İtiraf ediyorum!

A -
A +

Evet itiraf ediyorum ben ev işlerinden anlarım. Her türlü yemeği yapabilirim. Yaptığım yemekler aile fertleri tarafından hiçbir zorlama olmadan, yemek sonrası karbonat ve soda (biz Alaşehir'de sodaya 'maden suyu' diğer suya da 'yoz su' deriz) tüketimine fazla ihtiyaç duyulmadan yenir. Bugün sizlere sofraların bence olmazsa olmazı, sofranın süsü ve de mütemmim cüzü olan karışık turşu tarifi veriyorum: Turşuya girecek malzemeler pazardan itinayla seçilir. Aralarında gözden kaçmış çürük olanları varsa özenle ayıklanır. Turşuya girecek sebze ve meyvelerden mesela havuç patlıcan gibi zor olgunlaşanları önceden biraz haşlanır. Diğerleri özelliklerine göre ya çatalla delinir ya da bıçakla yarılır. Lahana benzerleri diğerleriyle mütenasip büyüklükte parçalara ayrılır. Hepsi mümkünse tertemiz yıkanmış hatta sterilize edilmiş cam bir kavanoza sıkıca bastırılarak doldurulur. Önceden hazırlanmış turşu suyu kavanoza doldurulur. Bir gece ağzı tülbentle bağlı şekilde bekletilir. Sonra uygun bir aletle malzemelerin üzerlerine bastırılarak açılan yere bir miktar daha malzeme sıkıştırılır. Mayalanmayı hızlandırmak için bir miktar şeker, beş on tane nohut, hoş koku ve lezzete katkı sağlamak üzere birkaç diş sarımsak, en üstüne bir tutam maydanoz veya kereviz yaprağı ilave edilir. Fakat turşu yapmada en önemli husus suyunun hazırlanmasıdır. Su tercihen memba veya evde mevcutsa reverse osmos çeşmeden alınır. Tuz kesinlikle tabii olmalı hatta bulunabiliyorsa kaya tuzu olmalıdır. Turşuda; içinde birçok beyazlatıcı ve nem alıcılığı önleyen yabancı maddelerin bulunduğu rafine sun'i tuz kullanılamaz. Kullanılırsa turşu malzemeleri erir, bütün emek ve masraf da boşa gider. Aynı şekilde sirke de tabii olmalı, ya evde yapılmalı ya da güvenilir, denenmiş bir firmanın sirkesi olmalıdır. En son işlem kavanozun ağzının sıkıca kapatılmasıdır. Sonra gerekli olan turşunun olgunlaşması için sabırla beklemektir. Bu arada turşu kavanozunun ara sıra alt üst edilerek kavanozun her tarafının aynı olgunluğa gelmesini sağlamak gerekir. Turşunun olgunlaştığı renginin tatlı bir sarıya dönmesinden ve de suyunun hafifçe bulanıklaşmasından anlaşılır. İşte o zaman kavanoz açılır. Afiyetle yenir. Şimdi bunun iş dünyasıyla ne alakası mı var diyorsunuz? O zaman yer darlığı sebebiyle bu konuyu çarşambaya ele alalım.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.