüyor ve bu araştırmaların sonunda hepsinin vardıkları nokta, baz istasyonlarından yayılan elektromanyetik ışınların çok düşük güçte oldukları. Dolayısıyla insanların baz istasyonlarının sağlık riski taşıdığına ilişkin düşüncelere kapılmalarına gerek yok. Baz istasyonu sinyalleri radyo ve TV vericileri ile aynı. Yani baz istasyonlarından korkmamamız için bir nedenimiz var." AA
Kulaklık pazarı gençlerle büyüdü
Türkiye'de son 1 yıl içinde kulaklık pazarı adetsel bazda yüzde 21,3 büyüdü. Toplam 1 milyon 245 bin adet kulaklık satıldı. Pazarın ciro bazındaki büyümesi yüzde 39,2 olurken, yıllık satış cirosu da 22,7 milyon TL'den 31,6 milyon TL'ye yükseldi. Kulaklık pazarında ortalama fiyat ise 26 TL seviyesinde bulunuyor. Veriler, kulaklık satın alan tüketicilerin yüzde 70'ini 18-24 yaş aralığındaki gençlerin oluşturduğunu gösteriyor.
TURKCELL SUPERONLINE
Fiber internette yarım milyon aboneye ulaştı
Turkcell Superonline 500 bin fiber internet abonesine ulaştı. Şirketin 500 bininci fiber internet abonesi olan İzmirli Ebru Tunçgenç, Turkcell Maxi IQ tablet ve Turkcell Maxi Pro5 akıllı telefon ile 1 yıl süreyle ışık hızında 1000 Mbps fiber internet hakkı kazandı. Tunçgenç'e ödülünü veren Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan, 5 yılda 1,8 milyar liraya ulaşan yatırımlar sonucunda 75 şehirde 32 bin kilometrelik fiber optik altyapı inşa ettiklerini söyledi.