İşçiye yapılacak en büyük kötülük: Eksik günü puantaj seçmek -1-

A -
A +
Soru: "Eşim 28.06.2013 tarihinde kanserden vefat etti. 2002 ve 2003 yıllarında 540 gün askerliği var. 12.8.2008 tarihinde sigortalı olmuş ve 840 günü var. Gün dökümünü size gönderiyorum. Kime sorduysam bana maaş bağlanamayacağını söyledi. Ne olur cevap verin, bana eşimden maaş düşmesi için gün sayısı yeterli mi?" Gülizar K./İstanbul

KISMİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİYLE ÇALIŞMAK MÜMKÜN

4857 sayılı İş Kanununa göre taraflar yani işçi ve işveren anlaşarak iş sözleşmesini, ihtiyaçlarına uygun türde düzenleyebilir. Taraflar iş sözleşmesini belirli veya belirsiz süreli yapılabildiği gibi iş sözleşmeleri çalışma biçimleri bakımından tam süreli veya kısmî süreli yahut deneme süreli ya da diğer türde de oluşturulabilir.
İş Kanununa göre çalışma süresi haftada en çok kırk beş saattir. Ancak çalışma süreleri düzenleyici hükümlerden olduğu için tarafların anlaşmasıyla 45 saatin altında da belirlenebilir. Çalışma sürelerinin tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre önemli ölçüde daha az belirlenmesi durumunda, örneğin; günde 4 saat, haftada 3 gün, haftanın her iş günü 2 saat gibi çok değişik seçenekler dahilinde çalışılması halinde kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalışma esası benimsenmiş olur. Daha önce sadece öğrenciler ve ev kadınları kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalışmakta iken günümüzde bu tür çalışma biçimi oldukça yaygınlaşmıştır.

KISMİ SÜRELİ ÇALIŞANIN İKİ ÖNEMLİ SOSYAL HAKKI VAR

5510 sayılı Reform Yasası, kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalışanların sosyal güvencelerini sağlamaya yönelik çok önemli iki düzenlemeye yer vermiştir. Reform Yasasıyla sigortalılara, ay içinde 30 günden az prim ödenmiş süreleri isteğe bağlı sigorta primi ödemek suretiyle 30 güne tamamlama imkânı tanındığı gibi eksik kalan süreleri isteğe bağlı sigorta yoluyla 30 güne tamamlama yolunu seçmeyenlere de ilerleyen dönemlerde ay içinde 30 günden eksik kalan süreleri borçlanma yoluyla 30 güne tamamlama hakkını vermiştir. Belirtelim ki; bu nitelikteki isteğe bağlı sigorta SSK statüsünde olduğu gibi 30 günden eksik kalan sürelerin borçlanma yolu ile 30 güne tamamlanması durumunda da borçlanılan dönemlerin sigorta statüsü SSK olmaktadır.
Reform Yasasındaki bu hükümler kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışma nedeniyle sosyal güvenlik kaybını telafi edici düzenlemelerdendir. Başka bir anlatımla kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanlara isteğe bağlı sigorta ve borçlanma müessesesiyle SSK hizmeti kazandırılması kısmi süreli çalışmanın kayıplarını azaltıcı işleve sahiptir. Haftaya devam edeceğiz...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.