Uzun yıllardan beri konuşulan ancak bir türlü hayata geçirilemeyen "aile hekimliği" uygulaması nihayet başlatılıyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 24 Kasım 2004 tarihinde kabul edilen "Aile Hekimliği Pilot Kanunu" ile öncelikle Düzce ilimizde "aile hekimliği" sistemi başlatılacak. Bilindiği gibi, aile hekimliği sistemine geçiş, son 20 yılın bütün hükümet programında yer almış, ancak, bir türlü hayata geçirilememişti. Gecikmenin sebebi olarak bu güne kadar kaynak yetersizliği gösterilmiştir. Fakat, söz konusu kanun tasarsının görüşüldüğü sırada pratisyen hekimlerimizden gelen tepkiler göstermiştir ki, kaynak yetersizliği dışında bu sisteme karşı çıkan gruplarda vardır. Buna rağmen, gelişmiş ülkelerde uygulanan aile hekimliği sisteminin ülkemizde daha fazla geciktirilmesi söz konusu olamaz.
Pilot il Düzce
Söz konusu sistemin hayata geçirilmesi ile mevcut sağlık sistemimiz tümüyle değişecek. Şöyle ki; vatandaşlarımız hastalandıklarında ilk olarak ücretsiz hizmet veren kayıtlı oldukları aile hekimine gidecekler. Aile hekimi, gerekli görmesi halinde hastayı ilgili uzmanın bulunduğu sağlık kuruluşuna sevk edecek. Sağlık kuruluşları aile hekiminden sevkli gelmeyen hastalara katkı payı alarak bakacaklar. Ancak, acil olarak herhangi bir sağlık tesisine giden hastalardan aile hekiminden sevk yapılması istenmeyeceği gibi ücrette talep edilemeyecek.
Aile Hekimliği sistemine pilot uygulama olarak 2005 yılında Düzce ilimizden başlanarak geçilecek ve daha sonra 2006 yılında bütün yurtta yaygınlaştırılacak. Sisteme göre, 'Aile hekimliği' uygulamasına geçilen yerlerde kişilerin aile hekimine kaydı yapılacak. Kanunla belirlenen süre sonunda kişilere aile hekimlerini değiştirebilme imkanı da tanınmıştır. Her bir aile hekimi için kayıtlı kişi sayısı; en az 1000, en çok 4000 kişi olabilecektir.
Ücretsiz hizmet
Aile hekimliği hizmetleri ücretsiz olup, acil haller ve zorunlu sebepler dışında, aile hekiminin sevki olmaksızın sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat edenlerden katkı payı alınacak. Hemen belirtelim ki, aile hekimlerine verilecek hizmet bedeli vatandaşların bağlı olduğu sosyal güvenlik kuruluşundan ya da yeşil kart fonundan karşılanacak.
Aile hekimlerimizi Sağlık Bakanlığı belirleyecek ve öncelikle kendi bakanlık personelini kullanacak yetmez ise sırasıyla kamu kurum veya kuruluşlarının personelinin kendilerinin talebi ve bağlı oldukları amirin muvafakatı ile sözleşmeli olarak çalıştıracaktır. Kamudan yeteri sayıda aile hekimi ve aile sağlığı elemanı temin edilemediği hallerde de kamu görevlisi olmayanlarla da sözleşme yapılabilecektir.
Ülkemiz insanının daha etkin ve kaliteli sağlık yardımı almasını sağlayacak olan "aile hekimliği" sistemine geçiş cesaretini gösteren hükümetimizi kutluyor, hepimize hayırlı olmasını diliyorum.
Kitap tanıtımı (İşveren Rehberi)
Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlık Sigorta Müfettişleri Cahit Evcil ve Bekir Geçer tarafından kaleme alınan "Sosyal Sigorta İşlemleri İşveren Rehberi" adlı kitap Yaklaşım Yayıncılık tarafından yayınlanarak ilgililerin hizmetine sunulmuştur. Kitap, işverenlerin Sosyal Sigortalar Kurumuna karşı sorumluluk ve yükümlülüklerini yerine getirirken karşılaşılan sorunlara kısa, özlü ve pratik çözüm yolları sunmaktadır.
Öncelikle Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir meslek grubu olmak üzere, insan kaynakları yöneticilerine, avukatlara, SSK ile ilgili herkese tavsiye ediyoruz. Konuyu kendi tecrübe ve bilgi dağarcığı süzgecinden geçirerek en kolay bir şekilde anlaşılır hale getiren kitabın yazarı Sigorta Müfettişlerine teşekkürler. Kitap, Yaklaşım Yayınlarından 312-4687646 nolu telefondan veya yaklasim@yaklasim.com