Karışık turşu

A -
A +

Karışık turşu kurmanın son günlerini yaşıyoruz. Tarla mahsulü biber ve salatalığı pazarlarda zor da olsa bulabilirsiniz. Lahana ve havuç henüz seralarda yetiştirilmiyor. İlla patlıcan da olsun diyorsanız işiniz zor tarladan olanını bulamazsınız, onun da seradan olanını alın. Tabiî bütün bunları alırken çürük çarık olanları ucuz diye doldurmayın torbalara, mutlaka tazelerini ve sağlamlarını seçmelisiniz. Mutfak bankosunun üzerine yığdığınız turşuluk malzemeyi bir kere daha gözden geçirin, alırken gözden kaçmış olan bereli ve çürükler varsa onları da ayıklayın çünkü turşunun kalitesini düşürürler. Sonra patlıcan, havuç ve lahanaları biraz haşlayabilirseniz iyi olur, böylece salatalık ve biberlerle aynı zamanda olgunlaşmalarını sağlarsınız. Çok iyi yıkanmış ve durulanmış bir kap lazım sonra da. Dikkatlice ayıkladığınız ve uygun şekilde parçaladığınız malzemeyi o kabın içine biraz bastırarak doldurun. Sonra da önceden hazırladığınız tuzlu ve sirkeli suyu üstüne ilave edin. İşte burası turşu kurmanın belki de en önemli safhasıdır. Eğer yanılır da içine birçok yabancı maddeler konularak beyaz ve akıcı hale getirilmiş sun'i, rafine tuz koyarsanız, bu hata bütün emeklerinizin boşa gitmesi demektir. Çünkü turşunuzun malzemeleri erir ve pelteleşir yenmez hale gelir. Mutlaka iri tuz dediğimiz tabiî tuzu, hatta mümkünse kaya tuzunu kullanmalıyız. Dahası ev yapımı sirke de bulabilirseniz muhteşem olur. Eğer turşunuzun biraz daha çabuk olmasını istiyorsanız, o zaman fermantasyonu yani mayalanmayı hızlandırmak için biraz şeker ya da nohut atabilirsiniz içine. Eh biraz da aroma istiyorsanız birkaç diş sarımsak ve kavanozun en üstüne biraz kereviz ve maydanoz koyabilirsiniz. Tuz oranını tutturmak için de hanımınızdan ya da annenizden yardım alabilirsiniz. Sonra gazı çıksın diye bir süre bekletir kavanozunun ağzını sıkıca kapatır ve turşunun olmasını sabırla beklersiniz. Anladınız tabiî bu turşuyu bir yerlere bağlayacağımı, ama köşenin hacmi yetmedi. Eh kısmet olursa çarşambaya bağlarız mevzuyu uygun bir yerlere. Bu arada belki siz bağlarsınız konuyu!..

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.