Emeklilik öncesi hazırlık yapılması

A -
A +

Geliri ve kazancı ne olursa olsun tüm vatandaşlarımız kendini devletin güvencesi altında görmek istemektedir. Bunun sonucu emekli maaşı almak yani gelir garantisi olarak devletin güvencesi altına girmek milletimiz için ayrı bir öneme sahiptir. Bu hafta emeklilik aşamasında sorun yaşanmaması, hak kaybına uğranmaması adına emeklilik başvurusu öncesi yapılması gereken hazırlıklardan bahsetmek istiyorum.


EMEKLİ AYLIĞI BAĞLAMA SÜRESİ 20 GÜNÜN ALTINA DÜŞTÜ
Geçmiş yıllarda, ülkemizde emekli olmaya hak kazanıp yaşlılık aylığı bağlanması başvurusunda bulunan sigortalıların aylıklarının bağlanması uzun zaman almakta idi. Benim babamın aylığının bağlanması 17 ay sürmüştü. Bu olumsuzluk nedeniyle geçmişte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının ilk hedefi emekli maaşı bağlama sürelerini kısaltmaktı. Nasıl olmasın, vatandaşına 5-6 senede aylık bağlayan Bağ-Kur veya SSK doğal olarak böyle bir hedefi gerek kılardı.
Günümüzde artık aylık bağlama süreleri 20 günün altına düşmüş durumda. Hatta çok sayıda vatandaşımıza müracaat ettiği gün veya 1-2 gün sonra maaşı bağlanıyor. Dolayısıyla vatandaşlarımızın büyük bölümü müracaatta bulunduğu ayı takip eden aydan sonra emekli maaşını alabiliyor. Her ne kadar aylık bağlama süreleri 20 günün altına inmiş olsa da çeşitli nedenlerle bu süre bazen 2-3 ayı bulan veya emekli aylık talebi reddedilen vatandaşlarımız da bulunmakta.

EMEKLİLİK ÖNCESİ HAZIRLIK YAPINIZ
Çok sayıda sigortalı geçmiş yıllarda birden fazla SSK numarasına sahip olmuştur. Yine işe giriş bildirgelerinde yeterli bilgilerin olmadığı için SSK sicil numaraları ile TC Kimlik numaraları eşleştirilmemiş sigortalılar da bulunmaktadır. Hatta SSK sicil numarası işverenleri tarafından hizmet bordrolarına hatalı yazıldığı için sigorta hizmetleri bir başkasının SSK sicil numarasında görünen sigortalılar da vardır. İşte bu nitelikteki hatalı kayıtların emeklilik başvurusundan önce yani emeklilik tarihine 5-6 ay kala yapılması isabetli olacaktır. Çünkü emeklilik öncesi yazışma ve prosedürler tamamlanmış olacağı için emeklilik başvurusunda tüm işlemler bitmiş olacak sonuç olarak sigortalıya 1-2 gün içinde aylık bağlanacaktır.

EMEKLİLİK BAŞVURUSU YAPMADAN ÖNCE PRİM BORCUNU ÖDEYİN
Bağ-Kur prim borcu bulunan sigortalıya emekli maaşı bağlanmaz. SSK şartlarından emekli maaşı bağlanacak olan kişilere Bağ-Kur prim borcunu ödemesi gerektiği, bu nedenle maaş bağlanmayacağı yazılı olarak tebliğ edilir. Borç ödenince de emekli maaşı borcu ödediği ayı takip eden aybaşından itibaren bağlanır. Yani prim borcu ödenmeden emekli maaşı talep eden kişi hak kaybına uğrar.
Bağ-Kur ve Genel Sağlık Sigortası prim borcunu ödemeden emeklilik başvurusunda bulunan ve Bağ-Kur şartlarından emekli maaşı bağlanacak olan sigortalının emeklilik başvurusu reddedilir. Bu durumdaki sigortalılara ayrıca tüm borcu ödedikten sonra yeniden emeklilik talebinde bulunması gerektiğine ilişkin yazılı tebligat gönderilir. Sonuç olarak Bağ-Kur ve Genel Sağlık Sigortası Prim borcunu ödemeden emekli müracaatı yapmak hak kaybına yol açar.

EMEKLİLİK FORMUNU EKSİKSİZ DOLDURMAK ÖNEMLİDİR.
Emeklilik müracaatı Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi isimli form ile yapılır. Bu formda yer alan bazı bilgiler emekli maaşı miktarıyla doğrudan ilişkilidir. Bu formun 8 numaralı bölümünde yer alan "Ölüm/Tahsis Talep Tarihinde Bakmakla Yükümlü Olduğu Kişiler Var Mı ?" kutucuğu alt sınır aylığı ile bağlantılıdır. Bu kutucuğun boş bırakılması veya bakmakla yükümlü kimsesi varsa yani bakımını üstlendiği çocukları, anne ve babası, sigortalı çalışması olmayan, maaş almayan eşi olmasına rağmen bu alana evet yerine hayır yazılması aylık bağlama oranının 5 puan eksik hesaplanmasına neden olur. Özellikle asgariden prim ödeyen ve prim gün sayısı 7200 günden az olan sigortalılar bu kutucuğu eksiksiz doldurmalıdır. Aksi halde 15-20 TL daha eksik maaş bağlanır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.