Emekli çalışanın işe giriş bildirgesi hatalı verilirse maaşı durdurulur.

A -
A +

5510 sayılı Reform Yasası üç farklı sigorta statüsü ile ilgili sigorta hak ve yükümlerini düzenlemiştir. Yasal düzenleme Reform Yasasının 4'üncü maddesi birinci fıkrasının (a) (b) ve (c) bendlerinde yer aldığı için hizmet akdiyle çalışanlar yani eski SSK'lılar 4/a sigortalısı, bağımsız çalışanlar yani eski Bağ-Kur sigortalıları 4/b sigortalısı, kamu kurumlarında memur statüsünde çalışanlar ise 4/c sigortalısı olarak isimlendirilmiştir.
Reform Yasası kapsama aldığı sigortalıların niteliklerini dikkate alarak sigortalıların SGK'ya bildirilmesini de farklı esaslara bağlanmıştır. 4/a Sigortalılarının bildirim yükümlüleri işverenlerdir. Yine emekli aylığı alan sigortalılarının bildirim yükümlüleri de işverendir ve bu bildirim işveren tarafından önce emekliye mahsus destek primi kodlu sigortalı işe giriş bildirgesi ve ardından emekliye mahsus aylık prim ve hizmet belgesinin e-sigorta yoluyla internet üzerinden verilmesiyle yerine getirilir.
EMEKLİ OLDUĞUNUZU VE MAAŞ ALMA TERCİHİNİ İŞVERENE BİLDİRİN
Bir işveren yanında çalışacak emekli sigortalıların iki tercihi bulunmaktadır. Emekli sigortalı çalışmaya başladığı andan itibaren emekli maaşının kesilmesi ve hakkında tüm sigorta kolları hükümlerinin uygulanması ya da maaşının ödenmesinin devamı ve kendisi hakkında destek primi hükümlerinin uygulanması seçeneklerinden birini tercih edebilir. Bu tercih emekli tarafından doğrudan SGK'ya yapılmaz. Tercih yazılı veya sözlü olarak işverene iletilir. İşveren de emekli sigortalının talebi doğrultusunda bildirimde bulunur.
Reform Yasasının yürürlüğe girmesinden önce emekli maaşı almakta iken yeniden sigortalı bir işte çalışmaya başlayanlar hakkında uygulanacak olan sigortalılık türünün belirlenmesinde Sigorta Kolu Tercih Bildirimi isimli bir form kullanılmaktaydı. Sigortalı tarafından imzalanan sigorta kolları tercih bildirim formunda tercihini tüm sigorta kollarına tabi tutulma yönünde kullanan sigortalı hakkında tüm sigorta kolları uygulandığı için aylıkları çalışmaya başladığı tarih itibariyle durdurulmakta, tercihi sosyal güvenlik destek primi ödeme yönünde kullanan sigortalılara aylıkları ödenmekteydi. Kanunun bu hükmünün amacı, bir yandan geçim sıkıntısı çeken emekli sigortalıyı yaşlılık aylığından yoksun bırakmamaktı.
EMEKLİ OLDUĞUNUZU İŞVERENDEN SAKLAMAYIN
Sigortalı işe giriş bildirgesinin zorunlu olarak e-sigorta yoluyla verilmesiyle birlikte sigortalı işe giriş bildirgesindeki sigorta kolunun seçimi bir anlamda Sigorta Kolu Tercih Bildiriminde bulunmak anlamını taşır. Bu nedenle işverenler ya da yetki verdiği e-bildirge kullanıcıları emekli maaşı alan sigortalıya, sigorta kolu tercih bildiriminin ne olduğunu sormalı alacağı cevap doğrultusunda sigorta kolunu seçmeli, işe giriş bildirgesi verme işleminin bitiminde işe giriş bildirgesini sigortalıya imzalatmalıdır.
Emekli sigortalıya ait işe giriş bildirgesinin internetten verilmesi aşamasında SGK No alanının altına uyarı amaçlı olarak iri ve kırmızı karakterle ".......... tahsis numarası ile aylık almaktadır" ibaresi belirir. Buna rağmen işveren emekli çalışan için sigorta kolunu "8-Sosyal Güvenlik Destek Primi" yerine "0-Tüm Sigorta Kolları (zorunlu)" seçerse bildirgeyi onaylama öncesi ekrana, "mesaj: seçtiğiniz sigortalılık kodundan dolayı sigortalının SGK'dan almakta olduğu aylığı kesilecektir" uyarısı gelir. İşveren bu uyarıya rağmen sigortalı işe giriş bildirgesini onaylandığı takdirde bilgiler aynı gün saat 23.59'a kadar SGK veri bankasında saklı tutulur. İşverenin aynı gün  saat 23.59'a kadar sigortalı işe giriş bildirgesini iptal etmemesi veya sigorta kolunu düzeltmemesi halinde saat 24.00'da verilen işe giriş bildirge verme işlemi kesinleşir ve emeklinin maaşı işe girdiği tarihi takip eden aylık ödeme döneminde kesilir. Sonuç olarak emekli sigortalı hatalı verilen bildirgeden sonraki maaş alma gününde maaşının hesabına yatmadığı ve emekli maaşının kesildiği sürprizi ile karşılaşır.
HATALI İŞE GİRİŞ BİLDİRGESİ DÜZELTİLMEZSE MAAŞ BAĞLANMAZ
Emekli maaşı alan ve tercihi maaşın devamı ve destek primine tabi tutulma olmasına rağmen sehven işvereni tarafından hatalı sigorta kolu tercih edildiği ya da hatalı bildirge verildiği için emekli maaşı durdurulan sigortalıların maaşlarının durdurulduğu tarih itibariyle yeniden başlatılması diğer bir ifadeyle emekli maaşı alan sigortalının mağduriyetinin sonlandırılması mümkündür.
Sigortalı işe giriş bildirgesinde, sigorta kolunun hatalı seçildiği ve düzeltilmesi talebi bizzat işveren tarafından işlem görülen SGK il müdürlüğü/SGK merkezine yazılı olarak yapılır. Gerekli düzeltme işleminin yapılması sonrasında bu kez sigortalının da yazılı olarak emekli maaş dosyasının bulunduğu SGK il müdürlüğü/SGK merkezine başvuruda bulunmasıyla birlikte durdurulan emekli maaşı durdurulan tarih itibariyle yeniden başlatılır ve emekli sigortalı geçmişte alamadığı aylıkları takip eden ayda birikmiş olarak alır.
AKSAYAN YAPILANDIRMA TAKSİTİNİ ÖDEMEYİ UNUTMAYIN
2011 yılında 6111 sayılı Kanunla sigorta prim borç yapılandırması getirildi. Prim borcunu yapılandıran ve 18 taksit seçeneğinde bulunan işveren ve sigortalılar için son taksit ödeme süresi 30 Nisan 2014 tarihinde sona erdi. Okurlarımıza yapılandırma bozma koşulu oluşmamakla birlikte aksatılan taksitleri varsa bu taksitlerin en geç Pazartesi gününe mesai saati sonuna kadar ödenebileceğini hatırlatmak istiyorum.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.